Ivana Banfić
 Admir Buljubasic / Hanza Media
Sasvim osobno

Ivana Banfić o razvodu, gubitku bebe, prometnoj i zlim tračevima: 'Bilo mi je teško, no tako je trebalo biti'

Ivana Banfić izdala je knjigu "Devedesete" i posvetila je slavnom periodu hrvatske glazbe, a usto provela čitatelje kroz desetljeća svoje velike i uspješne karijere. Nakon što smo je prvi dobili u ruke, samo za Gloria.hr ispričala je detaljnije o najzanimljivijim osobnim iskustvima iz knjige.

Glazbenica i jedna od najpoznatijih predstavnica hrvatskog dance pokreta, Ivana Banfić, napisala je knjigu pod nazivom "Devedesete" koja će ovih dana ugledati svijetlo dana. Predstavlja je Ivana večeras svojim prijateljima i suradnicima na promociji, a potom bi knjiga mogla brzinom munje osvojiti tržište. Pitko štivo daje prikaz karijere jedne prekaljene glazbenice - od djetinjstva sve do danas, prolazi kroz bolje i teže faze karijere i privatnog života, osvrće se usto na svojevrsno rođenje specifičnog glazbenog perioda - hrvatskog dancea.

U knjizi prelazi preko ključnih figura tog razdoblja - glasovitih glazbenih imena, menadžera, danas nezamislivih nastupa i društvenog konteksta u kojem se događaju glazbene devedesete. Nije zaobišla ni svoj privatni život, a najzanimljivije crtice iz života i knjige Ivana je komentirala za portal Gloria.hr.

zagreb 101101
ivana banfic sa svojim  plesacem uoci svog nastupa u diskoteci the best
fotografirao:davor pongracic
-ziv-
Davor Pongračić / Hanza Media
Ivana Banfić

"Zašto ne bi napisala knjigu?"

Piše, kaže nam Ivana u razgovoru, oduvijek, to je ljubav koja je prati od školskih dana. "Jedna moja prijateljica, koja mi uvijek daje dobre savjete, pitala me zašto ne bih napisala knjigu? Njezine savjete nekad i poslušam, a ovo je jedan takav. Devedesete su zanimljive danas hrpi mladih ljudi, novoj generaciji koja ponovno sluša glazbu 90-ih. Putem društvenih mreža me često pitaju o tom periodu, komentiraju produkciju, pričaju o korištenju autotunea kojem sam prva iskoristila upravo ja, i to u pjesmu "U krvi imam te". Komentirale smo tako prijateljica i ja te teme i ona ja savjetovala da pišem o devedesetima. Na kraju krajeva, još nitko nije pisao o tome, a to je velika glazbena promjena i val kod nas. Pripao me taj zadatak i čast da pišem knjigu o tom periodu", priča Ivana.

Velika Gorica, 221019.
Pjevacica Ivana Banfic uoci koncerta '90 Cro dance party koji ce se odrzati u petak u klubu Boogaloo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Ivana Banfić

Pomogao joj je u procesu urednik knjige Velimir Grgić, izvukao je iz nje najbolje teme u procesu pisanja i biranja tema. Svi su, dodaje, sjajno reagirali na vijest da će objaviti knjigu, a kolege i prijatelje posebno je zanimalo hoće li se oni naći na stranicama "Devedesetih". "Pitali su se hoće li izaći neki detalji iz klubova, ne bi htjeli da njihova djeca to danas čitaju. (smijeh). No, što bih imala posebno napisati - izlazili smo u diskoteke i živjeli kao i svi mladi danas. Sve što sam u knjizi podijelila većinski je poznato u javnosti", dodaje Banfić i priča kako je kroz proces pisanja imala i teških trenutaka.

Prisjetila se ratnog perioda i par puta tijekom pisanja knjige grcala u suzama

"Bilo je tih trenutaka kada bih se ja otvorila i ušla u taj dio sebe... Bilo je suza i grcanja, bilo je svega. Kad pogledam iza sebe, shvaćam da smo tu glazbu radili u ratu, u najružnijem periodu hrvatske povijesti. Nama mladima, od svega 20-ak godina, bilo je zaista teško. Mlad si, želiš živjeti u svojevrsnoj renesansi, a oko tebe rat. Danas sam zahvalna što sam živa i zdrava. To je bilo teško, bilo je teško prisjetiti se toga".

"Naoružani dečki u uniformama dolazili na svirke"

Upravo ratom počele su stranice njezine knjige. Prisjetila se Božića 1993. godine kada je otišla na nastup u Žepče, grad u srednjoj Bosni. Ni ona ni Tomislav Tržan te menadžer i njezin tadašnji suprug Robert Magić nisu shvaćali da idu u ratnu zonu - no, po prelasku granice ubrzo su shvatili što se događa. U klubu u kojem je Ivana nastupila bio je niz naoružanih muškaraca, među njima i jedan koji je imao pravu kuburu. Pucalo se, kaže, iz euforije, no nije bilo lako to shvatiti. "Moram reći da mi je to bilo jedno od najžešćih iskustava, bila je hrpa oružja. To je poslije bilo normalno, bio je rat i to je bio sastavni dio nastupa - naoružani dečki u uniformama dolaze na svirke. Tada sam shvatila da nas viša sila čuva i je sve zapisano. Doduše, i te večeri je na koncertu vladala svojevrsna ljubav. Tada sam odlučila da ću živjeti svoju istinu i ljubav, sve ostalo bilo bi pogrešno", priča nam pjevačica.

ivana banfic i muz
Arhiva / Hanza Media
Ivana Banfić s bivšim suprugom i menadžerom Robertom Magićem

Bivši suprug i menadžer Robert veliki je dio njezinog života i, uz Ivanu, ključna figura knjige "Devedesete"

Ime Roberta Magića prisutno je kroz većinu knjige, radi se o čovjeku koji je bio Ivanin dugogodišnji menadžer i bivši suprug. Danas su u dobrim odnosima pa ga je pozvala i na promociju knjige. Veliki je dio njezinog života bio Magić i s njim se otisnula na putovanje estradom. "Zajedno smo stvarali i radili, kao prst i nokat, od moje 15. i njegove 16. godine. To je veliki životni period. Shvatila sam da smo imali nekakav zajednički zadatak i kada smo ga završili, tada smo se rastali", komentira Banfić.

Rođendan i razvod istog dana: "Bilo je jako teško presjeći tu pupčanu vrpcu"

Razvod je zatražila na svoj rođendan - u studenom 2005. godine. Sve se dogodilo s razlogom, a tako i ljubavni kraj ovog para. Bilo je, doduše, teško prihvatiti da je gotov period privatnog i poslovnog života. "Bilo je jako teško presjeći tu pupčanu vrpcu, ali bio je to dio odrastanja. Oboje smo to osjetili, da idemo dalje, da smo završili. Bilo mi je teško, no tako je to trebalo biti", komentira Ivana. S Robertom je prošla svega i svačeg, a jedna od najtežih epizoda iz zajedničkog života bila je teška prometna nesreća.

zagreb,250101
ivana banfic na novoj frizuri
foto:drazen kokoric
-rev-
Dražen Kokorić / Hanza Media
Ivana Banfić

Pukom srećom, svi su se u potpunosti oporavili i sve je završilo bez težih posljedica. No, iz knjige je razvidno da je puno puta tijekom karijere Ivana imala 'glavu u torbi'. "Imala sam neku vrstu zakašnjele reakcije, dok te drži adrenalin, ne shvaćaš što se dogodilo. Najbolje je ne razmišljati previše o crnim scenarijima, promišljati što je moglo biti... Ništa nije bilo, sve je dobro završilo, zahvalim se na životu i idemo dalje".

Upravo nakon prometne nesreće Ivana je shvatila da joj treba promjena. Dobila ju je i u vidu duhovne obnove. Nakon razvoda, prometne nesreće i završetka devedesetih - trebalo joj je nešto više. Okrenula se duhovnosti i zaliječila neke davno zadobivene rane.

Zagreb, 280317.
KD Lisinski
Koncert Ivane Banfic povodom 25 godina glazbene karijere.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Ivana Banfić na proslavi 25 godina glazbene karijere 2017. godine

"Objavili su da sam alkoholičarka"

"Trebalo je sve to doći - i razvod i duhovna obnova - sve je to odrastanje. Na kraju krajeva, prošla sam kroz rat, pjevala na ratištima i vidjela sve i svašta. Sve to nosi svoje posljedice i ožiljke". Upravo je u svojoj nutrini i duhovnosti pronašla snage kada su se pojavili tračevi da se nakon razvoda prijavila na odvikavanje od alkohola.

"Nakon razvoda ni ja ni moj bivši suprug nismo pričali ništa loše jedno o drugome, dogovorili smo se da nećemo to raditi i rastali smo se u miru. Vjerojatno je tada nedostajalo sočnijeg medijskog sadržaja oko mog razvoda pa je objavljeno da sam se okrenula alkoholu. Valjda se očekivalo da sam jadna, ucviljena i tužna pa se liječim na taj način. To se objavimo i dugo me pratilo. Prava istina je da živim zdravim životom, pijem samo vodu, vježbam, okrenula sam se veganstvu i prakticiram zdravi životni stil", komentirala je Banfić.

Zagreb, 180817.
Koranska 2.
Ivana Banfic, glazbenica i psihoterapeutkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Ivana Banfić

Gubitak prve trudnoće teško ju je pogodio, no ostala je borac

Nakon perioda u kojem je bila na meti tračeva, u kojem se karijera usporila, a brak propao - Banfić je pronašla ljubav svog života, Krunu Ladišića. Tajno su se vjenčali i ubrzo se željeli ostvariti kao roditelji. Prva trudnoća Ivani, koja je tada već godinama žudjela za djetetom, nije prošla dobro. Imala je spontani pobačaj i morala prihvatiti što se dogodilo. "Bilo je tužno, bolno prihvaćanje svega toga, no ja sam borac i prihvatila sam što se dogodilo. Isplakali smo se, otišli na hodočašće do Marije Bistrice. Pješačili smo 64 kilometra i tamo sam zapalila svijeću za tu malu dušicu. U molitvi sam pronašla mir", s tugom u glasu sjeća se Ivana.

Ubrzo je stigla sreća u vidu njezinog sina Jana. "Suočila sam se s drugom trudnoćom, a potom i velikim strahom da se ne ponovi isti scenarij. No, evo ga, hvala Bogu, živ je, zdrav, sretan i veseo. Sretna sam i zahvalna na tom velikom daru". On je, dodaje, dijete koje sve razumije - tako i činjenicu da mu je majka velika zvijezda. "Rekao mi je neki dan: "Ma joj mama, i ja ću ti biti zvijezda, samo kulinarska!", kroz smijeh dobacuje Banfić.

Zagreb, 070412. 
Zagrebacko kazaliste mladih.
Poznati na premjeri plesnog centra Tala - Putovi autorice Tamare Curic.
Na slici: Kruno Ladesic i Ivana Banfic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Ivana Banfić sa suprugom Kruno Ladišić

Prihvatio je da će ga djeca u školi nekada pitati tko mu je mama. A on s punim ponosom može reći ime svoje majke

Danas Ivana Banfić sa svojom obitelji živi na selu, odgaja svog sina i uživa u mirnoći prirode koja je okružuje. A kada joj je mir zatrebao da bi napisala ovu knjigu, dali su joj ga i njezini dečki. "Podržavali su me tako što su mi dali mira dok sam pisala. Dali su mi podršku i prostor. Tako mi funkcioniramo - jedni druge podržavamo i dajemo šanse", zaključila je dance diva.

Knjiga Ivane Banfić izdana je u nakladi izdavačke kuće Znanje, a uredili su je Silvija Sinković i Velimir Grgić. Dostupna je u svim knjižarama te na web shopu izdavačke kuće Znanje.

Linker
19. travanj 2024 14:56