MARIO KUČERA/CROPIX
divne uspomene

Neobična delicija iz djetinjstva Dubravke Šeparović Mušović: ‘Od slatkog se u našoj kući pravilo samo ovo‘

Poznata mezzosopranistica i danas voli hranu na kojoj je odrastala u Stonu i Dubrovniku, otvara kamenice kao od šale i ljeti ne može bez ribe, no prije nastupa ipak jede meso i salatu - zbog čega su je u Njemačkoj zvali schnitzel frau.

Bez obzira na pandemiju i drastično smanjenje kulturnih i umjetničkih događanja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović (50) zbog posla jedva pronalazi trenutak za opuštanje.

No, unatoč pretrpanom rasporedu, uvijek se potrudi da njezini dečki, suprug Zlatko i sinovi Din i Denis, imaju topli obrok - jer ne može zamisliti da se hrane po pekarnicama.

Što je hrana vašeg djetinjstva?

- Rođena sam u Stonu gdje je moj otac radio kao liječnik, a kada sam imala sedam godina, preselili smo se u Dubrovnik. Odrasla sam na kamenicama, mušulama, ribi, pršutu i janjetini. Moj je otac bio s Blata na Korčuli, gdje se često jela kuhana raštika s krumpirima, na maslinovom ulju. To nam je najčešće bila večera, meni tada grozna, ali se u našoj obitelji nije smjelo dići od stola ako se sve nije pojelo.

Što pripremate kada ste u stisci s vremenom?

- Meso, krumpir i salatu. To je brzi, ali kalorični obrok, po mjeri mojim dečkima. A ni ja ne mogu bez mesa.

Što jedete prije nastupa?

- Uvijek komad mesa i salatu. Moje su uloge velike i treba mi snage. Zbog tog mog neizostavnog rituala u Njemačkoj, gdje sam puno pjevala, zvali su me - schnitzel frau.

Stonska torta od makarula

image
Stonska torta od makarula
MARIO KUČERA/CROPIX

SASTOJCI

  • 12 jaja, 500 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 500 g širokih makarona
  • 500 g mljevenih oraha i badema
  • 500 g šećera
  • 100 g vanilije
  • malo soli
  • malo tople vode
  • žlica cimeta
  • korica jednog limuna
  • 50 ml ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina
  • šećer u prahu


PRIPRAVA

  1. Od 2 jaja, brašna, soli, vode i ulja zamijesiti tijesto. Pustiti pola sata da odmori i razvući ga da bude duplo veće od promjera posude u kojoj će se peći torta.
  2. Makarone skuhati u slanoj vodi i ocijediti.
  3. Pomiješati mljevene orahe i bademe, 400 g šećera, vaniliju, cimet, rum i naribanu koricu limuna.
  4. Ostala jaja pjenasto umutiti s malo maslaca i 100 g šećera.
  5. Na dno namašćene zdjele promjera 28 cm i volumena pet litara položiti tijesto koje mora visjeti preko rubova kako bi se njima preklopila torta. U tako obloženu posudu slagati prvo kremu, pa kuhane makarone i preliti trećinom smjese od umućenih jaja i šećera te potom dalje slagati slojeve. Slaganje se mora završiti kremom na koju se poslažu listići margarina i preliju ostatkom umućenih jaja. Tortu preklopiti tijestom.
  6. Peći 15 minuta na 200 stupnjeva, smanjiti toplinu na 170 stupnjeva pa peći još 45 minuta.
  7. Tortu okrenuti na tanjur i posuti šećerom u prahu. Najukusnija je sljedeći dan.

Čitajte i:

Carstvo slastica Ive Erić: S devet godina napravila je prvi kolač, a sada torte pretvara u umjetnička djela

Ajvar Julijane Matanović za prste je polizati: 'Sve me naučila moja teta, usvojila sam njezine rituale'

Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec

Linker
20. studeni 2020 23:08