stilska inspiracija

Modni leksikon Antonije Ćosić: ‘Ne vidim smisao u tome da se odjeći pristupa preozbiljno‘

Dok pred kamerama njeguje stilsku klasiku smatrajući da TV voditeljice ne smiju odvlačiti pažnju gledatelja svojim modnim eksperimentima, privatno ih obožava.

Premda vodi HRT-ovu emisiju Vijesti iz kulture, 30-godišnja magistra psihologije Antonia Ćosić odlično bi se snašla i u modnim temama. Voli se, naime, igrati s odjećom pa ispred i iza kamere privlači pozornost stilskih znalaca.

Kako biste opisali svoj stil odijevanja?

- Promjenjivo sa sunčanim razdobljima. Šalu i meteorološki rječnik na stranu - mislim da je “zaigran” najbolja riječ. Koliko god mislim da odjećom odajemo poštovanje osobi ili instituciji - pa postoje mjesta na koja ne bih otišla u trapericama, sandalama, trenirci - toliko s druge strane mislim da je moda igra i treba ostati igra. Ne vidim smisao u tome da se odjeći pristupa preozbiljno. Da krenem dubiozno razmišljati o kombinacijama, ubilo bi mi to čar odijevanja. Volim pogledati modne časopise, ima profila na Instagramu koje baš pratim i onda usput dobijem inspiraciju. Na kraju krajeva, Hrvatice imaju puno stila pa se često na ulici vide genijalne kombinacije. Ali uvijek pristupam tome s dozom igre. Treba se odijevati za sebe i svoj gušt. Nitko drugi neće živjeti tvoj život, a život ionako brzo prođe. Ne treba se bojati kako izgledamo u nečem ni čuvati “onu haljinu” za posebne prilike! Prilike se nekad ne čekaju, stvaraju se. A žena koja uživa u životu s osmijehom može sve i nitko neće pamtiti koja je kombinacija bila u pitanju.

image
Kombinacije za emisiju Vijesti iz kulture podliježu strogim pravilima odijevanja.
PRIVATNI ALBUM

U čemu se najugodnije osjećate?

- U ljetnim haljinama. Ljeto mi je najdraže godišnje doba i od svih odjevnih predmeta na prvo mjesto stavljam haljine. U par minuta si spreman za izlazak, a možeš izgledati kao iz nekog starog francuskog filma. Naravno, sve je u glavi, pa dok tebi svira Yann Tiersen i glavna melodija filma “Amelie”, možda shvatiš da vreva Zagreba ima svoj tempo, ali volim tu lakoću ljeta. Ove godine planiram da jesen i ja u revanšu ipak budemo 1:1 jer ne odustajem od veselih boja!

Čitajte i: Mlada glumačka nada otkriva: ‘Na sceni nosim cipele s potpeticama, a odjeću ‘kradem‘ čak i od tate i brata

Tko vas odijeva za emisiju i koliko sami sudjelujete u tome?

- Iako vodim emisiju koja se bavi kulturom, dio smo Informativnog programa, što znači jasne propise u uzorcima, krojevima, dužini, boji, nakitu i materijalu. Unutar toga dopušta nam se da razvijemo svoj stil, ali ozbiljnom odjećom se komunicira profesionalnost i to treba poštivati. Odjeća ne smije iritirati gledatelja ni odvlačiti pozornost.

Koliko se vaš privatni stil razlikuje od poslovnog?

- Jako. Koliko boja stavim na sebe u jednom danu, toliko ne skupim tijekom cijelog tjedna u TV studiju. Opuštenije, više boja i više uzoraka. I više kapica, marama i šilterica.

Što najčešće kupujete?

- Nakit. Tko se uspio uspješno riješiti ove ovisnosti, ljubazno molim da mi se javi. Kad vidim nešto što ima priču ili je, primjerice, hrvatsko, tipa Kragrlica, odmah si objasnim kako hrvatska ekonomija i gospodarstvo trebaju malo vjetra u leđa.

image
"Najugodnije se osjećam u haljinama, dok su traperice, bijela majica i crni sako rješenje za sve situacije", kaže Antonia.
PRIVATNI ALBUM

Čega ima najviše u vašem ormaru?

- Bijelih majica i ljetnih haljina. Povremeno raščistim sve i odnesem potrebitima, ali svake godine bih trebala napraviti “čistku”. Prijateljice su mi otkrile metodu Marie Kondo koja malo pomaže u tom raščišćavanju. Ali kako uspomene vežem uz odjeću, teško radim tu čistku.

Čitajte i: Dama u tenisicama: Hana Huljić otkriva što ne voli kod današnje mode i zašto se ne skida iz tenisica

Što ste posljednje kupili i koliko često kupujete?

- Nekad tjednima, mjesecima ništa, a onda mi se odjednom svidi više stvari. Primjerice, cijelo ljeto sam kupila samo jednu torbu, i to kao suvenir. Sad sam nadoknadila kupnjom prstenja. Prijateljica i ja smo pod krinkom izleta otišle u bjelovarski dućan Happy Home gift & fashion store s nevjerojatno dobrim komadima po zbilja pristupačnim cijenama. S obzirom na prijeđene kilometre i dobre cijene, kupila sam zimski krem kaput, krem čizme i traperice visokog struka u trapez. Zvuči kao da Sophie Kinsella piše novi nastavak “Šopingholičarke”, ali u našu obranu - disciplina će odraditi svoje. Rekla sam sama sebi: nema kupnje do 1. 1. 2022. ili prve sljedeće izjave - ma jednom se živi, što sad!?

image
U slobodno vrijeme voli se odijevati ležerno, a opet trendi.
PRIVATNI ALBUM

Koji su vam najdraži komadi za jesensku sezonu?

- Trenirke, “bicke”, hlače u trapez, košulje i mamina stara crna kožnata jakna. Ali kad god ne znam što bih, “zicer” su traperice, bijela majica i crni sako.

Linker
12. travanj 2024 17:04