Nova zvijezda

Gracija Filipović, djevojka koja obećava : ‘U isto vrijeme sam se pripremala za maturu i premijeru u Cannesu‘

Zahvaljujući ulozi u filmu ‘Murina’ glumica je odabrana među najveće europske nade na ovogodišnjem Berlinaleu, koje se održava baš u vrijeme kad joj počinju ispiti na PMF-u, gdje je upisala studij biologije.

Većini je 2021. bila grozna, ali ja ću je pamtiti kao jednu od najljepših godina u svom životu. Od premijere filma “Murina” i nagrade u Cannesu, preko promocije u Puli, pa sve do ove posljednje vijesti da sam uvrštena među najveće europske glumačke nade. Doista se osjećam sretno i zahvalno, govori mlada dubrovačka glumica Gracija Filipović (19), koja će od 11. do 14. veljače biti u društvu naj­­­­većih zvijezda na Filmskom festivalu u Berlinu. Glavna protagonistica obiteljske drame “Mu­­­­rina” redateljice Antonete Alamat Ku­­­si­­­ja­­nović uvrštena je među deset mladih europskih glumaca za Shooting Stars. Riječ je o programu koji već četvrt stoljeća skreće pažnju na nadolazeće glumačke zvijezde te im na Berlinaleu pruža mogućnost da se predstave vodećim filmskim agentima, producentima, redateljima...

- Isprva nisam ni znala koliko je ovo velika stvar. Tek kada sam počela malo više istraživati o povijesti Shooting Starsa i vidjela tko je sve bio sudionik, shvatila sam kolika je ovo čast - kaže Gracija, koja je za ulogu u “Murini” nominirana i za nagradu Zlatni studio u kategoriji najbolje glumice.

image

Za ulogu u filmu ‘Murina’ Gracija je nominirana i za Zlatni studio.

MARIO TOPIC

Nakon Zrinke Cvitešić, Marije Škaričić i Tihane Lazović, Gracija je četvrta hrvatska glumica u programu Shooting Stars, a popis stranih zvijezda još je impresivniji. Uz Britanca Daniela Craiga, proslavljenog ulogom Jamesa Bonda, u programu, među ostalima, bili su i njegovi sunarodnjaci Andrew Garfield, Rachel Weisz, Carey Mulligan i Riz Ahmed te švedska oskarovka Alicia Vikander, njemačka zvijezda Daniel Brühl i francuske dive Ludivine Sagnier i Melanie Laurent.

Gradi dvije karijere

I u ovogodišnjoj generaciji ima nekoliko glumaca koji bi mogli postati zvijezde. Francuskinja Anamaria Vartolomei glavna je glumica filma “Happening”, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava u Veneciji, a Šveđanku Evin Ahmad možemo gledati na Netflixu u serijalu “Snabba Cash”. Ipak, na predstavljanju u Berlinu Gracija se po mnogočemu izdvaja od ostalih kolega. Ne samo kao najmlađa od njih desetero već i kao jedina koja je odlučila uz umjetničku razvijati i akademsku karijeru.

Čitajte i: Hrvatska glumica među zvijezdama na Berlinskom filmskom festivalu: Uvrštena među 10 najtalentiranijih europskih glumaca

Mlada Dubrovčanka upisala je ove jeseni studij biologije na zagrebačkom PMF-u. Polako je počela upoznavati studentski život, a ideja o anonimnosti u fakultetskim klupama nestala je kad ju je na jednom od prvih predavanja profesor pred svima upitao - je li ona glumica iz “Murine”.

image

S kolegama Leonom Lučevom i Danicom Ćurčić u Cannesu

ALBAN PICHON

- Prvi tjedan fakulteta nije bio ništa prema zadnjim tjednima srednje škole. U isto vrijeme sam se pripremala za maturu i premijeru u Cannesu. Ujutro bih učila, poslijepodne odrađivala intervjue i dogovarala detalje za promociju na Azurnoj obali. Ako sam taj period preživjela, onda više ništa nije teško - sa smiješkom govori Gracija, ističući da ni nakon priznanja dobivenog s titulom Shooting Stars ne želi zanemariti studij. Doduše, u veljači će morati napraviti kompromis jer se predstavljanje u Berlinu preklapa s početkom ispitnih rokova.

- Kako ću sve uspjeti uskladiti? Iskreno, ne znam ni ja. Pokušat ću položiti što više ispita, no neću se forsirati. Ove godine na prvom mjestu je Shooting Stars - govori studentica i glumica. - Rokova ima i bit će ih, ali promocija u Berlinu je jedinstvena prilika.

Čitajte i: Film s ‘tisuću‘ nagrada: nakon ekipe ‘Murine‘, sada i Kornati imaju šansu postati najbolja filmska destinacija

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

EKSKLUZIVNI INTEVJU S KRISTIN DAVIS: 'bole me kritike na račun izgleda, ali sramiti bi se trebali oni koji to čine ženama'

ELIZABETH HOLMES Uspon i pad zvijezde Silicijske doline

LUCIEN LAVISCOUNT I LUCAS BRAVO Dva muškarca Emily u Parizu

MANUELA PICARD, IVANA JURČEVIĆ I DUBRAVKA MANDIĆ Novi dragulji hrvatske kozmetike koja će osvojiti svijet

PRED OGLEDALOM Anamarija Božinović

KORNELIJA BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ Deset godina ‘Vrtlarice’

MOJA OAZA: NENAD SOVILJ Novi dnevni boravak dizajnera nakita

KUHINJA: MARY BERRY Omiljena kraljevska kuharica

PUTOVANJE: OMAN PR stručnjak Hrvoje Ratkić u liberalnoj arapskoj zemlji

FELJTON: MAGGIE GYLLENHAAL Fascinirana seksom - na filmu

Linker
20. travanj 2024 01:03