trajna uspomena

Kako odabrati savršen zaručnički prsten? Donosimo detaljan vodič

Zaručnički prsten nije ‘još jedan komad nakita‘, već simbol vječne ljubavi i uspomena na poseban trenutak. Kako biste za vašu najdražu osobu odabrali onaj koji će joj savršeno pristajati, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Stari narodi vjerovali su da vena ljubavi, odnosno vena amoris na latinskom, ide od četvrtog prsta pa sve do srca. Upravo se zato zaručnički prsten s dijamantom nosi na prstenjaku lijeve ruke i predstavlja ljubav, privrženost te odluku da par želi biti jedno uz drugo do kraja života. Još su stari Egipćani i Rimljani znali vrijednost ovog posebnog komada nakita te su puno pažnje posvećivali materijalu od kojeg je izrađen zaručnički prsten.

image

Zaručnički prsten ostaje uspomena na poseban trenutak.

PROMO

Čak i njegov okrugli oblik ima posebno značenje koje prelazi granice materijalnog. Naime, krug još od Egipćana simbolizira besmrtnost, beskonačnost i ljubav kojoj nema kraja, a Rimljani su zaručničko prstenje u početku izrađivali od željeza kako bi naglasili njihovu trajnost i neuništivost.

Ovaj komad nakita uvijek izaziva divljenje, no njegov odabir nimalo nije lak. Svatko želi da se njegova najdraža osoba osjeća posebno jer jest posebna, što bi trebao pokazati i savršen zaručnički prsten. On će ostati uspomena na divne trenutke pa je prije kupnje potrebno uzeti mnogo toga u obzir.

image

Zaručnički prsten simbolizira vječnu ljubav.

PROMO

Kako odabrati savršen zaručnički prsten?

Bilo da zaručnički prsten bira samo jedan partner ili u kupnju idete zajedno, prvo si valja postaviti nekoliko važnih pitanja: kakav prsten želite, kako pogoditi pravu veličinu prstena, koliko ste za njega spremni izdvojiti i slično.

Kako odrediti pravu veličinu?

Jedna od najvažnijih stvari kod odabira zaručničkog prstenja je njegova veličina. Ako je prsten prevelik, lakše će skliznuti prsta i izgubiti se, a to nitko ne želi. S druge strane, ako je premalen, buduća mladenka će ga moći nositi samo na malom prstu, što i nije neko rješenje, zar ne?

Da biste utvrdili veličinu njezinog prsta, prvo dobro promotrite koji prsten nosi na kojem prstu. Čim primijetite da nosi prsten na prstenjaku, zapamtite o kojem prstenu je riječ i nakratko joj ga "ukradite". Prsten potom odnesite na mjerenju draguljaru. Osim toga, veličinu prstena možete doznati i ako ocrtate njegov unutarnji krug na papiru.

image

Zaručnički prsten Esenca, 18-karatno bijelo zlato, 18-karatno ružičasto zlato i dijamant.

PROMO

Ako želite precizno izmjeriti prst vaše najdraže osobe, morat ćete napraviti mali podvig - dok spava, oko prstenjaka joj omotajte vrpcu i markerom označite gdje se krajevi sastavljaju. Vrpcu nikako nemojte omotati pretijesno.

U slučaju da ništa drugo ne pomaže, povedite njezinu prijateljicu sa sobom u draguljarnicu jer ona možete poslužiti kao model za okvirnu veličinu prstena.

Žuto ili bijelo zlato?

Svaka žena ima drugačiji stil - neka više voli srebro, druga zlato, treća ružičasto zlato... Pri odabiru materijala od kojeg je prsten napravljen, prvo obratite pažnju na nakit koji inače nosi. Zavirite u njezinu kutiju s nakitom i dobro promotrite što se u njoj nalazi. Čak i ako većinom nosi bižuteriju, možete zaključiti koja joj se boja metala više sviđa - srebrna ili zlatna.

image

Zlato je najbolji izbor za ovaj poseban komad nakita.

PROMO

U Draguljarni Malalan možete pronaći razne varijante zaručničkog prstenja, a s bezvremenskim zlatom ne možete pogriješiti. Zlato je jedan od najpopularnijih metala te je zbog antialergijskih svojstava i činjenice da ne oksidira savršen izbor za trajnu uspomenu poput zaručničkog prstena.

image

Draguljarnica Malalan nudi veliki izbor zaručničkog prstenja.

PROMO

Ljudi već više od 6000 godina zlatom ukrašavaju tijelo jer ovaj metal vremenom ne gubi sjaj i vrlo lako se kuje. A kako ćete prepoznati je li neki komad nakita napravljen od zlata? Mora obavezno imati žig s brojem koji označava njegovu kvalitetu, odnosno finoću ili udio zlatnih dijelova naspram drugih metala u leguri. Ona se određuje po broju zlatnih jedinica na ukupnih 1000 čestica zvanih karati.

Ako vaša odabranica ne nosi žuto zlato, možemo mu dodati leguru paladija od čega ono postaje bijelo. Ako pak dodamo bakar, zlato poprima različite nijanse ružičaste. Dakle, riječ je o vrlo svestranom i prilagodljivom metalu!

Koji kamen izabrati?

Posebnost zaručničkog prstena, osim simbolike, jest i u najvažnijem detalju na njemu - kamenu. Kod odabira kamena ne trebate se voditi frazom "što veće, to bolje". Ako ste primijetili da vaša odabranica ne nosi velike komade nakita, onda možete zaključiti da će joj manji kamen bolje pristajati od velikog. Prsten s malim dijamantom izgledat će profinjeno i elegantno. S druge strane, ako često nosi velike ogrlice i statement prstenje, nećete pogriješiti ako je zaručite prstenom na kojem sije veliki kamen.

Drago kamenje u boji poput smaragda, safira i bisera vrlo je popularno, no klasičan dijamant uvijek je najbolja ideja. Naime, dijamant je najvredniji prirodni materijal na svijetu te najtvrđi mineral u prirodi.

Drago kamenje u boji poput smaragda, safira i bisera vrlo je popularno, no klasičan dijamant uvijek je najbolja ideja. Naime, dijamant je najvredniji prirodni materijal na svijetu te najtvrđi mineral u prirodi.

image

Zaručnički prsten Esenca, 18-karatno bijelo zlato i dijamanti.

PROMO

Znate li kako je nastao? Formacija čistog ugljika se tijekom milijuna godina i pod velikim temperaturama i tlakovima pretvorila u najtvrđu tvar ispod Zemljine površine, a na površinu su došli vulkanskim djelovanjem. Dijamanti postižu svoj neodoljiv sjaj preciznim brušenjem i poliranjem, čime se uklanjaju nepravilnosti u obliku tamnijih točaka. Čistoća dijamanata, naime, ključna je u određivanju njegove cijene.

Karat je kod dijamanata osnovna jedinica za određivanje njegove mase. Primjerice, dijamant s masom od jednog karata teži točno 0,2 g. Dakle, cijena dijamanta ovisi i o njegovoj težini - što je dijamant teži, to se rjeđe pojavljuje u prirodi, pa je i cijena svakog njegovog karata viša.

image

Zaručnički prsten Romantika, 18-karatno bijelo zlato i dijamanti,

PROMO

Oblik kamena

Dijamant dolazi u raznim oblicima, odnosno rezovima, a najpopularniji su kruška, markiz ili okrugli koji se naziva briljant. Naziv je dobio zbog divnog loma svjetlosti kad ga se pomiče. Kako se zaručnički i vjenčani prsten često nose na istoj ruci, najbolji izbor bit će "soliter", odnosno prsten ukrašen jednim većim kamenom.

image

Zaruke su gotovo nezamislive bez prstena.

PROMO

Ako već otprilike znate koji se oblik sviđa vašoj odabranici, time ste si uvelike olakšali. Ako kojim slučajem ne znate, bacite pogled na prstenje kakvo inače nosi pa možda dobijete ideju.

Čak i ako kojim slučajem potpuno pogriješite u odabiru zaručničkog prstena, uvijek ga možete zamijeniti za neki drugi, a Malalan tim pomoći će vam odabrati onaj savršeni.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s brendom Malalan.

Linker
19. travanj 2024 09:03