Opatijo, bajna!

‘Doritosi‘ nastupaju! Nepoznati detalji o svim našim finalistima na Dori 2022.

Kronologija fascinantnih estradnih karijera na Dori 2022.: od neuništive bake Zdenke Kovačiček do Elle Orešković, kćeri bivšeg premijera, i zagrebačkog maturanta Marka Bošnjaka kojeg je producent otkrio na instagramu.

Ususret Dori glasajte za svoju omiljenu izvedbu: Koga biste željeli čuti na Eurosongu?

LJUBAV - MILA ELEGOVIĆ

Zagrebačku glumicu pamtimo po ulogama Sunčice Bandić u “Bračnim vodama”, Maje Dekolte u “Cimmer fraju”, a najviše po Ireni Grobnik u kultnim “Bitangama i princezama”. Članica ansambla Komedije bavi se i sinkronizacijama, a ništa manje bitna nije joj ni pjevačka karijera. Debitantski nastup odradila je s country grupom Plava trava zaborava, a na estradnoj sceni znatno joj pomaže i golemo iskustvo iz mjuzikala.

image

Mila Elegović

VEDRAN PETEH/CROPIX

FORGIVE ME (OPROSTI) - MIA NEGOVETIĆ

Pamtimo je kao preslatku djevojčicu koja je 2015. oduševila izvedbom hrvatske himne na mimohodu povodom obilježavanja obljetnice Oluje, a danas je odrasla djevojka na pragu dvadesete. Pobjednica u dječjem talent showu “Zvjezdice” odnedavno sinkronizira crtiće, a preklani se njezina pjesma smatrala jednim od favorita za pobjedu na Dori. Te godine u fotofinišu pobijedio ju je Damir Kedžo, a lani je u Opatiji bila treća. Jedina se od svih izvođača može pohvaliti nastupom u američkom TV showu Little Big Shots čiji su autori Steve Harvey i Ellen DeGeneres nakon kojeg je na službenoj Facebook stranici američkog The Voicea objavljena njezina snimka uz komentar: “Beyonce, čuvaj se!”

image

Mia Negovetić

NIKSA STIPANICEV/CROPIX

MOLI ZA NAS - MARKO BOŠNJAK

Zagrebački maturant Marko Bošnjak (18) podrijetlom je iz Rame u Bosni i Hercegovini, a široj javnosti se predstavio kao 11-godišnjak u showu ‘Pinkove zvjezdice’. Mentorice iz glazbene škole Husar & Tomčić ponudile su mu stipendiju pa se kao 14-godišnjak preselio u Zagreb, gdje je uz glazbenu školu upisao i Srednju školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Vlaho Arbulić, autor i producent njegove pjesme za Doru, otkrio ga je na - instagramu.

MY NEXT MISTAKE - JESSA

Iza 22-godišnje Jesse, čije je puno ime Jessica Atlić McColgan, dug je glazbeni put. Kao17-godišnjakinja se prijavila u RTL-ov show u kojem je pobijedila, te je potpisala ugovor s Dallas Records. Studentica je audio inježerstva na prestižnom glazbenom fakultetu Pulse College u Dublinu, gdje su joj profesori producenti koji surađuju za svjetskim zvijezdama poput Eda Sheerana, U2, Lady Gage, Hoziera... Svoju glazbu opisuje kao terapeutsku, jer joj je to ispušni ventil za trenutačne osjećaje i frustracije. Kći irskog diplomata zaljubljena je u Hrvatsku i u našu se zemlju planira vratiti čim završi studij u Dublinu.

image

Jessa

VITO HORDOV

STAY ON THE BRIGHT SIDE - ZDENKA KOVAČIČEK

Neuništiva legendarna pjevačica Zdenka Kovačiček (78) na Doru prvi put stiže kao baka unučića Maksa, rođenog lanjske jeseni, a lani je nakon 15 godina je objavila autorski album ‘Konstatacija jedne mačke’ u izdanju Dancing Beara. Sa svojim osmeročlanim Greenhouse bendom uvježbala ga je u atomskom skloništu dječjeg vrtića u Novom Zagrebu. ”Život glazbenika kod nas je daleko od svakog glamura, ali ja barem ne moram brinuti za egzistenciju, jer iznamljujem poslovni prostor u prizemlju kuće, pa se u miru mogu posvetiti umjetnosti”, kaže Kovačiček. U središte pažnje prije četiri godine vratila ju je obrada njezine pjesme “Frka” u izvedbi zagrebačkog elektrodua Nipplepeople, a pokojni dizajner Karl Lagerfeld 2017. je iz zaborava izvukao njezinu pjesmu ‘Elektra’ s kojom je zatvorio Chanelovu reviju.

image

Zdenka Kovačićek

VEDRAN PETEH/CROPIX

HIDEOUT - TINA VUKOV

Riječka glazbenica na svoju petu Doru stiže s pjesmom na engleskom. Tina Vukov (33) se lani vratila na scenu nakon petnaestogodišnje pauze, i to albumom “Što me čini sretnom” s obradama najdražih domaćih i stranih evergreena. Glazbeni uzor joj je operna diva Maria Callas, a svoju bivšu vezu s Lukom Rajićem, tranzicijskim tajkunom od nje starijim čevrtvrt stoljeća, još uvijek ne želi komentirati.

image

Tina Vukov

FILIP GRŽINČIĆ

MALO KASNIJE - ROKO VUŠKOVIĆ

Profesor saksofona iz Samobora prvi put nastupa na Dori, no iza ovog 28-godišnjaka su već dva desetljeća u glazbi. Za pjesmu “Malo kasnije” nadahnula ga je nesretna ljubavna priča prijatelja, a sam je u sretnoj vezi s Nikolinom Petrov, učiteljicom razredne nastave s kojom rado sluša Stinga, Johna Mayera i Gibonnija.

HERE FOR LOVE - BERNARDA

Zagrepčanka sa švicarskom adresom Bernarda Brunović (28) na svoju treću Doru stiže s pjesmom koju smatra idealnim spojem energije i pozitive za slušatelje. Bernarda je izgubila vid zbog visokog očnog tlaka, ali je usprkos tom hendikepu upisala studij teologije i filozofije u Luzernu, a u slobodno vrijeme uživa u skijanju, plivanju i trčanju. Proslavila se ulaskom u finale švicarskog Voicea 2011., a glazbeni uzori su joj Leonard Cohen i Prince.

image

Bernarda Brunović

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

I FOUND YOU - ERIC VIDOVIĆ

Eric Vidović (21), glazbenik iz Rasinje u Koprivničko-križevačkoj županiji na svoju drugu Doru stiže s autorskom pjesmom ‘I Found You’, koju je sam i producirao, a u Opatiji će i zaplesati - uz prateće profesionalne plesače Tinu Walme, Helenu Janjušević, Stjepana Cutvarića i Diega Siqueiru. Lani je objavio debitantski album ‘I Am Eric’, a završio je Akademiju glazbene produkcije u Zagrebu. Osim glazbe zanimaju ga utrke Formule 1, videoigre i nogomet s prijateljima.

image

Eric Vidović

JAN IVETA

IN THE DARKNESS - ToMa

Iza umjetničkog imena ToMa krije se 24-godišnji glazbenik Tomislav Marić iz Žepča. “Još uvijek imam leptiriće u trbuhu kad se sjetim lanjskog nastupa Dori, to iskustvo se ne zaboravlja”, kaže Tomislav, kojem je lanjski nastup bio prilika za predstavljanje najširoj publici, a ove godine njegov cilj je - Eurosong. Počeo je kao izvođač duhovne glazbe u gospel zboru Mihovil, a njegov potencijal prvi su prepoznali producenti iz Švedske. Prije preseljenja u Zagreb u Splitu je dvije godine studirao građevinarstvo, nakon što je maturirao u salezijanskom Katoličkom školskom centru ‘Don Bosco’. Njegova pjema “Molitva” uvrštena je među sto najljepših hrvatskih duhovnih pjesama, a ima i stadionsko iskustvo, jer je u povodu dolaska pape Franje u Sarajevo pjevao na Koševu pred 70 tisuća ljudi 2015.

NO WAR - ELIS LOVRIĆ

Samouka istarska folk pjevačica i kantautorica Elis Lovrić odrasla je u Rapcu, a osim za glazbu talentirana je i za jezike, pa tečno govori talijanski, engleski, njemački, portugalski... “Po sluhu sam naučila svirati gitaru i usnu harmoniku”, kaže glazbenica čije su pjesme prevedene na desetak stranih jezika uključujući i japanski. Pjesme piše na svojoj materinskoj “labinjonskoj cakavici”, a još uvijek čeka ljubav svog života. “Moj profesor Emil Bobanović Ćolić svoju je životnu ljubav upoznao u svojo 72. godin, pa u skladu s time mislim da onda ima nade i za mene”, izjavila je Elis.

image

Elis Lovrić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

IF YOU WALK AWAY - ELLA

Zagrepčanku Ellu Orešković (23) šira javnost poznaje kao kćer bivšeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. Na Dori je debitirala lani, a iskustvo joj se očito svidjelo pa se u Opatiju ponovno vraća i ove godine. Glazbeni talent naslijedila je od majke Sanje, bivše plesačice, a njezini najveći navijači su otac Tihomir, sestra Ema te braća Filip i Jakov. - Djetinjstvo u Kanadi pamtim po maminom sviranju klavira, a uz njezinu svirku Ema i ja smo plesale i pjevale - kaže Ella, studentica psihologije koja svoj modni stil opisuje kao ležeran u skladu s njezinim motom - manje je više.

image

Ella Orešković

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

VOLI ME DO NEBA - TIA

Riječanka Tia Miljanović (19) sad je zagrebačka brucošica, koja studira komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Sedam godina bila je članica Dramskog učilišta u Zagrebačkom kazalištu mladih, a pjevati je učila u glazbenoj školi Husar & Tomčić. U slobodno vrijeme, kaže, voli sve što vole mladi: gleda filmove i serijale na Netflixu, uživa na kavi s prijateljicama i sluša glazbu. Njezini favoriti su Lauryn Hill i H.E.R.

image

Tia Miljanovic

VEDRAN PETEH/CROPIX

GUILTY PLEASURE - MIA DIMŠIĆ

Osječka pjevačica i kantautorica Mia Dimšić (29) popularnost je stekla hitom “Život nije siv” s istoimenog debitantskog albuma koja joj je donijela priznanja za najslušaniju pjesmu na radijskim postajama u 2016., a Hrvatska diskografska udruga nagradila ju je kao najbolju mladu izvođačicu. Višestruka dobitnica Porina osim pop balada snima i duhovne pjesme s kršćanskim glazbenim sastavom Emanuel, a lani se predstavila i autobiografskom knjigom ‘Cesta do sna’ u kojoj je opisala svoje odrastanje i glazbeni put. “Nastala je spontano kad sam jedno poslijepodne prokopala po svom školskom ormariću punom dnevnika, pjesmica, spomenara, crteža i uspomena iz djetinjstva...”, izjavila je pjevačica i dodala kako se po njezinom iskustvu najluđi snovi ostvaruju one sekunde kad počnemo vjerovati u plan koji život ima za nas i prepustimo mu se - u potpunosti.

image

Mia Dimšić

DARKO TOMAS/CROPIX
Linker
25. travanj 2024 22:57