Shelby Duncan / Press
Godine gnjeva su iza nje

Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

Kanadska glazbenica, koja je u svojim hitovima otkrivala vlastita ljubavna razočaranja, bijes i tugu, snimila je novi album, prvi nakon osam godina stanke, tijekom kojih se posvetila obitelji i liječenju od depresije.

Kanadska glazbenica, koja je u svojim hitovima otkrivala vlastita ljubavna razočaranja, bijes i tugu, snimila je novi album, prvi nakon osam godina stanke, tijekom kojih se posvetila obitelji i liječenju od depresije.

Djevojčicama često govore da ne smiju pokazivati tugu, bijes ili strah, znam da su mene tako odgajali, pa je zato ironično da sam se proslavila baš kada sam odlučila pokazati svijetu koliko sam bijesna i uplašena - prisjetila se kanadska pjevačica Alanis Morissette (45), kako je prije 25 godina hitovima “You Oughta Know” i “Ironic” osvojila svjetske top-liste. Pjevajući o svojim nesigurnostima i propalim vezama, ali i seksualnim željama, tada 20-godišnja pjevačica postala je idol tinejdžericama, a njezin album “Jagged Little Pill”, prodan u više od 33 milijuna primjeraka, trajno nadahnjuje djevojke koje ne žele biti samo lijep ukras svojim partnerima.

Danas Alanis više nije toliko buntovna, ali je i dalje jednako iskrena u svojim pjesmama. Tako o “pripitomljavanju” svojih osjećaja alkoholom i lijekovima pjeva u pjesmi “Reasons I Drink” (Razlozi zašto pijem), prvom singlu novog albuma “Such Pretty Forks in the Road” koji je trebao biti objavljen 1. svibnja, ali je njegov izlazak odgođen zbog pandemije Covida-19.

Shelby Duncan
Njezin novi album zove se ‘Such Pretty Forks in the Road’

Otvorena knjiga

- Naravno da i ja imam svoje male tajne koje nikome ne govorim, ali većinu bitnih događaja iz svojeg života ipak pretvorim u pjesme. Za mene je zdravije kada ništa ne skrivam - govori pjevačica koja je u svijet šoubiznisa ušla još kao djevojčica.

Punim imenom Alanis Nadine Morissette, rođena je 1. lipnja 1974. u Ottawi, glavnom gradu Kanade. Njezini roditelji, učiteljica Georgia Feuerstein i profesor francuskog Alan Morissette, radili su za vojnu školu pa se zbog njihova posla obitelj često selila.

Tako je Alanis, zajedno sa starijim bratom Chadom i 12 minuta starijim blizancem Wadeom, od treće do šeste godine živjela u Njemačkoj, gdje su roditelji podučavali u američkoj vojnoj bazi.

- Moje najranije sjećanje u životu odlazak je u vrtić u kojem Wade i ja jedini nismo znali govoriti njemački. Bila sam prestrašena - otkrila je pjevačica, koja se s obitelji u Kanadu vratila prije polaska u školu. Već se tada vidjelo da je izuzetno talentirana za glazbu i scenski nastup. Počela je pohađati satove klavira, a dobila je i ulogu u dječjoj TV emisiji “You Can’t Do That on Television” i osvojila gledatelje svojom spontanošću i neodoljivim osmijehom.

De-Lovely - Die Cole-Porter-Story, (DE-LOVELY) USA-UK 2004, Regie: Irwin Winkler, ALANIS MORISSETTE, Key: Tanz, Tanzen, Image: 379654664, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie., Model Release: no, Credit line: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia
United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Prva plaća

Honorar od televizijskog angažmana uložila je u ono što najviše voli - glazbu. Sa samo dvanaest godina platila je termine u studiju te uz pomoć profesionalnih glazbenika snimila singl “Fate Stay With Me”, koju je sama napisala. Diskografska kuća Lamor Records objavila je 1987. dvije tisuće primjeraka singla, a iako nije postao hit, bio je dovoljno kvalitetan da se pročuje glas o lijepoj tinejdžerici sjajnoga glasa.

Bilo je to dovoljno da joj s četrnaest godina diskografska kuća MCA ponudi ugovor i 1991. objavi debitantski album “Alanis”, za koji je sve pjesme napisala s producentom Lesliejem Howejem.

Prvi singl “Too Hot” postao je instant hit u Kanadi, gdje je tinejdžerska publika bila oduševljena veselom djevojkom kovrčave kose s plesnim pop-pjesmama.

Zvali su je kanadskim odgovorom na Debbie Gibson i Paulu Abdul, album je dosegnuo platinastu nakladu, a Alanis je osvojila diskografsku nagradu Juno, kanadski ekvivalent Grammyju, za najbolju debitanticu. Uslijedili su brojni nastupi, na turneju je išla i kao predizvođačica tada popularnom rapperu Vanilla Iceu, a omiljenost kod publike nije joj umanjio ni nešto slabije primljeni drugi album “Now Is the Time”.

Arhiva
S Alanom Rickmanom u filmu ‘Dogma’, u kojem je glumila Boga.

Trnjem do zvijezda

No, iza priče o blještavom uspjehu skrivala se istina o nesigurnoj, emocionalno ranjivoj djevojci koju je bezočno iskorištavao njezin producent. Iako se trebao brinuti samo za njezinu karijeru, 29-godišnji Leslie Howe iskoristio je njihovu bliskost i zaveo maloljetnu 14-godišnjakinju koju je uvjerio da put do slave vodi preko njegova kreveta. U tajnoj vezi, koju je skrivala jer ju je on tako nagovorio, ostali su do njezine devetnaeste godine, o čemu je ona kasnije napisala pjesmu “Hands Clean” sa stihovima “nemoj nikome reći/o ovom navodnom zločinu”.

Iznenadna slava, neprimjerena seksualna veza i sve jače nezadovoljstvo seksi imidžom na koji ju je prisiljavala diskografska kuća Alanis su dovele do psihičkoga ruba.

SEX AND THE CITY, Alanis Morissette, Sarah Jessica Parker, ('Boy Girl Boy Girl', Season 3), 1998-2004, © HBO/ Courtesy: Everett
©HBO/Courtesy Everett Collectio
U sceni iz serijala ‘Seks i grad’ sa Sarom Jessicom Parker.

Tamna strana uspjeha

- Razočaranje, tuga, bol... Udarci su dolazili jedan za drugim, a ja sam spas tražila u izgladnjivanju. Godinama sam se borila s anoreksijom i bulimijom. Živjela sam na krekerima, mrkvama i kavi, ali ni to nije bilo dovoljno. Nisam bila dovoljno mršava, dovoljno lijepa... Ništa što sam činila nije bilo dovoljno dobro - prisjetila se tih teških trenutaka.

Spas je pronašla u bijegu iz Kanade. Nakon što je krenula na terapiju, shvatila je da mora promijeniti svoj život.

Više nije htjela biti pop-princeza sa sladunjavim pjesmama, a u toj okolini samo bi nastavila funkcionirati na isti način. Preselila se u Los Angeles, odlučna da krene iz početka.

- Nije sve bilo lagano. Čak sam pokušala zarađivati svirajući na ulici. Stala sam na šetalište u Santa Monici, izvadila gitaru i odsvirala nekoliko taktova, a odmah su me privela dvojica policajaca. Tek sam tada doznala da mi je i za uličnu svirku potrebna dozvola - rekla je Alanis o svojim američkim počecima.

Canadian singer Alanis Morrisette receives her award for the Best Rock Vocal Performance at the 41st Grammy Awards at the Shrine Auditorium in Los Angeles 24 February. (DIGITAL IMAGE) AFP PHOTO/Hector MATA (Photo by HECTOR MATA / AFP)
AFP
Pjevačica na dodjeli nagrada Grammy, 1994. godne.

Većina ih nije bila zainteresirana

Uz pomoć iskusnoga glazbenika Glena Ballarda, koji je surađivao s Michaelom Jacksonom i Paulom Abdul, sve je svoje frustracije i strahove pretočila u pjesme. Više nije bila ljupka pop-zvjezdica, nego gnjevna mlada žena s glazbom punom gitarističkih rifova. Vrlo brzo snimila je deset pjesama, ali iako to danas izgleda čudno, većina diskografskih kuća nije bila zainteresirana. Smatrali su da već postoji dovoljno kontroverznih kantautorica, poput Sinead O’Connor, pa se mlada Kanađanka uz takvu konkurenciju neće moći probiti.

Jedino se diskografska kuća Maverick u vlasništvu slavne Madonne odlučila kockati i objavila album “Jagged Little Pill” u lipnju 1995., nedugo nakon njezina 21. rođendana.

U Mavericku su očekivali da će Alanis Morissette s njim steći bazu obožavatelja i pripremiti teren za drugi album s kojim će osvojiti glazbenu scenu.


Tko je taj muškarac?

Međutim, sve se promijenilo kad je objavljen singl “You Oughta Know”, gnjevni rokerski obračun s bivšim ljubavnikom koji joj je obećao da će je voljeti do smrti. Pjesme s eksplicitnim seksualnim stihovima brzo su privukle pažnju slušatelja, koji su se pitali o kome to mlada glazbenica pjeva. Alanis to do danas nije otkrila, ali glavni kandidati su glumac Dave Coulier, poznat po ulozi ujaka Joeyja u humorističnom TV serijalu “Puna kuća”, te zvijezda prijatelja Matt LeBlanc, koji je 1991. glumio u spotu za njezinu pjesmu “Walk Away”.

- Možda je to jedna, a možda i više ljubavnih priča - bila je tajnovita Alanis.

Singlovi “Hand in My Pocket”, “Ironic”, “You Learn” i “Head Over Feet” nastavili su njezin sjajan niz hitova pa je Alanis Morissette postala pop-fenomen. Časopis Rolling Stone stavio ju je na naslovnicu s natpisom “Gnjevna bjelkinja”, a ona je na krilima velikog uspjeha krenula na 18-mjesečnu turneju. Na početku je nastupala u malim klubovima, dok je posljednje koncerte održala u golemim dvoranama.

- Što sam nakon toga shvatila? Da samo traumatizirani ljudi žele biti slavni. Žude za slavom kako bi ispunili praznine u sebi, ne shvaćajući da im ona neće pomoći. Ništa vam neće podignuti samopouzdanje i izliječiti rane iz djetinjstva, samo će ih još više povećati - rekla je Alanis, koja je vrlo brzo upoznala tamnu stranu popularnosti.

Mediji su se borili tko će iskopati što više detalja iz njezine pop-prošlosti, koju je toliko skrivala da je čak tvrdila da je “Jagged Little Pill” njezin debitantski album.

Obožavatelji su je pak satima čekali pred njezinim hotelom, a kad bi se pojavila, pojurili bi prema njoj kako bi dobili nešto za uspomenu, ponekad čak i pramen njene kose. Oni uporniji znali su provaliti u njezinu hotelsku sobu te ostavljati uznemirujuće poruke na jastuku. Ponovno je počela osjećati tegobe od kojih je patila u Kanadi.

February, 2002, Montreal, Quebec, Canada
Recording artist Alanis Morissette pose for photographers, before a conference about  her new album
Images Distribution / Newscom / Profimedia
Tih kasnih 90-ih pjevačica je morala pobjeći od svega, put ju je odveo u Indiju.

Mjesecima se nije nasmiješila

- Uvijek sam ja bila ta koja je gledala druge ljude. Sjedila bih na klupi u parku ili na ulici, gledala ih kako prolaze i maštala o njihovim životima. U jednoj sekundi sve se promijenilo, sada sam ja ona koju svi gledaju - objasnila je, dodajući kako je u to vrijeme bila toliko izmorena da se mjesecima ne bi nasmiješila.

"Nisam živjela, nego preživljavala - rekla je."

Mir je pronašla u Indiji. Daleko od šefova diskografske kuće, novinara i obožavatelja, uživala je putujući Azijom i otkrivajući umirujuće učinke joge. Putovanja su joj se toliko svidjela da se mjesecima nije vraćala kući.

Njezin sljedeći album, “Supposed Former Infatuation Junkie”, objavljen 1998., sadržavao je nekoliko odličnih pjesama, ali s njim nije ponovila uspjeh koji je postigla s prethodnim. Osim singla “Thank U” nijedna druga pjesma nije postala hit. Ipak, ona je bila zadovoljna jer je pronašla svoj mir.


Zaljubila se u 'kanadskog šmokljana'

Učinilo joj se da je njena sreća potpuna kad je 2002., na rođendanu holivudske zvijezde Drew Barrymore, upoznala dvije godine mlađeg glumca Ryana Reynoldsa.

(U.S. TABS OUT)  Ryan Reynolds and Alanis Morissette backstage at The 2003 MTV Movie Awards held at the Shrine Auditorium on May 31, 2003 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images

- Imala sam puno loših veza s američkim dečkima pa sam pomislila, zašto ne bih pokušala naći sreću sa sunarodnjakom? Potpuno me podupire i uz njega se osjećam voljeno kao nikada prije. Uostalom, uvijek sam govorila da bi moj idealni muškarac trebao biti kanadski šmokljan, netko poput mene - rekla je Alanis, do ušiju zaljubljena u Ryana, koji je tada bio tek glumac u usponu. Ljubav je bila tolika da je on dvije godine kasnije kleknuo i zaprosio je u domu njezinih roditelja. Izgledali su kao idealni par, pa je 2007. kao grom iz vedra neba odjeknulo njihovo zajedničko priopćenje da više nisu zajedno, ali ostaju prijatelji.

I dok se on brzo okrenuo drugim djevojkama pa je nakon samo nekoliko mjeseci počeo hodati s kolegicom Scarlett Johansson, s kojom se na kraju i vjenčao, ona je utjehu našla u glazbi.

Baš kada su Reynolds i Johansson objavili zaruke, Alanis Morissette je izašao album “Flavors of Entanglement”, svojevrsno bolno pismo propaloj ljubavi.

- Nisam to shvaćala dok sam stvarala album. Tek sam kasnije uvidjela da sam u studiju prolazila sve faze tugovanja - rekla je Alanis Morissette, koja je u pjesmi “Torch” pjevala o tome koliko joj nedostaje njegov miris i tijelo u krevetu.

#8275221 Songstress Alanis Morissette cuddled up to her husband Mario “MC Souleye” Treadway under an umbrella in an attempt to stay dry after lunch at the Brentwood Country Mart in Los Angeles, California on December 12, 2011., Image: 109126079, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Fame Pictures / Backgrid USA / Profimedia
Fame Pictures / Backgrid USA / Profimedia

Nova ljubav

Od stare romanse oprostila se u studiju, gdje je i započela novu. Dogovarajući suradnju s američkim rapperom Souleyeom, čije je pravo ime Mario Treadway, nije ni slutila da će se glazbena suradnja pretvoriti u dugovječnu ljubav. Stvarajući zajedno u studiju shvatili su da dijele mnogo toga, pa su se vjenčali već u svibnju 2010., tjedan dana prije njezina 36. rođendana.

- Nisam htjela biti jedna od onih žena koje se probude u 63. i shvate da su propustile biti supruga i majka - izjavila je Morissette, pohvaljujući supruga da je hrabar što ulazi u brak znajući da će ona pjevati o njihovoj sreći, ali i problemima.

Alanis Morissette:
face to face / Face to Face / Pr
Psihički vrlo je teško podnosila razdoblje nakon poroda.

- On je jedini muškarac kojega uopće nije briga što ću o njemu napisati u pjesmi - otkrila je pjevačica što voli kod svojeg supruga.

Na Božić iste godine zaljubljeni par dobio je sina Evera. Obitelj se proširila 2016., kada je rodila kćer Onyx, te u kolovozu prošle godine, kada je rodila sina Wintera. Kroz sve te godine često je govorila o sreći koju je pronašla u obiteljskom životu, no tek je odnedavno poznato kako je i na tom putu imala tamnih dana.

- Nakon sva tri porođaja prolazila sam kroz postporođajnu depresiju. Kako sam se osjećala? Kao da me netko bacio u katran, nisam se mogla ni kretati ni disati. Nakon prva dva porođaja imala sam i suicidalne misli, doista mi je bilo teško, dok sam treći put patila samo od tjeskobe. Srećom, uz potporu obitelji i lijekova, izvukla sam se. Znala sam da ću na kraju tog mračnog tunela vidjeti svjetlo: svoju obitelj - otkrila je.

Jedan od lijekova zasigurno je i skladanje. Iako se jedno vrijeme bila povukla sa scene, potpuno se posvetivši obitelji, nakon osam godina stanke pripremila je novi album “Such Pretty Forks in the Road”.

Ujedno bi na ljeto, ako to bude moguće zbog pandemije, trebala krenuti na veliku svjetsku turneju kojom će obilježiti 25. godišnjicu albuma “Jagged Little Pill”, no ako i ostane kod kuće, jedno je sigurno - nastavit će pisati pjesme.

- Ljudi mi često prilaze i govore koliko je hrabro što pjevam o svojim strahovima i problemima. No, kada bolje razmislite, to je kukavički. Sakriti se u studio i pisati o osjećajima mnogo je lakše nego o njima govoriti s drugim ljudima - kaže Alanis Morissette.

HOLLYWOOD, CA - MAY 20:  Singer Alanis Morissette attends the 6th annual ELLE Women In Music celebration presented By eBay.  Hosted by Robbie Myers with performances by Alanis Morissette, Banks and Tinashe at Boulevard3 on May 20, 2015 in Hollywood, California.  (Photo by Stefanie Keenan/Getty Images for ELLE)
Getty Images for ELLE
Na ljeto će, ako prođe pandemija, novi album promovirati na velikoj svjetskoj turneji.


ČITAJTE I OVE FELJTONE:

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Slavna nobelovka promijenila je svijet, a uvlačili su je u skandale i zamjerali joj što je strankinja i žena

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Nasilje, poslovne prevare, droga i bolesti: Debbie Harry nije dopustila da je unište ni najveće patnje

Životna priča latino dive kojoj je ljubav uvijek bila bolna točka

Linker
27. travanj 2024 03:58