Veliki intervju

Autorica Bridgertona prvi puta za hrvatske medije: ‘Otac dugo nije odobravao što sam odbacila medicinu‘

U svojem prvom razgovoru za hrvatski medij, autorica književnog serijala po kojem je snimljen Netflixov hit "Bridgerton" otkriva kako njezin tata, također spisatelj, nije bio sretan što piše romantične romane, zašto je odustala od studija medicine i kako je nastala Lady Whistledown.

- Nikada nisam bila u Hrvatskoj, ali doista bih voljela posjetiti vašu zemlju. Obožavam putovati i jedva čekam kada će to opet biti moguće, odmah je na početku razgovora za Gloriju rekla američka književnica Julia Quinn (51), nakon što je otkrila da prvi put razgovara s novinarom iz Hrvatske. A posljednjih mjeseci ona je jedna od najtraženijih svjetskih spisateljica ljubića, zahvaljujući ekranizaciji njezina hit-romana “Bridgerton”.

Serijal o ljubavnim zavrzlamama članova plemićke obitelji Bridgerton u samo mjesec dana pogledan je u više od 82 milijuna kućanstava, čime je postao najgledaniji originalni serijal u povijesti Netflixa. Veliki je to uspjeh producentice Shonde Rhimes, autorice popularnih TV serijala “Uvod u anatomiju” i “Kako se izvući s ubojstvom”, kojoj je Netflix platio više od 100 milijuna dolara da za njih počne stvarati hitove. A ona je za svoj prvi projekt odabrala Juliju Quinn i njezin serijal povijesnih romantičnih romana s pričom smještenom u britansko visoko društvo početkom 19. stoljeća.

image
Phoebe Dynevor kao Daphne Bridgerton i Rege -Jean Page kao Simon Basset u TV serijalu "Bridgerton"
HOLLYWOOD ARCHIVE/AVALON EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Sjećam se da su ljudi bili prestrašeni s kolikim sam entuzijazmom govorila o tome da moramo ekranizirati te romantične romane jer su uzbudljivi, seksi i ne možete ih ispustiti iz ruke - odgovorila je Rhimes kad su je novinari pitali zašto baš romani Julije Quinn.

Dok su se drugi čudili kako je uspješna producentica krenula u ekranizaciju ljubića, njihova spisateljica pitala se zašto to drugi već nisu napravili ranije. Svoj prvi roman “Splendid” napisala je s 24 godine, dosad je objavila više od trideset romana, od kojih je čak devetnaest bilo na listi bestselera New York Timesa, a ipak prije Shonde Rhimes nitko nije pokucao na njezina vrata.

- Ovo je prvi put da su otkupljena prava na ekranizaciju nekog od mojih romana. Hollywood zapravo nikada nije bio zainteresiran za povijesne romantične drame. Prije kad bi redatelji poželjeli raditi tako nešto, okretali su se klasicima. Nimalo me ne čudi što su u Shondalandu, produkcijskoj kući Shonde Rhimes, shvatili da u ovom literarnom žanru postoji pravo bogatstvo nevjerojatnih priča. Uostalom, jedan od njihovih slogana je: “Mi pričamo priče”, a u romantičnim romanima sve se vrti oko uzbudljivih pripovijesti sa sretnim krajem - govori Julia Quinn, koja je, kao i ostatak svijeta, oduševljena konačnim rezultatom.

image
Julia Quinn na setu TV serije Bridgerton
FOTOGRAFIJE: Julia Quinn

- Iskreno, nisam se puno miješala u nastajanje serijala. Kao savjetnica produkcije pročitala sam sve scenarije prije početka snimanja, ali su bili toliko dobri da nisam imala nikakve zamjerke. Najlakši savjetnički posao ikada! Najviše me iznenadilo što su kao lik u priču uveli kraljicu Charlotte. Ona je doista postojala, ali se ne pojavljuje u mojim knjigama. Nije mi žao što su to napravili, naprotiv baš sam sretna. Odličan je lik, a Golda Rosheuvel koja ju je utjelovila je sjajna - otkriva američka spisateljica.

“Vojvoda i ja”, prvi roman o obitelji Bridgerton, Julia Quinn objavila je 2000., a ljubavna priča najstarije kćeri Daphne Bridgerton i Simona Basseta, vojvode od Hastingsa, u fokusu je TV serijala. Kako intrigantna londonska obitelj ima četiri kćeri i četiri sina, tako je i autorica napisala osam romana te se u svakom posvetila svakom članu obitelji. Njihove romantične uspone i padove pak bilježi tajanstvena Lady Whistledown, koja u tajnosti objavljuje novine s tračevima iz visokog društva.

image
Čak 19 romana Julie Quinn je bilo na ljestviti najprodavanijih knjiga u SAD-u
FOTOGRAFIJE: ROBERTO FILHO

- Ne mogu se točno sjetiti kako sam krenula pisati o obitelji Bridgerton, ali znam kako je Lady Whistledown rođena. Tek sam počela pisati roman “Vojvoda i ja” i trebala sam pronaći način kako čitateljima jednostavno objasniti povijest obitelji - da Daphne ima sedmero braće i sestara, da je njezin otac preminuo i druge detalje. Jako je nezgodno kada pisac sve te informacije istrese na početku knjige. Tada sam se sjetila i izmislila tabloidnu novinarku, kojoj je posao bio da čitateljima otkrije te informacije. Nakon što sam napisala njezinu prvu kolumnu, činilo se očitim da bi svi iz visokog društva bili opsjednuti otkrivanjem njezina identiteta - objasnila je Julia Quinn kako je nastalo njezino najpopularnije djelo.

Iako na njezinim romanima piše Julia Quinn, autorica je zapravo - Julie. Rođena je kao Julie Cotler u New Yorku, no njezini su se roditelji razveli dok je bila mala, pa je u djetinjstvu veći dio godine živjela s mamom u Connecticutu, dok je ljeta provodila s ocem u Los Angelesu. Kao tinejdžerica je obožavala čitati ljubiće. Njezinoj majci to nije smetalo, ali otac, pisac dječjih romana Steve Cotler, s tim se nije mogao pomiriti. Tjerao ju je da čita kvalitetniju literaturu, a kada mu je nakon brojnih prodika jednom odgovorila da romantične romane čita jer se sprema i sama napisati jedan, prozreo je njezin blef i rekao joj da će je pustiti na miru ako mu pokaže što je napisala.

- Što sam mogla? Sjela sam za tatin kompjutor i preko noći napisala prva dva poglavlja - s osmijehom govori Julia. - Tata je vrlo brzo promijenio mišljenje i od kritičara romantičnih romana postao moj najveći obožavatelj.

image
Roman "Vojvoda i ja" započeo je književni serijal Bridgerton, čija hrvatska izdanja objavljuje Mozaik knjiga
FOTOGRAFIJE: Mozaik knjiga

Unatoč toj epizodi, a možda i zbog toga što taj prvi roman nitko nije htio objaviti, mlada Julia nije razmišljala o spisateljskoj karijeri. Upisala je studij povijesti umjetnosti na Harvardu, ali nekoliko mjeseci prije diplome shvatila je da zapravo ne zna što bi htjela raditi nakon fakulteta. Rješenje? Upisala je novi studij - medicine. Igrom slučaja, samo nekoliko tjedana nakon što je primljena na fakultet izdavači su otkupili prava na njezina prva dva romana - “Splendid” i “Dancing At Midnight” - koja je pisala iz razbibrige. Studiranje je odgodila, a iako je mislila da će mu se vratiti, to se nikada nije dogodilo.

- Nijedne sekunde nisam zažalila što sam odabrala književnost umjesto medicine. Nakon što je objavljen prvi roman, moj put je bio jasno zacrtan - govori Julia Quinn. Ipak, jednu uspomenu na studij medicine svakodnevno gleda s velikom ljubavlju - svojega supruga, liječnika Paula Pottingera.

- Upoznala sam ga trećeg dana na Harvardu - ponosno danas govori gospođa Pottinger. Sa suprugom živi u Seattleu, a njihov je život posebno intenzivan bio proteklih mjeseci kada je doktor Pottinger bio na prvoj fronti obrane od pandemije koronavirusa.

image
Autorica Julia Quinn i glumac Regé-Jean Page na setu "Bridgertona"
Julia Quinn privatno

Dok se njezin muž brinuo o pacijentima na odjelu, spisateljica je pak bježala u romantične priče iz londonskog društva s početka 19. stoljeća, ali i pripremala nove projekte. Jedan od njih je i strip “Butterworth and the Mad Baron”, koji priprema s mlađom sestrom Violet Charles.

- Volim pisati povijesne romantične priče, pa umjesto da mijenjam ono o čemu pišem, mijenjam kako pišem. Zato sam napisala nekoliko romana u suradnji s drugim autorima, ponekad pišem i novele, ali najviše sam uzbuđena zbog stripa koji radim sa sestrom - kaže autorica Julia Quinn, napominjući da se njezino uzbuđenje može usporediti s nestrpljenjem obožavatelja TV serijala “Bridgerton” koji jedva čekaju, već najavljenu, drugu sezonu Netflixovog hita.

Linker
19. travanj 2024 17:19