preppy stil

 LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
Na početne postavke

Karirano, pleteno, štreberski: Nosi se preppy stil i izgleda jako dobro

‘Bogataški‘ modni stil nose i oni koji ne pripadaju među visoke slojeve društva, a u težnji takvom luskuznom izgledu leži potreba za eskapizmom, ali i zasićenje logomanijom i brzom izmjenom trendova.

‘Bogataški‘ modni stil nose i oni koji ne pripadaju među visoke slojeve društva, a u težnji takvom luskuznom izgledu leži potreba za eskapizmom, ali i zasićenje logomanijom i brzom izmjenom trendova.

S jedne strane tu su modni trendovi koje se izmjenjuju kao na traci, a s druge je preppy stil. U silnoj izmjeni estetika koje generiraju društvene mreže istovremeno svjedočimo ne samo banaliziranju modnih trendova već i pojačanoj fast fashion proizvodnji, odjeći koja se brzo nosi i još brže baca. Skloni smo romantiziranju prošlih vremena pa nam je i to donijelo opsesiju stilom s početka tisućljeća i tadašnjim nebrojenim trendovima, no tu je i preppy stil koji se veže i uz pojam "old money" estetike, a koja je u jednom trenutku potpuno dominirala društvenim mrežama. I u ovom slučaju, nije riječ o "brzoj potrošnji" mode.

image

Celine kolekcija za jesen

COURTESY OF CELINE

Preppy stil ne treba promatrati kao prolazni trend jer je riječ o lifestyleu koji se pojavio još u pedesetim godinama prošlog stoljeća i obilježio je naredne dekade, sve do početka dvijetisućitih. Preppy je podloga američkog stila, a veže se uz kvalitetna pletiva, plisirane suknje, karirane prsluke, polo majice i odjeću lišenu logomanije koja vrišti ime brenda, fino krojene sake i hlače na crtu... Odjeća koju su nosili (nose) privilegirane i dobrostojeće obitelji iz visokih slojeva društva, one koje idu u ladanjske klubove, igraju tenis, golf ili idu na jahanje.

image

Miu Miu kolekcija

LAUNCHMETRICS.COM/ SPOTLIGHT

Brend koji je napravio temelje preppy, odnosno američkog collage stila je Ralph Lauren, a trend su revitalizirali današnji dizajneri poput Thoma Brownea ili Miuccie Prade, s plisiranim suknjama, kariranim uzorkom, sportskim collage jaknama te odjećom koja je inspirirana školskim uniformama. U ljetnim mjesecima pak, velika doza inspiracije za ovim stilom dolazi s teniskih terena, osobito nakon održanog Wimbledona.

image

Kate Middleton

VICTORIA JONES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Da se vratimo na početak priče, preppy stil danas možemo promatrati kao anti-trend jer negira brzo konzumiranje i nošenje nove odjeće i bazira se na kvaliteti i dobrim materijalima te odjeći koja se može nositi duže od jedne sezone. Osim ove "modno odgovorne" komponentne, preppy stil u suštini svima dobro stoji - fine hlače uz majicu kratkih rukava i pulover s V izrezom prebačen preko ramena, sako bezvremenskog izgleda koji pristaje savršeno, košulja muškog kroja na tanke pruge, bež nijanse koje odaju dojam luksuza i sređenosti...

image

Slamnata kapa Loro Piana (650 eura)/ mini haljina s uzorkom 3.1 Phillip Lim (530 eura)/ sunčane naočale Celine (350 eura)/ pulover na pruge Massimo Dutti (69,95 eura)/ zlatne naušnice Jil Sander; Heraldi (338 eura)/ torba od platna Mango (45,99 eura)/ ručni kožni sat Kronaby; Zalando (345 eura)/ tenisice adidas Originals Samba (119 eura)

PROMO
image

Pletena polo majica Marc O‘Polo Denim; Zalando (109 eura)/ plisirana teniska suknja Tory Burch (140 eura)/ traperice Frankie Shop (200 eura)/ pletena vesta Sporty & Rich (135 eura)/ polo majica Tory Burch (150 eura)/ haljina na pruge COS (89 eura)

PROMO
Linker
26. travanj 2024 21:38