PRESTIŽAN FESTIVAL

Sinkovići kakve nemamo prilike vidjeti! Elegantno izdanje Martina i Manuele oduševilo sve

Pretposljednja večer 27. Sarajevo Film Festivala, osim glumačke elite, privukla je i onu sportsku. Na crvenom tepihu pozirali su Martin i Manuela Sinković, supružnici koji su ovo ljeto proslavili i olimpijsku zlatnu medalju.

Izvan glumačkog svijeta, par koji se istaknuo na crvenim tepihu 27. Sarajevo Film Festivala bili su proslavljeni hrvatski veslač i olimpijski pobjednik Martin Sinković sa suprugom Manuelom Sinković. Dok se Manuela pojavila u dugačkoj svilenoj haljini u bež boji, Martin je odlučio biti sličan svojoj supruzi te je odjenuo muške chino hlače, u boji po uzoru na Manuelu. Nakon naporne sezone i trijumfa na Olimpijskim igrama, Sinkovići su na zasluženom odmoru, a dio godišnjeg odmora mlađi brat je odlučio provesti u trenutačnoj regionalnoj prijestolnici filma.

image
Martin i Manuela Sinković
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Na pretposljednoj večeri ponovno se istaknula i glumica Jasna Đuričić, zvijezda filma "Que Vadis, Aida?", nominiranog ove godine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Odlučila se za crnu haljinu, ponovno kreaciju Kaftan Studia, kojem je otpočetka vjerna na sarajevskom crvenom tepihu.

image
Jasna Đuričić i u pretposljednjoj večeri oduševila je modnim odabirom.
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Na ceremoniji dodjele nagrada u pretposljednog večeri 27. Sarajevo Film Festivala prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Natjecateljskog programa - igrani film, dokumentarni film, kratki film, te studentski film. Dodijeljena su i Srca Sarajeva za najboljeg redatelja/redateljicu, za najboljeg glumca i glumicu te CineLink nagrade.

Hrvatski film "Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrina nagrađen je za najbolji kratki film i jedini je nagrađeni film iz Hrvatske. Priča je to o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.

image
Tena Gojić preuzima nagradu Mate Ugrine.
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Natjecateljski program - kratki film gledateljima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih.Titulu najboljeg igranog filma jednoglasnom odlukom žirija odnio je austrijsko-njemački film "Velika sloboda", austrijskog redatelja Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko uhićuju i zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubojicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

Čitajte i: Rodila prije par tjedana, sada blista na crvenom tepihu: Dubrovačka redateljica u hit komadu na premijeri svoga filma

Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich, dok nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu "Brdo na kojem riču lavice", redateljice Luàne Bajrami. Film prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

image
Redatelj Denis Tanović sa suprugom
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Milica Tomović proglašena je najboljom redateljicom za srbijansku dramu "Kelti" smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

Ovogodišnji Natjecateljski program - igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

Čitajte i: SFF obilježili su klasični komadi s pomakom, Ida Prester sjajo je u look uklopila nakit regionalnog brenda

U selekciji Natjecateljski program - dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu europsku, šest regionalnih i jednu bosanskohercegovačku premijeru. Najboljim dokumentarcem proglašen je film "Pejzaži otpora", redateljice Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj koprodukciji. Taj film portretira Sonju, 97- godišnju ženu koja iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu, kako je bila partizanka u bivšoj Jugoslaviji te kako je završila u nacističkom logoru Auschwitz, ali uvijek puna prkosa i otpora.

image
Redatelj Michael Franco
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Selekcija Natjecateljski program - studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film "Ljetni planovi", rumunjskog redatelja Alexandrua Mironescua.

Linker
19. travanj 2024 17:16