Tjedan menstrualnog siromaštva

Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u Europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

Nevena Rendeli Vejzović sa svojim je curicama za Gloria.hr snimila video o menstrualnom siromaštvu. Njezin apel tek je jedan u nizu priča i tekstova koje objavljujemo povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, kojim se podiže svijest i poziva donositeljima odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih proizvoda.

Činjenica da postoji menstrualni oblik siromaštva prilično je zabrinjavajuća, ali je istinita. Mnoge žene u svijetu ne mogu si priuštiti higijenske uloške, tampone i ostale potrepštine za intimnu njegu jer su oni jednostavno preskupi i/ili nedostupni. Na menstruaciju i sve što ona nosi još uvijek se gleda s određenom stigmom, što je u današnjem modernom svijetu, koji bi nam trebao olakšati i uljepšati egzistenciju, tužno i nedopustivo.

Biti žena nije lako i definitivno nismo krive što svakog mjeseca krvarimo pa je sada krajnje vrijeme da se po tom pitanju napravi promjena. Ona je već započela u Škotskoj koja je uvela besplatne higijenske proizvode za sve žene, dok je New Zealand isto učinio za učenice i studentice.

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter, više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

Vrlo pohvalna je inicijativa i u Hrvatskoj i to u varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi, čija je ravnateljica sa svojim timom osigurala higijenske potrepštine za sve učenice nakon nedavnog istraživanja riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Naime, na uzorku od 6084 sudionice pokazalo se da više od trećine djevojaka i žena (36,4 posto) štedi na higijenskim potrepštinama zbog njihove cijene, a zbog štednje 8,8 posto žena uložak ili tampon ne promijeni duže od šest do osam sati.

Hrvatska Vlada je ne­davnoj sjednici odbila prijedlog smanjenja stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone s 25 na pet posto, s čime je pokazala da joj ova tema nije pretjerano važna, no žene u Hrvatskoj itekako se slažu s tom idejom.

Ulošci nisu luksuz

Među njima je i voditeljica i poduzetnica Nevena Rendeli koja je u simpatičnom videu snimljenom za Gloria.hr naglasila važnost da se pokrene inicijativa da se ženama osiguraju besplatne higijenske potrepštine ili da se konačno stopa PDV-a za njih smanji.

Čitajte i: Akcija za bolje žensko sutra: Ravnateljica koja je u varaždinskoj srednjoj školi pokrenula akciju kakvu imaju rijetki u svijetu

Dok njezina najmlađa kći Vita još nosi pelene i još nije upoznata s pojmom menstruacije, njezine blizanke Lea i Mare već znaju da će, kada malo porastu, i one morati nositi uloške.

"Samo Mađarska ima veću stopu PDV-a na menstrualne potrepštine osim Hrvatske", podsjetila je Rendeli, istaknuvši da bi se i Hrvaticama po uzoru na druge zemlje diljem svijeta trebao osigurati rad od kuće za vrijeme menstruacije ili slobodan dan jer mnogo žena ima vrlo bolne menstruacije.

"Higijenski ulošci nisu nikakav luksuz da bi na njih trebali plaćati dodatne poreze, već su potreba svake žene", poručila je Rendeli.

Linker
18. travanj 2024 16:31