Unsplash
Dosada, što je to?

Ostati društveno aktivan u ovo vrijeme važno je za mentalno zdravlje: Imamo osam genijalnih ideja

Čak i ako ste sami kod kuće, mogućnosti za druženje "preko žice" su brojne - od zajedničkog kuhanja do gledanja filmova na daljinu.

Jedna od stvari koja nam u vrijeme samoizolacije vrlo teško pada je što nam je uskraćeno druženje s dragim ljudima. Ipak, važno je da se suzdržimo od posjećivanja rodbine i prijatelja kako bismo zaštitili i sebe i njih, ali to ne znači da ne možemo ostati društveno aktivni.

Druženje, pa i ono virtualno, nužno je za očuvanje našeg mentalnog zdravlja, a mi znamo osam odličnih načina kako se zabaviti s ukućanima i prijateljima.

1. Napravite grupni chat za obitelj i prijatelje

U danima epidemije ne brinemo samo o sebi, već i o rodbini i prijateljima koji ne žive s nama, a nedostaju nam. Sva sreća da živimo u doba interneta koji nam omogućava da se s ljudima možemo povezati i na daljinu. Razgovor s ljudima važan je dio mentalnog zdravlja, a njega u ovoj situaciji posebno moramo njegovati.

Ako još niste, na društvenim mrežama napravite grupni chat sa svima s kojima želite i dalje ostati u kontaktu.

Ne morate razgovarati baš stalno, ali redovito pitajte kako su, podijelite s njima neke šaljive fotografije, viceve, razglabajte o temama koje vas zanimaju, samo pazite da se taj chat ne pretvori u uzgajalište svakakvih glasina i neprovjerenih informacija o koronavirusu i sličnim temama. Negativnost i konstantna zabrinutost je najmanje što nam sada treba.

2. Gledajte zabavne sadržaje na daljinu

Organizirajte filmsku, serijsku, kazališnu, glazbenu ili večer tv-showa sa svojim prijateljima. Dogovorite se što ćete gledati i u koje vrijeme te istovremeno pokrenite odabrani sadržaj. Da stvar bude još zabavnija, komentirajte ono što gledate u zajedničkoj chat grupi ili na video pozivu.

Mnogi streaming servisi u doba epidemije koronavirusa nude besplatne sadržaje, a vi samo trebate izabrati što vas zanima. I da ne zaboravimo, napravite neki ukusan snack poput kokica i uživajte!

Unsplash
Uz računalo i internetsku vezu, sve je lakše.

3. Organizirajte virtualnu večeru

Zajednička večera s prijateljima može biti i "preko žice". Mogućnosti su brojne - jednu večer svi posvetite talijanskoj kuhinji, a drugu, primjerice, japanskoj. Razmjenjujte recepte, pomozite jedni drugima ako niste vješti u kuhanju i na kraju neka se svatko od vas pohvali s onim što je skuhao preko video chata.

Ova aktivnost može biti zabavna čak i ako samo ispečete pizzu ili neko drugo jednostavno jelo jer je poanta druženje, a hrana je sporedna.

4. Pronađite društvo za trening

Da, prilično se teško natjerati na vježbanje u svoja četiri zida, ali je vrlo važno za održavanje zdravlja. Ako imate frendicu kojoj također treba malo motivacije, zašto ne dogovorite zajedničko vježbanje na daljinu?

YouTube je prepun odličnih treninga koje možete raditi u bilo koje doba dana i s minimalnom opremom. Za većinu njih treba vam samo prostirka jer radite s vlastitom težinom.

Unsplash
Kad ste poljednji put pročitali knjigu?

5. Napravite svoj književni klub

Karantena je mnogima od nas omogućila više vremena za čitanje, ali njega možemo iskoristiti i za jačanje naših odnosa s drugima. Odaberite knjigu koju ćete pročitati vi i vaši prijatelji, postavite rok za čitanje i kasnije podijelite svoja iskustva.

Ako netko od vas nema određenu fizičku knjigu, uvijek se može poslužiti besplatnim online knjigama, a na stranicama Knjižnica grada Zagreba nalaze se korisni linkovi koji vode na virtualne čitaonice.

6. Igrajte igrice

Interaktivne video igre također pružaju prostor za komunikaciju, a neka istraživanja su pokazala da tijekom igranja računalnih igara ljudi jačaju razne vještine poput snalažljivosti, timskog rada za postizanje zajedničkog cilja i sposobnost brzog donošenja odluka. Dakle, igranje igrica uvelike pomaže profesionalnom razvoju.

Ipak, pazite da pred računalom ipak ne provedete više od nekoliko sati dnevno jer time svome tijelu radite medvjeđu uslugu.

Unsplash
Ne zaboravite da bilo koji vid umjetnosti ujedno i opušta.

7. Pjevajte, svirajte i plešite

Ako znate svirati neki instrument, upalite kameru i pozovite prijatelje na večer glazbe i dobre zabave. Vi svirajte, oni neka pjevaju ili obratno, a možete uključiti i ukućane. Osim toga, možete organizirati natjecanje u pjevanju pa se međusobno ocjenjivati baš kao da ste u nekom popularnom glazbenom showu.

8. Vrtlarite s ukućanima

Imate vrt ili neku zelenu površinu ispred ili iza kuće? Odlično! Umjesto da gledate kako stoji prazna, s ukućanima počupajte korov, uredite ga i posadite cvijeće. Ovako ćete boraviti na zraku, družiti se i ujedno napraviti korisnu stvar!


Čitajte i:

Linker
25. travanj 2024 08:16