Glumica o uvjetima u rodilištima

‘Jedna od najgorih priča koje sam čula jest da se žena porodila u 4 ujutro, a oprali su je i presvukli tek u 14 sati‘

Čitava lepeza različitih uvjeta po rodilištima dodatan je stres trudnicama koje trenutno ionako nisu u najpovoljnijem položaju. Još uvijek u nekim segmentima aktualne epidemiološke mjere, vrućina i loši uvjeti u bolnicama dovoljan su razlog Lani Gojak Bajt i ostalim trudnicama za stres prije poroda.

Poznata domaća glumica Lana Gojak Bajt oglasila se na društvenim mrežama vezano uz problem pratnje pri porodu te nam je objasnila kroz što trenutno trudnice prolaze.

Čitajte i: Lanu Gojak Bajt uznemirili neodgovorni zaposlenici trgovine: 'Ponašaju se kao da je pandemija preko noći postala prošlost‘

Lani je, unatoč svim teškoćama koje trudnoća sama po sebi nosi, sve dosad, srećom, proteklo bez većih problema. Ipak, trenutno joj brigu zadaje činjenica što je i ona, kao i većina drugih trudnica, u velikoj neizvjesnosti oko pratnje pri porodu.

Glumicu mjesec dana dijeli od poroda, a još nije sigurna hoće li joj suprug biti pratnja pri porodu.

“Oboje bismo voljeli da bude prisutan, ali s obzirom na cijelu situaciju vidjet ćemo hoće li to biti moguće. Trenutno je bolnica u koju idem na preglede zatvorena za pratnju, ali se zaista nadam da će se to što prije promijeniti. Svaka žena bi morala biti u mogućnosti sama odabrati želi li muža, doulu, prijateljicu uz sebe u tako delikatnim i važnim trenucima u životu”, objasnila je Lana za Gloria.hr.

Diljem Hrvatske, situacija je u rodilištima zaista šarena – od rodilišta koja nikad ne dopuštaju pratnju, neovisno o pandemiji, do onih koja su otvorena i fleksibilna tako da pratnje ne moraju zadovoljavati nikakve posebne uvjete.

“U većini rodilišta koja su se otvorila za pratnju traže PCR test ne stariji od 48h, negdje je potvrda o primljene dvije doze cjepiva dovoljna, negdje se pratnja naplaćuje 100 kn, negdje je besplatna, negdje pratnja mora sama kupiti kompletnu zaštitnu opremu u ljekarni, a negdje će je dobiti besplatno u bolnici”, otkrila je Lana.

Svaka bolnica vodi svoju politiku

“Svaka bolnica ima svoja pravila i vodi svoju politiku, što mislim da je u trenutku kada je sve otvoreno, kada epidemiološke mjere gotovo više i ne postoje, potpuno apsurdno i sramotno za one koje vode zdravstveni sustav.

Također, koliko sam upućena, posjete nakon poroda nisu nigdje dopuštene.

Što se tiče PCR testa voljela bih da mi netko otkrije čarobnu formulu kojom se može izračunati kada će ženu uhvatiti trudovi tako da otac stigne obaviti test i dobiti nalaze u roku od 48 sati, rado bih je podijelila s ostalim trudnicama” opisala je Lana trenutnu situaciju.

Čitajte i: Lana Gojak: Vodila sam borbu s kilama, izgladnjivala se, a onda sam pronašla rješenje

Glumica svakodnevno komunicira s velikim brojem trudnica, a najveća tema upravo je pratnja pri porodu. Žene se Lani javljaju s različitim pričama – od onih da su muževi čekajući nalaz testa ostali ispred bolnice, do onih o pretrpanim rodilištima u kojima je dozvoljena pratnja, no nemaju dovoljno kreveta ili medicinskog osoblja, ali svi profesionalno obavljaju svoj posao.

“Jedna od najgorih priča koje sam čula je da se žena porodila u 4 ujutro, a da su je oprali i presvukli u 14 sati popodne. Strašno”, rekla je Lana.

“Sjetimo se da je bolnica Sv. Duh nedavno bila u Zagrebu jedina bolnica s mogučnošću pratnje i koju su zbog navale trudnica i nemogućih uvjeta morali zatvoriti za pratnju. Trudnoća i sam porod bi se morali događati u mirnim i opuštenim uvjetima za trudnicu i bebu, međutim, čini mi se da su trudnice s približavanjem termina pod užasnim stresom.

Nadam se da će se nadležni za ovu problematiku što prije usuglasiti i donijeti neke konkretne pozitivne odluke za buduće majke. Godinama se priča o slabom natalitetu, ali ne i o uvjetima kojima bi ga se poboljšalo”, zaključila je glumica.

Linker
19. travanj 2024 19:57