vrijedne pažnje

Petrinjske dizajnerice oduševljavaju kreacijama: Ni potres ih neće omesti

Osim s pandemijom koja je promijenila način i opseg poslovanja, petrinjske dizajnerice bore se i s posljedicama razornog potresa na Banovini, no njihove kreacije usprkos svemu ne zaostaju za najnovijim trendovima.

Umjesto da radi na novim modelima, petrinjska dizajnerica Kristina Zorčić (41), bivša studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, ima prečih briga - potres je izazvao istjecanje vode, zemlje i pijeska ispod temelja njene kuće koja zbog toga tone. No, ipak planira pokrenuti proizvodnju od 1. veljače, napraviti nekoliko modela i ponuditi ih klijenticama putem internet trgovine. “Nadam se da ću moći nastaviti s poslom baš zato što od samoga početka imam fokus na online prodaji. Nadam se da će sada #madeinpetrinja imati još dublji smisao i da će kupci podržati nas poduzetnike s ovog područja”, kaže vlasnica brenda GiVa design, nazvanog prema imenima njezinih kćeri, Gite i Vane.

image
Kristina Zorčić
ESTELA TOPORAN

Pokrenula ga je prije malo više od tri godine, nakon što je deset godina radila u privatnim tvrtkama u Zagrebu kao dizajnerica dječje odjeće. S tom je nakanom i krenula u privatni biznis, no kako su mame iskazale interes da naručuju odjeću za sebe, GiVa je postao brend ženske odjeće. Od dnevnih artikala su najtraženije rukom oslikane majice s kapuljačom i jakne, a u sezoni svečanosti toalete koje radi po mjeri i u dogovoru s klijenticama.

“Moja odjeća je prije svega nosiva i udobna jer se izrađuje većinom po mjeri. Svevremenska je premda pratim trendove, no interpretiram ih na svoj način”, kaže dizajnerica kojoj je najveća želja da sudjeluje na nekoj reviji. Otkako je pokrenula vlastiti brend, sama je organizirala tri revije, dvije u Petrinji i jednu u Sisku. Četvrta je izostala zbog covida, a plan je bio da bude u Zagrebu. Sada bi joj takav događaj pomogao da, kako kaže, stavi fokus na nešto što je veseli i tako se odmakne od tuge zbog potresa.

Novu kolekciju nakita svog brenda Jo-Jo Design osnovanog prije šest godina, dizajnerica Vesna Markanović (39)predstavila je samo nekoliko dana prije potresa koji je pogodio njenu rodnu Petrinju.“Bila to slučajnost ili intuicija, no zaštitni motiv kolekcije je leptir - simbol transformacije i novog početka”, kaže dizajnerica, sretna što su ona i članovi tima živi i zdravi, no istodobno slomljenog srca zbog šteta na domovima i javnim zgradama.

image
Vesna Markanović
Karlo Jelić

Kao i u dosadašnjim kolekcijama, nadahnula se prirodom tražeći motive koje vješto stilizira i pretvara u naušnice, ogrlice i broševe koji ne prolaze nezamijećeno.

image
Jo-Jo Design
Karlo Jelić

Osim prepoznatljivih kukaca, novost je motiv papige te narukvice u nekoliko nizova i obruči za kosu. Svaki komad nakita ručno je rađen i unikatan, načinjen od poludragog kamenja, perlica, bisera i kristala, a kupiti ga se može na novootvorenoj web stranici - www.jojodesign.info., kao i u poklon-galerijama Nera u Sisku i Petrinji.

image
Jo-Jo Design
Karlo Jelić
Linker
20. travanj 2024 05:38