Getty Images/iStockphoto
Vrijeme je za ugađanje

Učinkoviti kućni spa: Imamo recepte za pet odličnih maski sa potpuno prirodnim sastojcima

Iako nam je dostupnost kozmetike u ovo vrijeme ograničena, to ne znači da se ne bismo trebali brinuti o svojoj koži. Namirnice koje svakodnevno koristimo za pripremu hrane možemo iskoristiti i za hidrataciju, umirivanje ili piling lica i tijela.

Jedna od pozitivnih stvari koje je donijela samoizolacija jest činjenica da se možemo odmoriti od svakodnevnog šminkanja i temeljitije se posvetiti njezi kože.

Kako se ne preporučuje često izlaženje van već samo kada su nam zalihe hrane i potrepština pri kraju, vrijeme je da iskoristimo sve blagodati onoga što već imamo kod kuće i uštedimo novac koji inače bacamo na raznorazne kozmetičke preparate poput maski.

Young woman sitting at home with face beauty mask while reading a book. Cozy time at home. Self time and home spa concept. Coronavirus outbreak and self-quarantining concept.
Getty Images/iStockphoto
Sad je pravi trenutak da se malo više posvetimo sebi.

Maske bi se trebale nalaziti na našem beauty repertoaru jednom do dvaput tjedno. Kako smo stalno kod kuće i izloženi smo suhom zraku u zagrijanim prostorijama (a zima, čini se, još ne odustaje), od velike je važnosti kožu pojačano hraniti i hidratizirati, za što su maske odličan odabir.

U domaćim maskama koriste se sastojci poput banana, meda, zobi i drugog voća i povrća. Dakle, sve ono što inače jedete u smoothiejima, možete stavljati i na lice pa i tijelo. Ovo su najbolje.


Za vraćanje sjaja i jedrosti - kurkuma i jogurt

Ako vam koža djeluje umorno i izgubila je sjaj, maska od kurkume i jogurta će ga vratiti. Kurkuma je poznata po svojim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima te ujednačava ten. Što se tiče jogurta, on umiruje i smanjuje crvenilo.

Healthy ayurvedic drink golden almond milk or pumpkin turmeric latte with curcuma powder on white background close-up. Trendy Asian natural detox morning beverage with spices for vegans. Vertical orientation
Getty Images/iStockphoto
Nakon ove maske ten će vam biti ujednačen.

Recept : Žličicu kurkume pomiješajte s 1dl grčkog jogurta i nanesite na lice. Masku držite oko 15 minuta i potom dobro isperite s lica.


Protiv hiperpigmentacija - limun

U slučaju da vam je ponestalo seruma s vitaminom C, iskoristite limun koji je bogat ovim vitaminom. Osim toga, djeluje na mrlje i hiperpigmentacije jer voćne kiseline posvjetljavaju vašu kožu. Ipak, s njim valja biti posebno oprezan jer može nadražiti osjetljivu kožu. Također, nakon tretmana maskom sa sokom limuna nikako ne boravite na direktnom suncu jer ono može pojačati stvaranje pjega i mrlja.

Recept: Sok od pola limuna pomiješajte sa dvije žlice meda te smjesu nanesite na lice. Ostavite je oko 10 minuta i potom dobro isperite.


Za umirivanje kože - avokado i zob

U avokadu možemo uživati na dva načina - kao laganom doručku ili kao maski u kombinaciji sa zobi. Obe namirnice su snažni antioksidansi prepuni vitamina, a zob umiruje i djeluje i kao lagani piling čak i za najosjetljiviju kožu.

A woman holds green avocado in her hands. Avocado closeup. Natural fresh organic exotic fruit. Healthy eating, raw food diet. Vegetarian lifestyle. Proper nutrition. Ready to eat. Eco product. Poster
Getty Images/iStockphoto
Osim što je možemo pojesti, ovom maskom možemo njegovati i najosjetljiviju kožu.

Recept: Zgnječite pola zrelog avokada i pomiješajte ga s 40 g zobene kaše. Masku držite na licu pola sata i isperite te nastavite s daljnjom njegom.


Dobra doza hidratacije - krastavac

Ima li išta bolje od maske sa samo jednim sastojkom? Svježi krastavci prepuni su vode i vitamina koje žedna koža doslovno popije, a to možete primijetiti po tome što se vrlo brzo osuše kada ih stavite na lice. Ako želite, krastavce možete oguliti i pomiješati ih s još nekoliko sastojaka poput meda ili aloe vere.

Recept: Ogulite pola krastavca i usitnite ga u blenderu. U smjesu dodajte žlicu meda, dobro promiješajte i nanesite na lice. Masku držite pola sata i dobro isperite.


Protiv upala - Aloe vera

Osim što se njome uspješno smiruju opekline od prekomjernog sunčanja, aloe vera može nam poslužiti i kao najprirodnija moguća maska. Ako kod kuće imate biljku, tim bolje jer gel koji se vadi filetiranjem listova možete direktno staviti na kožu ili ga pomiješati, primjerice, s medom.

Top view of fresh aloe vera leaves in wooden bowl. spa background concept.
Getty Images/iStockphoto
Aloe vera i med uvijek su najbolja opcija.

Recept: Gel aloe vere izmiksajte i pomiješajte s jednom žlicom meda. Smjesu držite na licu što dulje i potom je isperite te lice namažite hidratantnom kremom.


Čitajte i:

Linker
15. travanj 2024 12:16