Renée Zellweger
 Getty Images
Razgovarali smo sa stručnjakom

Tužna tajna koja se krije iza glamura oskarovskih haljina: Uvijek se zna tko će pokupiti vrhnje. Renee je imala vidljivu grešku na haljini...

Uvaženi hrvatski stilist i dizajner Ivan Friščić kaže za Gloria.hr da je dodjela Oscara u modnom smislu već godinama dosadna, jednostavna i - igra na sigurno.

'Kada se pogledaju liste stranih, a naročito američkih medija, jasno se vidi koje su dizajnerske kuće najveći oglašivači. Mahom zvijezde u opravama najvećih oglašivača pokupe vrhnje. Nekad stylinzi postanu poznatiji od dobitnica, sjetite se pada Jennifer Lawrence u Diorovoj haljini na dodjeli 2013., kada su taj pad i haljina ostali u sjećanju više od činjenice da je ona osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu', govori u razgovoru za Gloria.hr jedan od najpoznatijih hrvatskih stilista Ivan Friščić.

Kriterij 'manje dosadnog'

Zanimljiva perspektiva koja se na prvu ruku zaboravlja - svime vladaju novac i marketing, a često na štetu kreativnosti. Friščić smatra da je ove godine na Oscarima nedostajalo glamura i profinjenosti. 'To je slučaj posljednjih nekoliko godina. Odaje se dojam da je modna i stilistička kreativnost u recesiji. Haljine su mahom jednostavne i pomalo dosadnjikave, bez pretjeranog wow efekta. U tom tonu, pokušao sam izdvojiti nekoliko kreacija, od svega što smo mogli vidjeti, jer boljeg i zanimljivijem nije bilo', kaže Friščić i dodaje da je birao po kriteriju 'manje dosadnog', a ne 'naboljeg od najboljeg'.

Charlize Theron glamurozna i profinjena u jednostavnosti

Uvaženi stilist i dizajner modnog Oscara predao bi u ruke Charlize Theron koja je nosila Dior. 'Charlize je jedna od onih zvijezda koja će se gotovo uvijek naći na listi najbolje odjevenih. I to potpuno zasluženo. Istančan smisao za modu, odlična stilistica i predivan izgled garancija su uspjeha kojom se Charlize vodi već godinama. Jednostavna crna haljina koja odaje glamurozan dojam i profinjenost u svojoj jednostavnosti i jednobojnosti, bila je siguran izbor za opetovano proglašenje najbolje odjevenom'.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Charlize Theron attends the 92nd Annual Academy Awards at Hollywood and Highland on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
Getty Images
Charlize Theron

Pobjednica Renee imala je jednu grešku u outfitu, a Ivan nam objašnjava da je tome kriv stilistički tim

Oskarovka Zellweger pohvale je zaslužila za jednostavnost u Armaniju. 'Jednostavna bijela haljina od šljokica koja je istaknula vitku liniju Renee Zellweger bila je pun pogodak. Iako pomalo dosadnjikava krojem i u bijeloj boji, haljina je dozvala neko staro doba Hollywooda na koje smo navikli u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća kad je sve bilo podređeno glamuru i ženstvenosti. Mala tehnička zamjerka stilističkom timu je predugačak rukav, koji je trebao biti potpuno prilagođen dužinom jer se radi o couture haljini koja se, po definiciji, prilagođava klijentici', ocjenjuje Friščić.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Renée Zellweger, winner of the Actress in a Leading Role award for
Getty Images
Renée Zellweger

Janelle je pokupila pohvale u hrabroj haljini s kapuljačom

Oduševila ga je glazbenica Janelle Monáe u Ralph Laurentu, podsjetila ga je na vrijeme pedesetih godina prošlost stoljeća. 'Haljina od šljokica koja neodoljivo podsjeća na haljine pedesetih godina prošlog stoljeća bila je odličan izbor i pravi glamurozni trenutak ovogodišnjih Oscara. Savršeni fitting haljine i propisna dužina rukava malo je zasjenjena kapuljačom koja je bila hrabar izbor dizajnera, ali možda ne i najprikladniji. Sve u svemu, taj dio nije uspio zasjeniti predivnu haljinu. Prikladan nakit pristajao je haljini i bio je dobro usklađen'.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Janelle Monáe attends the 92nd Annual Academy Awards at Hollywood and Highland on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Amy Sussman/Getty Images)
Getty Images
Janelle Monáe

Saoirse Ronan ostavila je dojam moći i dominacije

'Haljina sastavljena od crnog topa s bogatim peplumom i suknje u boji lavande hrabar je izbor čiji kroj je svakako s punim pravom stavio glumicu u prvi plan. Predivna haljina koja savršeno pristaje, odaje dojam snage i modne dominacije na ovogodišnjem crvenom tepihu. Iako haljina nije napravljena od očekivanih šljokica, njezina je glamuroznost neupitna. Odlično je što su predivan dekolte odlučili ostaviti praznim i ne narušiti ga nakitom', zadovoljan je Ivan izgledom Saoirse Ronan u Gucciju.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Saoirse Ronan attends the 92nd Annual Academy Awards at Hollywood and Highland on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Amy Sussman/Getty Images)
Getty Images
Saoirse Ronan

Otmjena i profinjena Beanie u Miu Miu haljini dobila je pohvale

Beanie Feldstein u Miu Miu haljini od Friščića je dobila pohvale. 'Predivna haljina na lijepoj ženi. Glamurozna, profinjena, divna, otmjena, šljokasta, i svi ostali epiteti koji se mogu pripisati ovoj haljini dodatno su samo naglašeni stavom i vladanjem ove glumice na crvenom tepihu'.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Beanie Feldstein  attends the 2020 Vanity Fair Oscar Party hosted by Radhika Jones at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 09, 2020 in Beverly Hills, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Getty Images
Beanie Feldstein

Johansson i Oscar de la Renta sjetili na staro holivudsko doba

Uputio je velike pohvale i na račun Scarlett Johansson koja se odlučila za Oscara de la Rentu. 'Predivna haljina zaziva staro doba Hollywooda i laska njezinoj liniji. Boja svijetlog zlata, drapiranje na korzetu i otvorena ramena čine predivan dizajn kralja američke glamurozne mode', jasan je Ivan.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Scarlett Johansson attends the 2020 Vanity Fair Oscar Party hosted by Radhika Jones at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 09, 2020 in Beverly Hills, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Getty Images
Scarlett Johansson

Portman dosadna, a Larson već viđena

Objašnjava nam zašto se na njegovoj listi nisu našle, primjerice, Natalie Portman ili Brie Larson. 'Portman je odabrala lijepu haljinu koja je izgledala pomalo staromodno, a plašt kojim se ogrnula je izgledao teško i dosadno. Brie Larson je prema stranim medijima apsolutni laureat, međutim, haljina je već viđena, a frizura loše napravljena', ocjenjuje Ivan.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Billie Eilish attends the 92nd Annual Academy Awards at Hollywood and Highland on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Amy Sussman/Getty Images)
Getty Images
Billie Eilish

Mladu buntovnicu Billie Eilish komentirao je iz dvije perspektive - one idejne i one izvedbene. 'Unatoč pohvalama i genijalnosti u glazbenom izričaju, stilu i ideji da moda ne mora biti profinjena, pidžamama nije mjesto na crvenom tepihu, pa ni ako su s potpisom Chanela. Billie Eilish bi trebala, unatoč svojoj buntovnosti, poštivati neka pravila koja postoje desetljećima. Nepoštivanje se ne može podvoditi pod nazivnik kreativnosti', zaključio je stilist i dizajner koji se strastveno modom bavi već godinama.

Linker
24. travanj 2024 02:49