Ana Sršen, jedna od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijki
 Biljana Blivajs / CROPIX / CROPIX
'Rising Phoenix'

Ana Sršen u suzama je pogledala ovaj film: 'I sama sam bila Feniks koji je poletio iz pepela'

Dokumentarni film 'Rising Phoenix' prikazan je na Netflixu, a iako je premijera bila planirana usporedo s otvaranjem Paraolimpijskih igara u Tokiju, zbog odgode igara i pandemije COVID-19, film će sada poslužiti kao važan dio obilježavanja godine dana do Igara.

Film koji govori o paraolimpijskom pokretu i iznimnim postignućima sportaša s invaliditetom posebno je oduševio jednu od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijki Anu Sršen.

"Film me dirnuo jer sam i sama bila Feniks koji je poletio iz pepela. Brutalno je iskren i inspirativan, razotkriva ljepotu duše i snagu volje i tjera nas da i najgore što nam se dogodi u životu pretvorimo u našu najvažniju misiju s kojom možemo promijeniti svijet," komentirala je bivša plivačica, danas majka dvoje djece i osnivačica plivačkog kluba Natator.

Godina bez Paraolimpijade

Rising Phoenix pripovijeda izvanrednu priču o Paraolimpijskim igrama.

Od ruševina Drugog svjetskog rata do trećeg najvećeg sportskog događaja na svijetu, koji pokreće svijet da drugačije razmišlja o invalidnosti, različitosti i ljudskom potencijalu.

Zagreb, 030719.
Tuskanac.
Na fotografiji: Ana Srsen, paraolimpijka.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX / CROPIX
Ana Sršen, jedna od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijki

Nevjerojatne priče

U filmu su prikazane nevjerojatne sportske priče. Intervjui sa sportašima obuhvaćaju čitav niz sportova i invaliditeta, uključujući britanskog sprintera Jonniea Peacocka, njegovog južnoafričkog kolegu Ntanda Mahlangu, australsku plivačicu Ellie Cole i nevjerojatnu talijansku floretašicu Beatrice Mariju Vio, poznatu i kao Bebe Vio koja je već nekoliko sezona i zaštitno lice kuće Dior.

Ovaj film je sasvim sigurno više od pukog sportskog dokumentarca.

Paraolimpijske prvake predstavlja na način koji slavi i njihov sport i tjelesne razlike, ali ne umanjuje strah, frustracije i obiteljske borbe s kojima su se suočavali odrastajući u svijetu stvorenom za radno sposobne ljude.

Poraze pretvorimo u pobjede

"Film sam gledala s kćerkom koja mi je postavila 100 pitanja i komentara za vrijeme gledanja. Obje smo bile dirnute, a ja sam i plakala. Preporučam da ovaj film roditelji pogledaju zajedno sa svojom djecom ili nastavnici sa svojim učenicima jer iz njega mogu naučiti puno. Da u svima nama ima snage i da sve svoje poraze pretvorimo u pobjede," poručila je Sršen.

Plivačica i paraolimpijka je kao djevojčica zbog osteosarkoma bila u bolnici godinu dana.

Zbog bolesti joj je amputirana noga, ali to ju nije spriječilo da ostvari svoj san.

"Mislim da je važno da film vidi što više ljudi i da će kod onih koji gledaju promijeniti percepciju o osobama s invaliditetom ali i o snazi ljudskog duha i volje," naglasila je Ana koja je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila niz medalja, a šest puta je rušila svjetske i tri puta europske rekorde. Nastupila je i na Paraolimpijskim igrama u Atlanti (1996), Sydneyu (2000), Ateni (2004) i Pekingu (2008).


Oduševljenje filmom nije skrivao niti jedan pod naših najboljih paraplivača Kristijan Vincetić.

Nije Ana jedina

"I prije nego je izašao na Netflixu govorilo se da je to najbolji film ikad snimljen o paraolimpijcima i doista je najbolji," kazao je naš paraolimpijac. "Film je obuhvatio sve od povijesti kako je krenuo parasport pa sve do zadnjih igara koje se skoro nisu održale. Sportaši u glavnoj ulozi su imali inspirativne priče i svaka se doista odnosi na "Feniksa"," dodao je.

Jedan od naših najboljih paraplivača vlasnik je niza medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, a sudjelovao je na paraolimpijskim igrama u Pekingu (2008), Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016). Nada se nastupu i u Tokiju iduće godine.

"Film je odličan i uživao sam ga gledati i bilo mi je drago što sam član paraolimpijskog pokreta," poručio je Vincetić, a prenosi Hina.


Čitajte i:

Svoju ću bebu roditi u bazenu

Neutješna u boli

Najveća sreća slavne sportašice

Zaklada posvećena bratu

Linker
20. travanj 2024 01:26