Dlakavi junak

Četveronožni heroj s Banovine: Neumorno spašava unesrećene, a na kraju dana najveća mu je nagrada - igra

Šest i pol mu je godina, istreniran je za traganje po ruševinama i spasio je brojne osobe, a posljednja od njih je djevojka u Petrinji - ovo je belgijski ovčar Draco koji za svoja junačka djela ne traži ništa, samo da se njegov vodič Kruno Stipetić nakon zadatka s njim poigra.

Mnogo je dobrih ljudi koji go dinama pomažu drugima i ne traže nikakvo javno priznanje za to: za neke od njih se doznalo nakon razornog potresa na Banovini, a uz njih je u prvi plan stigao i - jedan pas. To je belgijski ovčar Draco, potražni pas Hrvatske gorske službe spašavanja, koji je sa svojim vodičem, Ogulincem Krunom Stipetićem, iz ruševina petrinjske Gradske vijećnice spasio djevojku nakon što je satima bila zatrpana ispod hrpe cigli.

- Toga smo dana u Karlovcu imali redoviti trening HGSS-a. Taman smo završili kad je počelo tresti. Kad su se nakon potresa počeli "tresti" i naši mobiteli, odmah smo bili svjesni da je situacija ozbiljna i uputili smo se prema Petrinji - govori Stipetić, višegodišnji član Hrvatske gorske službe spašavanja i sudionik brojnih potraga za nestalima.

- Brzo smo se dogovorili kamo će tko ići, a mene je dopalo da idem s Dracom istražiti Gradsku vijećnicu. Sumnjalo se da je netko ostao tamo zatrpan. Pretražili smo cijelu zgradu i ništa nismo pronašli, sve dok nismo došli do jedne prostorije u koju se nije moglo ući jer se strop srušio i zablokirao vrata. Pokušali smo ih razbiti, ali nismo uspjeli pa su nam pomogli vatrogasci koji su ih razrezali motornom pilom. Ispred sebe sam ugledao hrpu cigli, visine oko 180 centimetara, pa sam pustio Draca da ide pretražiti. On je već nakon nekoliko sekundi počeo lajati i odmah sam rekao da je ispod tih cigli živa osoba. Vatrogasci su me čudno pogledali, nisu mogli vjerovati da se tu može nalaziti itko, ali dobro poznajem svojeg psa i znam što njegov sretni lavež otkriva.

Draco je istrenirani potražni pas, licenciran za traganje po ruševinama, u šumi i pod lavinom. Prema tonu njegova laveža vodič može prepoznati je li nanjušio živu osobu ili mrtvo tijelo.

- Ostali su počeli otkopavati, a ja sam morao odjuriti na drugi zadatak. Tog je dana bilo i previše posla. Nakon 2 - 3 sata susreo sam opet istu ekipu. Tada sam doznao da su spasili mladu djevojku. Razumljivo, bila je u šoku i ozlijeđena, ali što je najvažnije - ostala je živa - govori Kruno Stipetić o najsretnijem trenutku toga dana, nakon kojeg je uslijedila zahvala razigranom belgijskom ovčaru.

image
Kruno Stipetić član je HGSS-a iz Ogulina, a dobio je Draca kad mu je bilo godinu dana.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

- Njemu je najveća nagrada kvalitetna igra. Doista se voli zabavljati, a još kada dobije pravu igračku, trebate vidjeti tu sreću. Igračka mu je svetinja. Zato je uvijek nosim sa sobom kad idemo u potragu kako bih ga nakon obavljenog zadatka mogao nagraditi - otkriva Stipetić.

Od agresivca do maze

Kruno i Draco spasilački su tandem već šest i pol godina. Kada je došao u njegov dom, pas je imao samo godinu dana. Iako su se pojavile glasine da je spašen iz azila, njegov vodič to opovrgava, već ističe da mu ga je dodijelio kolega Alen Zorić, tadašnji pročelnik stanice GSS Gospić, nakon čega je uslijedio trenažni proces.

- Na početku je bio malo agresivan, što i nije bilo neočekivano jer se dotad s njim ništa nije radilo - nastavlja Kruno, koji ni u jednom trenutku nije pomišljao odustati od Draca.

- Volim ih i znam raditi s njima pa sam uvjeren da se svakog psa može obučiti. Ma, uz pravi trening može se i vuka obučiti, a kako ne i psa. Samo su potrebni trud, energija, volja, ljubav i vrijeme - ističe HGSS-ov vodič, napominjući da obuka nikada ne prestaje, a uz puno vremena zahtijeva i prilična financijska sredstva.

U mirnim uvjetima svaki mjesec imaju zajednički trening s potražnim psima iz cijele Hrvatske, a uz to vježbaju s ekipom iz Ogulina i Karlovca.

Dok šumske treninge mogu odraditi u Hrvatskoj, na posebne obuke za ruševine i lavinu išli su u inozemstvo, uglavnom u Sloveniju, Slovačku i Austriju. Stipetić ponosno ističe da je Dracova licenca priznata u cijelom svijetu, a s njom svake godine odradi više od 50 potraga.

- Volim ovaj posao, ali, kao i sve u životu, želim da bude odrađen kako treba. Težim savršenstvu, a to je teško postići bez reda i rada - odgovara Stipetić na pitanje kako stiže obavljati sve obveze, s obzirom na to da je on ujedno i HGSS-ov voditelj odjela za telekomunikacije. A koliko je još aktivnih godina pred Dracom, ne može predvidjeti.

- Zasad je aktivan kao mladić. No, nikad se ne zna što se može dogoditi jer posao potražnog psa je izuzetno zahtjevan. Idu po najnepristupačnijim područjima, moraju se voziti u helikopteru, a ulaze u takve situacije da u svakom trenutku nešto može pasti na njih. Opasnost od ozljeda, stresa i bolesti doista je velika - dodaje Stipetić, koji je u jedno ipak siguran - čak i u mirovini Draca će uvijek čekati njegova najdraža igračka.

Na kioscima još uvijek možete pronaći aktualni broj magazina Gloria, u kojem vam donosimo i najveći godišnji horoskop za 2021.

image
Gloria Produkcija
Linker
20. travanj 2024 08:16