INTERVJU

Ivica Skoko otkrio nam je kakve vjenčanice su najtraženije: ‘Moje mladenke su ležerne‘

Omiljeni zagrebački modni dizajner ove godine obilježava četvrt stoljeća rada.

Zašto je ženska moda toliko uzbudljivija od muške?

Jer je ženama odjeća bitna, a muškarcima uglavnom nije. Žene su fascinantne, uzbudljive, prekrasne i zanosne, a to žele potencirati plijeneći pozornost u raskošnim toaletama. Zato ćete na vjenčanju uvijek prije zamijetiti mladenku nego mladoženju, a slična priča ponavlja se na red carpetu i drugim svečanim prilikama.

Što je konstanta vašeg dizajnerskog stila u proteklih četvrt stoljeća?

Iskreno, nikad nisam pratio trendove, nego me do kreacije vodi izbor tkanine. Kad je nabavim i osjetim pod rukama, tada odlučujem što i kako dalje. Da su moje kreacije bezvremenske potvrđuju mi klijentice koje moje haljine nose i nakon 15 godina. Upravo to je moja misao vodilja, jer želim da moje kreacije žive i da se nose.

Koji su vam najuzbudljiviji materijali?

Čipka, brokat, svila... Večernja haljina mora biti moćna i skupa.

Kako ste postali modni dizajner?

Slučajno. Završio sam srednju grafičku, a za studij na TTF-u sam se odlučio nakon konzultacija s profesoricama Jadrankom Bačić, Zlatkom Mencl-Bajs i Ninom Režek-Wilson. Spremao sam se godinu dana i položio prijamni.

image

Ivica Skoko obožava čipku, svilu i brokat

MARKO MISCEVIC CROPIX

Je li vaša majka doma krojila i šivala?

Moja mama je vrhunska krojačica, a po zanimanju je konstruktorica. Godinama je radila u atelieru Matije Vuice, pa su nam kroz kuću stalno prolazile tkanine, nacrti, konstrukcije...

A tata?

Radio je u auto prijevozu.

image

Najbolji antistres su mu kuhanje i ples

MARKO MISCEVIC CROPIX

Odakle ste podrijetlom?

Iz Ljubuškog, i po ocu i po majci. Imam dosta obitelji u Hercegovini, ali ih rijetko posjećujem, jer uvijek fali vremena.

Imate li profesionalnu deformaciju da odmah sudite stil i odjeću drugih?

Ne. Mnogo mi je važnija energija s kojom ljudi dolaze, ali dakako da primjećujem i jedinstvenost stila.

Jeste li u proteklih četvrt stoljeća mogli više?

Uvijek se može više, ali sam zadovoljan svojim postignućima. Ne vjerujem da postoji javna osoba koja nije bar jednom odjenula moju kreaciju, a raduje me i što je hrvatska moda najjača u regiji.

Tko je vama najdraži dizajner?

Karl Lagerfeld je moje vječno nadahnuće. Nema mu ravnog što se konstrukcije i dizajna tiče, pa mogu satima proučavati njegove šavove. S domaće scene izdvajam kolege Juraja Zigmana, Matiju Vuicu, Borisa Pavlina, Envy Room, sestre Boudoir...

image

Slabost su mu tenisice i cipele

MARKO MISCEVIC CROPIX

Po čemu su vaše vjenčanice specifične?

Moje mladenke su urbane, ležerne, opuštene i traže nekonvencionalne vjenčanice, zapravo večernje haljine u bijeloj, bež ili boji bjelokosti u kojima će zablistati.

Jeste li ikad išta sebi sašili?

Samo par hudica. Ali mi je kolega Ivica Klarić često šivao po mjeri, a najljepše odijelo od ljubičastog brokata, dar Matije Vuica, skrojila mi je mama za maturalnu zabavu. Još uvijek ga čuvam.

Čega je najviše u vašim ormarima?

Tenisicama i cipelama ne mogu odoljeti.

image

Jedino sebi nikad nije sašio - ništa

MARKO MISCEVIC CROPIX

Što vam je najbolji antistres?

Kuhanje i ples.

Gdje se vidite za 25 godina?

Na svojoj oproštajnoj reviji.

image

Njegov studio je obiteljski biznis

MARKO MISCEVIC CROPIX

Tko su vaše ikone stila?

Madonna, Michael Jackson i dame iz zlatnog doba Hollywooda. Njima danas mogu parirati samo Cate Blanchett, Charlize Theron, Nicole Kidman... Ali obožavam i glumice operirane od stila kao što su Meryl Streep i Julia Roberts.

Što iduće spremate?

Revijom u Puli početkom kolovoza završavam svoju miniturneju povodom 25 godina rada, a novu kolekciju predstavit ću na modnoj platformi Atelier na Zagebačkom velesajmu početkom listopada.

image

Ivica Skoko slavi 25 godina rada

MARKO MISCEVIC CROPIX
Linker
20. travanj 2024 08:28