prerani odlazak

Obljetnica pogibije princeze Diane: Posljednje dane provela je s poduzetnikom, no on nije bio njezina najveća ljubav

‘Kraljica srca‘, kako su je od milja zvali, u životu je najviše željela biti voljena, no to joj do posljednjeg daha nije pošlo za rukom. Iako je sve oko sebe obasipala ljubavlju, bilo da je riječ o njezinim sinovima ili pak siromašnoj, bolesnoj dječici u dalekim zemljama, u romantičnom smislu ona joj je silno nedostajala.

Na današnji dan, 31. kolovoza sada već davne 1997. princeza Diana, poznata još kao 'Kraljica srca', Diana Spencer i princeza od Walesa, tragično je preminula od posljedica zadobivenih u automobilskoj nesreći u Parizu. Mahnito je bježala od napornih paparazza koji su se pod svaku cijenu željeli infiltrirati u njezin 'novi' život, nakon što se 1996. rastala od princa Charlesa.

Posljednjih nekoliko godina njihov je brak bio prilično turbulentan, a jedan od razloga rastave je bila Charlesova ljubavnica Camilla Parker Bowls, o čemu je Diana 1995. progovorila u intervjuu na BBC-ju u emisiji Panorama. Diana je, još dok njezin brak s Charlesom, nije bio okončan, ali je par živio razdvojeno, ljubovala s čak nekoliko muškaraca, a jedan je bio s njom u automobilu te kobne kolovoške noći.

image
Njezin brak s princom Charlesom raspao je zbog manjka ljubavi i afere s Charlesovom neprežaljenom ljubavi Camillom Parker Bowles.
UPPA/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA

Krstarenje s novim ljubavnikom

Zadnjih mjesec dana života Diana je provela s egipatskim nasljednikom i poduzetnikom Dodijem Al-Fayedom, punim imenom Imad Al-Din Mohammed Abdel Moneim Fayed. Njihova ljubavna priča započela je nakon što je princeza dobila pozivnicu Mohammeda al-Fayeda, Dodijevog oca, da se odmori na njihovoj obiteljskoj jahti te posjeti palaču na Azurnoj obali.

Diana se navodno jako dvoumila gdje će provesti ljetovanje, za koje nije ni slutila da će joj biti posljednje. Tako je mogla izabrati između jahte obitelji Al-Fayed ili pak da se odmori s Guluom Lalvanijem, 20 godina starijim biznismenom s kojim je ranije izašla nekoliko puta.

Čitajte i: Veliki dan za kraljevsku obitelj: Prinčevi Harry i William otkrili kip princeze Diane

image
Diana i Dodi Al-Fayed u ljeto 2017.
J.L.MACAULT/MAXPPP/PROFIMEDIA

No, ipak je prihvatila poziv Mohameda Al-Fayeda i 20. srpnja 1997. Diana je sa svoja dva sina, Williamom i Harryjem uživala u Saint Tropezu.

To ljeto upoznala je i Dodija te su njih dvoje plovili na jahti Jonikal. No, paparazzi su ih već tada pratili u stopu, ali su imali i što vidjeti. Diana je konačno naočigled uživala, kao da je konačno pronašla sreću za kojom je žudjela. Njezin novi ljubavnik bio je zanimljiv javnosti i zbog veza s holivudskim glumicama poput Brooke Shields i Winone Ryder.

U kolovozu je par tako krstario po Italiji, a 30. kolovoza odlučili su sletjeti u Pariz, gdje su otišli na romantičnu večeru u prestižni hotel Ritz. Kako bi izbjegli paparazze, Dodi i Diana pohrlili su liftom do izlaza iz hotela u kojem su bili smješteni te se ukrcali u auto zajedno s tjelohraniteljem Trevor Rees-Jonesom i vozačem Henrijem Paulom.

image
Princeza Diana i sin Harry uživaju na jet-skiju u ljeto 1997., ujedno i njezino posljednje.
MDR/KCS PRESSE/PROFIMEDIA

No, paparazzi ih nisu puštali na miru i jurili su za njima automobilom, a vozač Henri Paul im je pokušavao pobjeći brzinom od 105 km/h i zabio se u zid u tunelu Pont de L'Alma. Kasnije se ustvrdilo da je bio pod utjecajem alkohola te da je upravo on skrivio nesreću za koju su mnogi bili uvjereni da je naručeno ubojstvo Diane i Dodija.

Dodi je preminuo na licu mjesta, no Diana je još uvijek bila živa, baš kao i tjelohranitelj i vozač koji je kasnije preminuo. Diana je prevezena u Univerzitetsku bolnicu Pity Salpetriere - Charles Foix u Pariz, gdje je preminula ozljeda zadobivenih u nesreći.

image
Princeza Diana, Dodi Al-Fayed, tjelohranitelj Trevor Rees Jones i vozač Henri Paul u liftu hotela Ritz u Parizu, samo sat vremena od tragične nesreće.
-/FERRARI/PROFIMEDIA

Više od dvadeset godina nakon te tragične nesreće oglasio se vatrogasni zapovjednik koji je među zadnjima koji je Dianu vidio živu. Xavier Gourmelon za Daily Mail je otkrio da je Diana, kada je stigao na mjesto nesreće, još uvijek razgovarala i kretala se.

"Govorila je na engleskom i rekla: 'O, Bože, što se dogodilo?'. Mogao sam to razumjeti, pa sam je pokušao smiriti. Držao sam je za ruku", rekao je Gourmelon koji tada nije znao da razgovara s britanskom princezom.

Čitajte i: Čovjek koji je među prvima pomogao Diani ne kobne noći, otkrio je njezine posljednje riječi

Onaj kojeg je zvala 'pravim'

No, iako je Diana posljednje dane provela s egipatskim poduzetnikom, on nije bio njezina ljubav života. Naime, kada je princeza 1. rujna 1995. upoznala muškarca kojeg će zvati "onim pravim", nije odmah uspjela ostaviti veliki dojam na njega. Tog dana bila je u bolnici Royal Brompton u Londonu kako bi podržala svoju prijateljicu Oonagh Toffolo, nakon što je njezin suprug imao tešku operaciju srca.

U sobu je ušao jedan od kirurga, muškarac podrijetlom iz Pakistana, po imenu Hasnat Khan, koji je bio usredotočen na pacijenta, a ne na glamuroznu ženu u prostoriji. No, pomalo pogrbljen, brkati liječnik ostavio je ogroman dojam na princezu. Kad je izašao iz sobe, Diana je navodno promrmljala: "Oonagh, nije li predivan? Njegovo ime je Hasnat Khan. Napisano mu je na cipelama".

Čitajte i: NOVI DETALJI: Princ Charles i princeza Diana odlučili da se razvode pa zajedno plakali na kauču!

image
Princeza Diana na ljetovanju po Sredozemlju.
PHOTOPQR/NICE MATIN/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Kasnije se, prema pisanju Vanity Faira, par našao u liftu i pogledi su im se sreli po prvi put. "Mislim da sam upoznala svog gospodina Divnog", rekla je Diana svojoj prijateljici Simone Simmons. Diana i Hasnat tada su izlazili, a sredinom rujna pozvao ju je da se provoza do kuće njegove tetke i ujaka da pokupi neke knjige.

"Nisam ni na trenutak pomislio da će reći da, ali sam je pitao želi li sa mnom. Bio sam jako iznenađen kad je rekla da hoće. Nakon toga se naše prijateljstvo pretvorilo u vezu", ispričao je Hasnat godinama kasnije.

image
Hasnat Khan danas živi u Essexu.
SPARTACUS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Vezu su održavali iza potpuno 'zatvorenih vrata' i skrivali od javnosti, ali i kraljevske obitelji. Osoblje je u njezinom stanu u palači Kensington počelo pronalaziti opuške u kanti za smeće i prazna pakiranja KFC piletine, unatoč činjenici da princeza nije pušila niti jela brzu hranu.

Prema izvješćima, Diana bi svako malo otišla u Khanov jednosobni stan u Chelseaju i vrijeme kratila peglajući njegove košulje i usisavajući, odnosno uživajući u 'stvarnom svijetu'. Život s Khanom bio je dramatičan odmak od 'pozlaćenog' života na koji je navikla.

Čitajte i: Skandalozne tvrdnje i dosad neviđene snimke: Princeza Diana četiri puta je pokušala oduzeti si život?

Usprkos činjenici da su bili ludo zaljubljeni, posebice Diana u njega, njihova veza nije bila dugog vijeka. Naime, Khan se plašio u što će se pretvoriti njegov život nakon što je zaprosi, a njegova obitelj žustro se protivila njihovom braku jer Diana nije bila istog podrijetla kao on. Bez obzira na to što je čak dva puta putovala u Pakistan i upoznala njegovu obitelj, nije je uspjela uvjeriti da je ona prava žena za Hasnata.

image
S Dodijem Al-Fayedom bila je u kratkoj romansi prije nego što su oboje poginuli u Parizu 1997.
PHOTOPQR/NICE MATIN/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Dianin biograf Brown svojedobno je potvrdio da i sam Hasnat zapravo nije želio oženiti Dianu.

"Dianini prijatelji s kojima sam razgovarao inzistiraju na tome da je prekinula vezu zbog frustracije što se Hasnat nije htio oženiti pa čak ni izaći u javnost s njihovom vezom", rekao je Brown.

Tog ljeta 1997. Dianina veza s Hasnatom približavala se svom kraju, a kako bi zaliječila slomljeno srce, pažnju je prebacila upravo na Dodija Al-Fayeda s kojim je, nažalost, i skončala.

Linker
19. travanj 2024 16:21