Pripremite novčanike

Paničarite zbog šopinga za školu? Donosimo 8 savjeta uz koje ćete uštedjeti i naučiti dijete odgovornosti

Istraživanja pokazuju da će roditelji ove godine potrošiti i do 16 posto više novaca nego lani na školsku opremu i odjeću

Uskoro počinje nova školska godina što znači da je vrijeme da roditelji i školarci krenu s nabavkom školskog pribora i odjeće za školu. Taj pothvat iziskuje mnogo truda jer nije uvijek lako uskladiti želje djece s okvirima obiteljskog budžeta. Nerijetko se zato u košarici pronađe koja bilježnica ili majica više i tek na blagajni shvatimo da ćemo potrošiti nekoliko stotina kuna više od planiranog. I tako, iz godine u godinu, raste iznos koji roditelji troše za početak školske godine, što potvrđuju i istraživanja tržišta. Deloitte je ove godine proveo anketu vezanu uz novu školsku godinu i došao do zaključka da će roditelji potrošiti i do 16 posto više novaca nego lani na školsku opremu i odjeću. Prosječni trošak iznosit će 612 dolara (skoro 4.000 kuna) po djetetu, s time da je 40 posto anketiranih kućanstava odgovorilo kako će potrošiti više novaca nego prošle godine.
Jedno takvo istraživanje nije obuhvatilo Hrvatsku, no za očekivati je kako će i hrvatski roditelji potrošiti nekoliko tisuća kuna na pribor i novu odjeću te poneki još skoro 2.000 kuna na udžbenike te radne bilježnice.
Kako s budžetom ne bi završili u "crvenom", donosimo 8 praktičnih savjeta uz koje ćete uštedjeti pokoju kunu u shoppingu i na taj način bezbrižnije krenuti s novom školskom godinom.

1. Odradite inventuru

Prije nego li se otisnete u kupovinu provjerite kakvo je stanje sa zalihama u kućanstvu. Na kraju svake školske godine svakom učeniku će ostati pokoja nekorištena bilježnica, olovka ili omot od knjige, tako da nije uvijek potrebno kupovati velike zalihe novog pribora. Čak i ovi manji troškovi od nekoliko desetaka kuna mogu u konačnici igrati veliku razliku te uštedjeti vam novac.

image
Mother helping daughters with homework
GETTY IMAGES


2. Usporedite cijene

Mnogi roditelji žele se samo što prije riješiti bremena shoppinga pa zato kupe sve stvari na jednom mjestu bez da usporede kakve su cijene u drugim trgovinama. Manevar "pronađi i usporedi" zahtijeva više truda i vremena, no može uštedjeti ogromna sredstva. Ako ste obitelj s tri školarca to znači da svakome od njih trebate uzeti barem 20 bilježnica i ako na svakoj uštedite po 1,5 kunu, to je već 30 kuna više u vašem novčaniku. Prema tome, uložite tih nekoliko minuta i ostavite si pokoju kunu u džepu!

3. Kupujte pakete

Paketi su dobar način da odjednom kupite više potrebnih stvari, a i često su takve ponude na određenom popustu koji nije moguće ostvariti ako kupujete pojedinačno. Dobar primjer su Champion Back to School paketi za djevojčice i dječake iz Sport Visiona koji uključuju obavezni pribor za svakog školarca - tenisice, ruksak i trenirku.

U promotivnom Champion Back to School paketu za dječake koji možete ekskluzivno kupiti u svim Sport Vision trgovinama diljem Hrvatske, kao i na web shopu pronaći ćete: sive Champion Beck PS tenisice koje čvrsto prijanjaju uz stopalo zahvaljujući fiksnim vezicama i čičku, sivo-plavu Champion dječju trenirku koja uključuje gornji i donji dio izrađen od mekanog materijala u opuštenom kroju koji ne sputava dječake tijekom kretanja te plavi Champion dječji ruksak. Cijena ovog paketa s ukupno tri artikla je samo 499 kuna.

Sport Vision pripremio je i promotivni Champion Back to School paket za djevojčice koji je dostupan u njihovim trgovinama i web shopu, a on uključuje: ružičaste Champion Beck PS tenisice s bijelim detaljima, visokim džonom i čičkom koji omogućuje lakše oblačenje, crno-ružičastu Champion dječju trenirku, odnosno gornji dio s patentnim zatvaračem, klokan džepovima i kapuljačom uz hlače sa stisnutim nogavicama te sivo-ružičasti Champion dječji ruksak. Cijena ovog paketa je samo 499 kuna.

Provjerite i ostatak ponude za školarce u Sport Visionu!


4. Pričekajte s kupovinom

Ne morate kupiti baš svaku stvar s popisa prije početka školske godine. Uvijek možete s učiteljima provjeriti koji je pribor potreban odmah od početka, a ostatak kupiti kasnije. Naime, trgovine će višak robe staviti na još veći popust krajem rujna kako bi do kraja prodali asortiman, tako da je moguće uloviti i još bolji popust u ranim jesenskim mjesecima.

5. Odredite budžet i prepustite djeci da barataju novcem

Prije odlaska u trgovine definirajte sumu novaca koju planirate potrošiti te potom planirani budžet prepustite djeci. Dopustite njima da sami barataju novcem te da procjene koje su im stvari više, odnosno manje potrebne. Na taj način će se bolje naučiti odgovornosti i shvatiti vrijednost novca.

image
iStock


6. Ne bojte se kupona

Kuponi su idealni način da uberete još pokoji dodatan popust. Oni mogu biti u fizičkom obliku ili, pak, virtualnom jer brojne trgovine putem svojih aplikacija ili portala nude različite vrste promotivnih kupona koje je moguće priložiti uz kupovinu.

7. Kupujte rabljenu elektroniku

Elektronika je u pravilu najskuplji izdatak u svakoj kupovini povodom početka školske godine. Mobiteli, tableti i laptopi koštaju i po nekoliko tisuća kuna, što nije mala cifra pogotovo ako imate više školaraca. Jedno od rješenja jest kupovina rabljene, ali provjerene i kvalitetne elektronike. Laptop koji je star dvije godine i dalje je dobar za školske obaveze, a njegova cijena će biti dvostruko, ako ne i tri puta manja.

image
iStock


8. Prepoznajte razliku između jeftinog i nekvalitetnog

Nije svaka jeftina ponuda uvijek i dobra prilika. U slučaju da kupujete kalkulator ili šestar pripazite na to da kupite kvalitetniji model jer nije nikako u učenikovom interesu da mu se ključni alat za prolazak na ispitu potrga tijekom korištenja. Isto pravilo vrijedi i za izbor odjeće. Uvijek birajte kvalitetnije i provjerne marke za koje znate da će "izdržati" duže vrijeme i da se neće isprati ili poderati nakon prvih nekoliko mjeseci upotrebe.

Linker
20. travanj 2024 14:43