životni put

Diva se vraća! Diana Ross imala je mnoge ljubavi, a Michael Jackson obožavao ju je toliko da je odbio doći joj na svadbu

Legendarna pjevačica čiji je život bio prepun uspona i padova - bila je ovisna o drogama i alkoholu te se dva puta razvodila - novi vrhunac svoje karijere proživljava upravo sada zahvaljujući albumu znakovitog naziva - ‘Thank you’.

Nakon 15 dugih godina Diana Ross objavljuje novi album. Legendarna pjevačica, čiji se hitovi kao što su “Upside Down”, “Ain’t No Mountain High Enough” i “Chain Reaction” nikad nisu prestali vrtjeti na radiopostajama i streaming servisima, albumu je dala rječit naslov “Thank You”, kao izraz zahvale vjernoj publici koja je voli i prati od početaka glazbene karijere sa sastavom Supremes, ali i da zahvali sudbini što je imala takvu sreću u životu koji je bio i ostao plodan u najboljem smislu te riječi. Diana je sama napisala 13 kompozicija na albumu u suradnji s najvećim imenima glazbene scene, pokazujući da ne misli stati unatoč tome što joj je 77 godina. Štoviše, lani je trebala nastupiti u Glastonburyju u terminu rezerviranom za glazbene legende, ali kako je festival otkazan zbog pandemije, posvetila se snimanju novih stvari u svojem kućnom studiju. Album koji izlazi na tržište u rujnu bit će joj 25. studijski, a ako se broje i žive snimke, čak 43.

Slavna pjevačica koja se nakon Supremesa još davne 1970. uspješno otisnula u samostalne vode, prodala više od 100 milijuna ploča, 1972. zaradila Zlatni globus i nominaciju za Oscara za ulogu Billie Holiday u filmu “Lady Sings the Blues”, bila proglašena “najvećom zabavljačicom 20. stoljeća” u časopisu Billboard, ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao glazbenica s čak 70 hit singlica na top listama i 2012. dobila počasni Grammy za životno djelo istinska je superzvijezda.

image
Omot novog albuma 'Thank You'.
PROMO

U karijeri koja traje više od 60 godina bilo je uspona i padova pa je tako film “The Wiz”, crnačka verzija “Čarobnjaka iz Oza” u kojem je Diana glumila glavnu ulogu, zbog čega je u scenariju djevojčica Dorothy pretvorena u učiteljicu, donio producentima gubitak veći od 10 milijuna dolara, a neslavno je propao i pokušaj ponovnog okupljanja Supremesa u proljeće 2000. Pritom se glazbenica koju je predsjednik Barack Obama 2016. odlikovao Predsjedničkom medaljom često morala boriti protiv negativnog imidža arogantne dive koja hoće da je sve po njenom, a ako nije, iskaljuje bijes na svima oko sebe, ali ako je suditi po njezinoj skladnoj obitelji, to je daleko od istine.

Vlasnik diskografske kuće Motown Berry Gordy Dianu je slao na satove pjevanja, ali i ponašanja

Rođena 1944. kao drugo od šestero djece učiteljice Ernestine i njezinog supruga Freda, koji je kćer vidio tek kad se vratio iz 2. svjetskog rata, Diane je u rodnom Detroitu provela sasvim idilično djetinjstvo. Nisu imali previše novca, ali nisu ni oskudijevali, jer je otac radio u tvornici, a Ernestine je kuhala, šivala i Dianu i njezinu stariju sestru Bobbi, koja je kasnije postala liječnica, pomno odijevala u uškrobljene haljinice. U školi je Diana igrala bejzbol i učila step, a u baptističkoj crkvi koju je pohađala s obitelji pjevala u zboru, gdje je i shvatila kako se u životu želi baviti glazbom.

Čitajte i: Najveća ljubav Lady Di bili su sinovi: Obasipala ih je ljubavlju, zbog njih je riskirala i za sobom ostavila veliku prazninu

S 14 godina postala je članicom skupine Primettes, u kojoj su uz nju bile i Florence Ballard i Mary Wilson. Nadobudne mlade pjevačice neprestano su se motale oko studija Motowna, sinonima za soul glazbu s primjesom popa, gdje su snimali glazbenici kao što su Temptations, Smokey Robinson, Stevie Wonder, Marvin Gaye i Four Tops, i napokon su uspjele potpisati s tvrtkom ugovor te postale Supremes. Sastav je bio proračunati proizvod producenta Berryja Gordyja, koji je u dramatično doba vijetnamskog rata, hipi pokreta i borbe za crnačka prava, prepoznao potrebu za eskapizmom i navukao djevojkama glatke perike i koktel haljinice te im dao da pjevaju seksi i ritmične, ali bezazlene pjesme o ljubavi kao što su “Baby Love” ili “Stop! In the Name of Love”. Bio je to pun pogodak i Supremes su postali drugi najprodavaniji sastav 1960-ih nakon Beatlesa.

image
Glazbeni menadžer Robert Silberstein bio joj je prvi muž.
Diana Ross
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uspjeh je, nažalost, unio razdor među djevojke, a kad je pod pritiskom slave i napornih gaža Florence počela piti, umjesto da joj pomogne, Diana je mirno dopustila da je Gordy izbaci iz sastava i dovede novu pjevačicu. Ipak, nakon Florenceine prerane smrti u dobi od samo 32 godine, upravo je Diana utemeljila velikodušnu novčanu zakladu za njezino troje djece.

Pobjegla od prvog dečka

Gordy je Dianu, koju je slao na satove ponašanja i pjevanja, unaprijedio u solisticu sastava pa u solo pjevačicu, a nakon što je raskinula vezu sa Smokeyjem Robinsonom, postao joj je i ljubavnik. Ali dok je ona sanjala o braku i djeci, čak razmišljala o tome da posvoji dijete kao samohrana majka, dva puta rastavljenom Gordyju brak nije bio ni na kraj pameti. Važnije mu je bilo preseliti Motown u Los Angeles gdje je naumio od Diane napraviti holivudsku zvijezdu.

No, preseljenje se pokazalo pogubnim za njihovu vezu, jer je Diana ondje upoznala glazbenog menadžera Roberta Silbersteina - slučajno, u dućanu muške odjeće gdje je kupovala poklon Gordyju - i obratila mu se za savjet te, kako je poslije rekla, “otkrila pravu rijetkost, gospodina koji je mlad, pun života i naočit; sve ono što želiš kod muža”. Neko su vrijeme hodali, a kad joj je on darovao istu crvenu pidžamu kakvu je i sam imao, odjednom je shvatila da su “pravi par” i udala se za njega u siječnju 1971. Njoj je bilo 26, njemu 25 godina, a vjenčali su se u kapelici u Las Vegasu, u nazočnosti šačice rodbine i prijatelja; Gordy je vijest čuo na radiju i gotovo se onesvijestio.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kad se udala, Diana je bila sedam mjeseci trudna s djetetom začetim s Gordyjem; Silberstein je to znao, ali kćerkicu Rhondu podizao je kao svoju, uz kćeri Tracee i Chudney koje su stigle poslije. Rhondi su otkrili tko joj je otac tek kad joj je bilo 13 godina. - To me uopće nije začudilo; naprotiv, neke su stvari sjele na svoje mjesto. Shvatila sam zašto imam posve drukčiji smisao za humor od svojih sestara i zašto sam tako niska - rekla je poslije Rhonda.

Robert je bio prava rijetkost, gospodin koji je mlad, pun života i naočit, sve ono što želiš kod muža.

Obitelj je živjela u raskošnoj vili na Beverly Hillsu koju je Diana kupila još prije braka; uvečer su rijetko izlazili i najčešće rano išli na spavanje, nakon večere i filma s djevojčicama, ljeti su igrali tenis na vlastitom terenu, zimi išli na skijanje u Aspen s Jackom Nicholsonom i Artom Garfunkelom. Ali idila je potrajala samo šest godina, a onda je Diana izjavila: - Više ne želim biti udana - i to je bio kraj.

Čitajte i: Najpoznatija svjetska ratna izvjestiteljica vodi bitku za zdravlje: ‘Postoje situacije kada ne možeš ostati neutralan‘

Nakon razvoda Diana je jedno vrijeme hodala s glumcem Ryanom O’Nealom s kojim je trebala snimati film “Tjelohranitelj” (uloge su kasnije dobili Whitney Houston i Kevin Costner), ali on ju je brzo ostavio kad je ona odustala od filma. Nakon toga prohodala je s Geneom Simmonsom, basistom glam grupe Kiss, poznatim po tvrdnji da je spavao s 4600 žena i po tome što ima gotovo 20 cm dug jezik; veza je potrajala neočekivane tri godine.

Za to vrijeme Diana je i dalje snimala albume - platinasti “Diana” s hitovima “Upside Down” i “I’m Coming Out” te jednako uspješni “Why Do Fools Fall In Love”, prvi bez etikete Motowna - i nastupala diljem Amerike i svijeta, zarađujući pritom milijune.

image
Berry Gordy bio joj je mentor i otac je njene kćeri Rhonde.
VALERIE MACON AFP

Arnea Naessa, sedam godina starijeg norveškog magnata i strastvenog planinara, upoznala je na Bahamima, kamo su oboje došli s djecom na odmor. Kako ga glazba baš nije zanimala, Arne nije navodno pojma imao tko je Diana. Arneov se imutak tad procjenjivao na nekih 100 milijuna dolara što ih je zaradio kao vješt pregovarač. “Nakon pregovora s Arneom, kad izlazite iz sobe, prebrojite prste na ruci da vidite imate li ih sve”, govorilo se. Razveden otac troje djece, Arne se zakleo da se više nikad neće ženiti, ali se predomislio kad je upoznao Dianu.

- U duši sam romantičan. Zato se i penjem na Everest i zato se ponovno ženim - rekao je Arne i nakon vjenčanja u romantičnom švicarskom seocetu Dianu odveo na medeni mjesec na svoj otok Tiano, odmah do tahićanskog otoka Tetiaroe, kojem je vlasnik bio Marlon Brando. Sreću su s vremenom pomutile trzavice. Koliko god bio bogat, čini se da je Arnea smetalo što Diana toliko troši - 25 tisuća dolara mjesečno na privatne mlažnjake i 1000 dolara na ruževe za usta - a ona nije podnosila boravak u priprostim planinarskim kolibama u brdima koje je on obožavao. No, možda bi nekako klimali dalje da Arne nije napravio izvanbračno dijete Norvežanki Camilli Astrup, a onda 1999. na televiziji objavio da su se on i Diana rastali; njoj je bila prva vijest, premda ne i potpuno iznenađenje.

Niz loših događaja

- Mislim da on prolazi kroz nekakvu menopauzu, ili mu treba viša planina da se na nju popne - filozofski je rekla Diana koja je u braku s Arneom rodila dva sina, Rossa i Evana. Ipak, razvod joj je vrlo teško pao u inače lošem razdoblju za nju, i intimno i profesionalno. Albumi su joj slabo prolazili na tržištu, nepoznati počinitelji ubili su joj brata Arthura i njegovu ženu Patriciu, čija su mrtva tijela nađena zavezana u podrumu, a bolno ju je pogodilo i otkazivanje bučno najavljivane povratničke turneje Supremesa 2000. Prvo je sudjelovanje otkazala Mary Wilson, jedna od originalnih Supremesa, uvrijeđena što joj je ponuđen honorar od samo dva milijuna dolara, dok je Diana dobivala 20 milijuna, a zatim se povukla i Cindy Birdsong. Karte za “zamjenske” Supremese po previsokim cijenama nisu baš izazvale zanimanje pa je nakon nekoliko koncerata u polupraznim dvoranama turneja naprasno prekinuta - i više nikad neće biti moguća jer je u međuvremenu umrla i Wilson.

image
Diana Ross s Florence Ballard i Mary Wilson u triju Supremes, 1964.
JOHN TWINE/ANL/SHUTTERSTOCK

To je sve vjerojatno pridonijelo “osobnim problemima”, eufemizmu za ovisnost o alkoholu i drogama, zbog čega se Diana 2002. povukla u Promises, rehabilitacijsku kliniku gdje su se od ovisnosti liječile zvijezde poput Charlieja Sheena i Bena Afflecka. No, nedugo nakon liječenja policija u Tucsonu u Arizoni zaustavila je bijeli Pontiac koji je vozio u suprotnom smjeru krivudajući po cesti; Diana je u krvi imala tri puta više alkohola od dopuštenih 0,8 promila. Unatoč svemu, nikad nije zanemarila djecu. - Kad god mogu, dajem djeci doručak, vodim ih u školu. Ja sam normalna osoba, idem u dućan kao i svi ostali - rekla je jednom, a to potvrđuju i djeca koja su također, uz sve povlastice, privatne škole i egzotična putovanja, odrasla u normalne ljude. Rhonda to pripisuje tome što je majka, unatoč turnejama i snimanjima, uvijek bila kod kuće s njima.

Čitajte i: David Attenborough, savjest planeta: ‘Pokaži čudesan život našeg planeta i ljudi će se brinuti da ga sačuvaju‘

- Vidjela sam majke koje nisu ni približno onako slavne i zaposlene kao moja mama, a opet ne posvećuju toliko pažnje djeci. Naša mama putovala bi na Zapadnu obalu na 15 sati, a onda se vratila na vrijeme da nas odjene za školu - rekla je Rhonda Ross Kendrick, danas 50-godišnja pjevačica, glumica i agentica za nekretnine te majka jednog djeteta. Godinu mlađa Tracee Ellis Ross uspješna je TV glumica koja se pojavljuje u serijama “Girlfriends” i “Blackish”, a ima i kompaniju Pattern Beauty za njegu kovrčave kose. 46-godišnja Chudney pak vodi knjižaru/slastičarnicu pod imenom Books and Cookies i majka je dvoje djece. Ross (44) sklon je pustolovinama kao otac Arne te se penjao po svim planinama svijeta, obožava fotografirati, ali bavi se i poslovnim investicijama i otac je dvoje djece, dok je njegov godinu mlađi brat Evan, glumac i glazbenik, u braku s pjevačicom Ashlee Simpson s kojom ima kćer i sina. Svi su u odličnim odnosima s majkom koja je na njih iznimno ponosna.

image
Diana Ross na dodjeli Američkih glazbenih nagrada 2017., s djecom i njihovim obiteljima.
MARK RALSTON AFP

Možda baš ta čvrsta obiteljska povezanost daje Diani snage da radi nesmanjenim tempom pa je tako nastupila na dodjeli Nobelovih nagrada 2008. u Oslu, proputovala svijet na turneji pod nazivom “In The Name of Love” koja je trajala od 2013. do 2017., na čak dvije rezidencije u Vegasu održavala svake večeri koncerte u hotelima Venetian i Wynn te u ljeto 2017. nastupila na festivalu Essence u New Orleansu koji je otvorila njezina najstarija kći Rhonda. Ali njoj sigurno najdraži nastup je onaj na dodjeli nagrade za životno djelo koju je primila 2017. u Microsoft Theatru u Los Angelesu. Nakon što su je tijekom izvedbe hita “Ain’t No Mountain High Enough” pratile sve unuke i unuci, pri čemu je posebnu pozornost izazvao Rhondin tad osmogodišnji sinčić Raif-Henok koji je nesputano plesao iza bake, Diani su se na pozornici pridružili sva njezina djeca i njihovi partneri, njezin prvi mentor Berry Gordon (koji sad živi u mirovini u Palm Desertu u Kaliforniji, s osmero djece, 14 unuka i dva praunuka), davni dečko Smokey Robinson i prvi muž Robert Ellis Silverstein, a bio bi tu sigurno i Arne Naess da 2004. nije poginuo u padu s planine. Doista, žena koja mora reći “hvala”.

Bliskost s Michaelom Jacksonom

Diana i Michael upoznali su se kad je ona već bila zvijezda, a on devetogodišnje pjevačko čudo od djeteta u sastavu Jackson 5. Vezivalo ih je mnogo toga zajedničkog: oboje iz velikih obitelji, probili su se u sastavima, a potom postigli uspjeh kao solisti, oboje su fanatično pristupali poslu, a bili su i fizički slični - androgini, anoreksična tijela i osmijeha s milijun zubi. Po nekima, Michael se poslije šminkao da bude što sličniji Diani i htio je plastičnim operacijama sličnost dotjerati do savršenstva.

S vremenom je veza malo olabavila, kad se Diana s kćerima preselila na Istočnu obalu, dok je Michael živio u Kaliforniji u svojem bizarnom svijetu igračaka i egzotičnih kućnih ljubimaca te provodio sate u mraku gledajući crtiće. - Michael je osamljen. Ima mnogo ljudi oko sebe, ali se boji - rekla je Diana. No, njegovi su osjećaji ostali snažni; kad se Diana 1985. ponovno udavala, za Arnea Naessa, Michael nije htio doći na vjenčanje. - Bio sam ljubomoran jer sam uvijek volio Dianu Ross i uvijek ću je voljeti - rekao je Dianinom biografu Randyju Taraborrelliju.

Totalno poniženje

Diana je u rujnu 1999. u londonskoj zračnoj luci Heathrow priredila scenu kad je napala službenicu sigurnosti koja ju je podvrgnula osobnom pregledu prije ulaska u avion. Navodno joj je službenica dodirnula dojku, na što je Diana nju zgrabila za grudi uz povik ‘Sad vidite kako je to!’ Nakon tog bizarnog incidenta policija je Dianu uhitila, ali je i brzo pustila. Diana je kasnije cijeli događaj opisala kao ‘totalno poniženje’.

Igralište u Central Parku

U kolovozu 1983. Diana je trebala održati koncert čiji je prihod bio namijenjen gradnji dječjeg igrališta s njezinim imenom. U Central Parku se okupilo 350 tisuća ljudi, ali nakon nekih dvadesetak minuta koncerta nebo se otvorilo nad New Yorkom i stala je pljuštati ledena kiša; Diana je jedno vrijeme pokušavala nastaviti kao da je sve u redu, ali na kraju je morala prekinuti koncert i poslati ljude kući. Kako višemjesečni trud uložen u pripremu koncerta i gotovo 1,5 milijuna dolara troškova za izradu raskošne pozornice sa 140 zvučnika i 30 kilometara kablova ne bi bili uzaludni, Diana je obećala ponoviti koncert sljedeću večer.

- Ako u park dođe samo dvoje ljudi, nastupam! - optimistično je izjavila. Došlo je znatno više od dvoje, ali ipak ne tako mnogo kao večer ranije i unatoč tome što je Diana s pozornice propovijedala ljubav i slogu, u publici je izbilo nekoliko gadnih tučnjava, oko 1000 policajaca moralo je zavoditi red, a te je večeri u parku prijavljeno više od 200 napada i pljački, dok su 83 osobe uhićene. Stvari su se još pogoršale kad je javnost saznala da je sva zarada od prvog, prekinutog koncerta uložena u drugi te da nije ostalo ništa za igralište; nakon oštrih medijskih kritika, Diana je iskeširala 250 tisuća dolara i uređeno je igralište koje i danas stoji u Central Parku.

Linker
19. travanj 2024 16:49