feljton

Fenomen Kanye West: Kako je ovaj briljantan, ali kompliciran genijalac stvorio carstvo, ali izgubio ljubav života

Američki glazbeni mogul, koji je pomaknuo granice hip hopa, prodao 160 milijuna albuma i osvojio 22 Grammyja, uspoređujući se s Michelangelom i Isusom, svoju genijalnost ‘zahvaljuje‘ bipolarnom poremećaju koji ne želi liječiti jer to onda više ne bi bio on.

Div ne vidi samog sebe u ogledalu. Budi visoko, ali budi na zemlji, opominje gospođa Donda West svojeg sina Kanyea, tada tek na početku karijere, u dokumentarcu pod naslovom “Jeen-Yuhs” koji se upravo prikazuje na Netflixu. Majka nije doživjela svjetsku slavu tog maestra hip hopa, ali s majčinskim instinktom već je tih ranih dana slutila da će njezin supertalentirani sin uspjeti, ali i imati problema zbog svoje monumentalne samouvjerenosti koja često prelazi u aroganciju.

To je jedna od najdirljivijih scena u trodijelnom filmu, koji se počeo snimati još 1998. kad je Coodie Simmons, tada autor TV emisije posvećene hip hop sceni u Chicagu, snimio intervju s mladim Kanyeom koji se istaknuo kao producent.

“Bio je to početak bratstva koje je trajalo 20 godina”, kaže u filmu Coodie, koji je tada ostavio sve druge poslove da bi kamerom pratio Kanyea.

image

Kanye je od djetinjstva fasciniran Lamborghinijima.

BEVERLY NEWS/SHUTTERSTOCK

Film prikazuje Kanyea od ranih dana, kad se ambiciozni mladi glazbenik s nevjerojatnom upornošću pokušavao probiti kao reper i snimiti prvi autorski album (zbog čega je obilazio diskografske tvrtke nastojeći ih uvjeriti da moraju potpisati ugovor s njim), pa sve do danas kad su u prvom planu njegovi bizarni potezi poput kandidature za predsjednika SAD-a.

Danas se, osim toga, čini da su psihički problemi, privatne krize i, više od svega, slava nezamislivih razmjera preuzeli glavnu riječ pa i nekako potisnuli talent. Očito je film pogodio neke neuralgične točke, jer je Kanye nezadovoljan pa je čak preko Instagrama zahtijevao od Netflixa da mu dopuste da sam premontira film prije prikazivanja. Nisu mu udovoljili.

Čitajte i: Kanye zadao nov udarac sada već bivšoj supruzi: Oteo joj ljubavnika, pa ga zakopao

Ne preže pred ičim

Sa svojih deset albuma prodanih u više od 160 milijuna primjeraka, 44-godišnji Kanye West pomaknuo je granice hip hop glazbe, zaradio 22 Grammyja i gotovo dvije milijarde dolara, ali istodobno je svojim megalomanskim istupima izazivao kontroverze gotovo otkako se pojavio na sceni: uspoređivao se s Michelangelom, Shakespeareom i Steveom Jobsom, za sebe je tvrdio da je najveća živuća rock zvijezda na planetu, za naslovnicu Rolling Stonea slikao se kao Isus s krunom od trnja, prekinuo je dodjelu Grammyja Taylor Swift galameći da je nagradu zaslužila Beyoncé, i jednom, na snimanju emisije Saturday Night Live, izjavio kako je utjecajniji od Stanleyja Kubricka, Picassa, apostola Pavla i Pabla Escobara, “za 50 posto, živ ili mrtav, sljedećih 1000 godina”.

image

Promocija novog albuma 'Donda 2', posvećenog pokojnoj majci Dondi: Kanye i bend Migos.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Da nije riječ samo o aroganciji epskih razmjera, nego o nečem dubljem, pokazalo se još 2016. na turneji na kojoj je Kanye promovirao album “Life With Pablo”, od koje je odustao nakon samo nekoliko smušenih i prekinutih koncerata. Tada je završio na psihijatriji pa zatim na svojem ranču u Wyomingu, u nekoj vrsti svojevoljne izolacije koja je potrajala gotovo 11 mjeseci.

A onda je napokon u emisiji Davea Lettermana priznao ono što su mnogi već dulje vrijeme sumnjali, da boluje od bipolarnog poremećaja, ali da izbjegava uobičajenu terapiju, uz koju on više nije on.

"Taj je poremećaj sastavni dio moje osobnosti. Ona manijakalna energija koja me obuzima nakon razdoblja depresije daje mi kreativnu snagu", izjavio je Kanye. A kreativne snage ima napretek. Tako Kanye, među ostalim, ima i vlastitu diskografsku kuću GOOD Music, pod čijom etiketom izdaje albume glazbenika kao što su Mos Def, John Legend i Q-Tip. On sam itekako je aktivan u pripremi svakog pojedinog izdanja, kojima prilazi s jednakim perfekcionizmom kao i vlastitim albumima, a miksa ih i remiksa do besvijesti - svoju stvar “Stronger” s albuma “Graduation” miksao je ravno 75 puta.

image

Kanye je i talentirani dizajner: na reviji svoje modne marke Yeezy.

GRZEGORCZYK FILIP/BE&W/PROFIMEDIA

Osim toga, na čelu je vlastite modne marke Yeezy kojoj se također posvećuje s golemim elanom i do te mjere ozbiljno da se htio upisati na studij dizajna u prestižnoj školi Central Saint Martins u Londonu, ali nisu ga primili jer je previše poznat. Slava koju je priželjkivao kao mladi glazbenik sad mu je sigurno teret, ali Kanye kao da je bio predodređen da postane slavan.

Čitajte i: Kim Kardashian i službeno je solo: Pobjeda na sudu nakon iscrpljujuće brakorazvodne parnice

Majka kao najveći oslonac

Rođen u Atlanti u Georgiji, odrastao je u Chicagu, ali za razliku od mnogih hip hop umjetnika, djetinjstvo nije proveo na ulici među bandama i drogom, nego uz obožavanu majku. Dr. Donda West, profesorica engleskog na sveučilištu u Chicagu, dala je sinu ime Kanye, što znači “jedini”, naučila ga da voli samog sebe i da vjeruje u Boga, i u svemu ga, kako je to rekao jedan njegov prijatelj rapper, “podržavala do jaja”.

image

Kanye i njegova obožavana majka Donda, čiji gubitak nikad nije prebolio: umrla je 2007. nakon liposukcije.

SARA JAYE/SHUTTERSTOCK

Tu su vjerojatno korijeni njegove neizmjerne vjere u sebe i vlastite sposobnosti. U svojim memoarima Donda spominje kako je Kanye naslijedio “netrpeljivost prema nepravdi” od oca Raya, fotografa i bivšeg člana Crnih pantera, te opisuje kako joj je teta u vrtiću pomalo ironično rekla: “Kanye očito nema problema sa samopouzdanjem”.

U dokumentarcu Donda repa zajedno sa sinom i blago mu prigovara što je kupio još jedan komad zlatnog nakita prije nego što je kupio kuću, ali ljubav koja ih povezuje upravo pršti s ekrana. Donda je jedincu čak oprostila što je prekinuo studij na Likovnoj akademiji za koju je dobio stipendiju, i s vremenom ostavila vlastitu profesorsku karijeru da bi se posvetila njegovoj kao menadžerica, što je opisala kao najteži, ali i najljepši posao koji je imala u životu.

image

Nakon koncerta u Londonu 2007. s princom Harryjem, koji je njegov veliki obožavatelj.

CARL DE SOUZA/AVALON/PROFIMEDIA

Donda je dočekala Kanyeov prvi album “College Dropout” koji je izišao 2004. i prodao se u 2,6 milijuna primjeraka. Ali nije dugo uživala u sinovoj slavi i bogatstvu: umrla je 2007. od zatajenja srca nakon zahvata liposukcije i smanjenja grudi, u dobi od samo 58 godina.

Majčina smrt strahovito je pogodila Kanyea i taj bolni gubitak do danas obilježava i njega i njegovu glazbu: lani je objavio album “Donda”, a ovih dana izlazi i “Donda 2”, s ambicijom da ta glazba bude pratnja četirima najvažnijim događajima u ljudskim životima - rođenju, diplomi, svadbi i sprovodu. U danima nakon majčine smrti Kanye se, očito rastrojen, rastao od tadašnje zaručnice, dizajnerice Alexis Phifer pa utjehu tražio u manijakalnom radu i, jedno vrijeme, u naručju manekenke Amber Rose. A onda je napokon prohodao s Kim Kardashian i tako zakoračio u sferu superslavnih.

image

Za Donalda Trumpa, kojeg je podržavao na izborima, rekao je da 'ima genijalan pristup'.

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Fatalna ljubav

Par se upoznao još 2003. kad je Kim radila kao asistentica kod pjevačice Brandy i bila u braku s Damonom Thomasom, ali zapela je za oko Kanyeu. “Tko je ta Kim Kardijon?”, raspitivao se, pogrešno izgovarajući njezino tad još nepoznato prezime. Poslije su postali dobri prijatelji, a 2010. sad već slavna Kim ga je pozvala da gostuje u njezinoj emisiji “Keeping Up With The Kardashians”. Tad je hodala s košarkašem Krisom Humphriesom, za kojeg se poslije i udala, premda ju je Kanye pokušao spriječiti.

image

Prije i poslije Kim: na početku karijere bio je zaručen s dizajnericom Alexis Phifer.

SARA JAYE/SHUTTERSTOCK

"Nazvao sam je i rekao joj neka se ne udaje. Čak sam joj slao fotografije ostarjelih košarkaša koji sad navlače hlače do brade. Eto, to ti je budućnost, rekao sam joj", ispričao je Kanye. Njen brak s košarkašem trajao je samo 72 dana, a Kanye je nedugo poslije u stihovima pjesme “Cold” priznao da se zaljubio u Kim kad se ona zaljubila u Humphriesa.

Kanye i Kim sve su se češće viđali zajedno, a u ljeto 2012. Kim se na Twitteru nazvala “ponosnom djevojkom” i, pomalo proturječno za zvijezdu realityja, izjavila: “Moj dečko naučio me mnogo o privatnosti. Uz njega sam shvatila da ne moraju svi znati sve o meni!”.

Čitajte i: Američki reper o pravoj ljubavi: Najvažnije pjesme posvetio je djeci i bivšoj ljubavi

Neposredno prije Nove godine par je objavio da čekaju dijete, u svibnju 2013. su se zajedno pojavili na Met Gali - ona u visokoj trudnoći i u cvjetnoj Givenchy haljini u kojoj je, zlobno su komentirali kritičari, nalikovala na kauč.

Mjesec dana poslije na svijet je došla malena North, a te jeseni Kanye je iznenadio Kim spektakularnom prosidbom na stadionu AT&T u San Franciscu, uz gomilu prijatelja, veliki znak “Pleeeease, marry meeeee!” i vatromet. Vjenčali su se u svibnju 2014. na tvrđavi Forte de Belvedere u Firenci, gradu u kojem su začeli prvu kćerkicu “među renesansnim remek-djelima”, kako je to poslije objasnio Kanye.

image

Gotovo devet godina Kim i Kanye bili su najglamurozniji par, a lani u veljači su se rastali.

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Velika obitelj

Raskošni obred i sve što je uslijedilo stajalo ih je gotovo tri milijuna dolara. Kim je do oltara ukrašenog zidom cvijeća dopratio njezin očuh Bruce Jenner, koji je u međuvremenu postao transrodna Caitlyn Jenner, pjevao im je Andrea Bocelli, a mladenci, oboje u Givenchyju, izašli su na naslovnici američkog Voguea uz hashtag #parokojemsenajvišegovori. Obitelj je nastavila rasti pa je Kim u prosincu 2015. rodila sina koji je dobio ime Saint, a zatim je na svijet došlo još dvoje djece - 2018. kći Chicago, nazvana po gradu u kojem je Kanye odrastao, i godinu poslije sin Psalm, oboje rođeni od zamjenske majke.

Sve je izgledalo savršeno; Westovi su obnovili bračne zavjete u diskretnom obredu, a Kanye je Kim darovao Cartierovu ogrlicu na kojoj slavi njezine uspjehe riječima “Ovo je tvoj život; Udana s četvero djece; Vadiš ljude iz zatvora; Naslovnica Voguea; Svaki tjedan u crkvi s obitelji; Snovi su se obistinili”.

Uz Kanyea je Kim doista procvala jer, kako je jednom rekla, “on izvlači iz ljudi ono najbolje”. Iz zvijezde obiteljske reality emisije prerasla je u uspješnu poduzetnicu koja je na tržište lansirala donje rublje Skims i kozmetiku KKW, koji se odlično prodaju, dok je njezina linija emotikona privukla toliko kupaca da se na dan kad je puštena u prodaju srušio Appleov App Store.

image

Neko vrijeme hodao je s manekenkom Amber Rose.

MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Osim toga, Kim se zalaže za reformu zatvorskog sustava pa je upisala pravo i, krećući stopama pokojnog oca Roberta Kardashiana, odvjetnika koji je branio O. J. Simpsona, položila pravosudni ispit. Kim je pak podržavala muža u najtežim trenucima, kad mu je prijetio potpuni psihički kolaps. Kad se Kanye 2020. nakon još jednog javnog sloma povukao na njihov 14 milijuna dolara vrijedan ranč i nije se dao otamo, Kim ga je nagovarala na liječenje - da ga spasi od njega samoga i da spasi sad već ozbiljno poljuljani brak. I pritom je imala mnogo razumijevanja za njega.

"On je briljantan, ali kompliciran čovjek koji je pod pritiskom već samim tim što je crn i što je umjetnik, a nikad nije prebolio gubitak majke i zbog svojeg bipolarnog poremećaja teško podnosi izolaciju", napisala je Kim na Instagramu, gdje ima više od 300 milijuna pratitelja.

image

U braku je rođeno četvero djece - North i Sainta rodila je Kim, a Chicaga i Psalma zamjenska majka.

THE ELLEN SHOW/BACKGRID/BACK

Čitajte i: Kanye bivšoj poslao kombi pun ruža i znakovito poručio: ‘Moja vizija je kristalno jasna‘

Naprasni razvod

No, onda je razumijevanja nestalo: lani u veljači Kanye je iselio svoje stvari iz kuće u Calabasasu, zajedno s 500 pari tenisica, a Kim je i službeno zatražila razvod, na što je Kanye bijesno ustvrdio da se on već godinama pokušava razvesti od nje, pa izvrijeđao i Kim i njezinu majku Kris Jenner tvrdeći da su rasistice.

Na trenutak se učinilo da je sve ponovno u redu, kad je lani Kim došla podržati Kanyea na javnim slušanjima albuma “Donda” u Atlanti i Chicagu, jednom čak u bijeloj vjenčanici i velu iz Balenciagine kolekcije 2021, pa nije čudo da su fanovi pomislili da je par ponovno zajedno.

image

Krajem 2021. objavljeno je da je u vezi s glumicom Julijom Fox, no nedavno su prekinuli.

EDWARD BERTHELOT GETTY IMAGES

Ništa od toga: Kim je u međuvremenu prohodala s komičarem Peteom Davidsonom, a Kanye je na brzinu prošao kroz veze s manekenkom Vinetrijom, glumicom Julijom Fox i manekenkom Chaney Jones, kojima je zajedničko to da sve izgledaju kao kopije Kim Kardashian.

U svojim lutanjima prošle je jeseni promijenio ime pa se sad zove - Ye. I premda i Kim i “Ye” u zahtjevima za razvod navode nepomirljive razlike, reper je ovih dana kupio sebi kuću točno preko puta njihova bivšeg zajedničkog doma u Calabasasu, gdje Kim sad stanuje s djecom, i platio za nju 4,5 milijuna dolara, gotovo 500 tisuća više od početne cijene, jer mu je važno da bude blizu kako razvod ne bi previše poremetio život djeci.

On očito drži do obitelji, a nedavno se ponovno vratio vjeri, što su sve vrijednosti koje mu je majka usadila u djetinjstvu. A ima i novca, pa je onako usput kupio još jednu kuću, vilu u Malibuu, koju je projektirao arhitekt Tadao Ando, za 57 milijuna dolara.

Linker
18. travanj 2024 02:14