Ines Stipetić
glumica iskreno

Lana Gojak: Vodila sam borbu s kilama, izgladnjivala se, a onda sam pronašla rješenje

Nakon što je pala posljednja klapa na setu serije 'Čista ljubav', pulska glumica Lana Gojak (34) može se potpuno posvetiti novoj predstavi u kojoj utjelovljuje čak pet različitih likova, ali i svojem privatnom životu: sreću u ljubavi pronašla je prije tri godine i sada je spremna za novi, veliki korak. U razgovoru za Gloria.hr iskreno govori o borbi s kilogramima, odlasku iz Istarskog narodnog kazališta nakon punih deset godina, a priznaje i što nikada ne bi napravila za ulogu.

U seriji "Čista ljubav" glumite Editu, mlađu verziju lika koji utjelovljuje Ksenija Pajić. Jeste li nešto naučili od kraljice hrvatskih sapunica?

- Kseniju sam upoznala na setu, srele smo se i malo pročavrljale nekoliko puta, ali mi nije dijelila savjete. Ona je divna glumica i na kazališnim daskama i cijenim njezin rad. Spremajući se za ulogu mlade Edite, gledala sam Ksenijine ranije radove kako bih uspjela "uhvatiti" njezinu energiju, stav i manire.

Nedavno ste završili sa snimanjem serije. Hoće li vam nedostajati ekipa sa seta?

- Uvijek sam s veseljem odlazila na snimanje. S nekima sam prvi put surađivala, upoznala sam mnoge talentirane i vrijedne ljude - što ispred, a što iza kamere. Atmosfera je bila zaista odlična i žao mi je da je gotovo, ali se nadam prilici da ponovno surađujemo.

Press
U seriji "Čista ljubav"

Kako ste se pripremili za čak pet uloga koje glumite u predstavi "Sve o ženama"?

- Predstava je emotivno i fizički zahtjevna jer igramo bez predaha punih sat i pol, skačući iz jedne uloge u drugu te brzinom munje mijenjamo kostime, perike i rekvizite. Pripreme su trajale dva i pol mjeseca pa smo bez stresa izašli s premijerom. Meni je gluma slična matematici: kad naučiš i uvježbaš osnovne zadatke ona i one s vitičastim zagradama rješavaš bez problema. Ponavljaš tekst, scenu ili radnju dok ne padneš u nesvijest pa onda sve ispočetka dok ti sve ne ostane u malom prstu.

Većina vas je zapamtila po ulozi u seriji "Ne daj se Nina" koja je lani proslavila deset godina od emitiranja prve epizode. Što vam je ta uloga donijela?

- Nina je bila moja prva velika televizijska uloga. Istog sam dana diplomirala na Akademiji i dobila ulogu u seriji. Nisam znala gotovo ništa o radu pred kamerama pa sam prvi dan snimanja bila prestrašena, izlazila iz kadra, zapinjala o markacije. Bio je to pravi show program, ali sam naučila puno o glumi pred kamerama. Bilo je lijepo, ali i gorko na samom kraju. Nažalost, snimanje je naprasno prekinuto. I danas mi ljudi iz cijele regije šalju poruke na Facebook i Instagram s pitanjima ima li još epizoda, kako je serija trebala završiti i ima li nade za nastavak snimanja.

Zagreb, 121007.

Jadran film, Oporovecka.

U Jadran filmu,u studiju 2, je pocelo snimanje nove RTL-ove humoristicne tv serije
Ronald Goršić / Hanza Media
2007. godine na snimanju RTL-ove humoristične serije "Ne daj se Nina"

Koliko ste se vi sami promijenili od uloge Nine?

-Deset sam godina starija i deset godina pametnija.

Mnoge ste iznenadili svojim izgledom kada ste se lani pojavili na jednoj premijeri i nikada niste skrivali da ste skloni debljanju. Kako sada održavate liniju?

- Oduvijek sam bila sklona debljanju: bila sam bucka od kad znam za sebe bez obzira na to što sam se uvijek bavila nekim sportom. Probala sam razne dijete, brojala kalorije, izgladnjivala se pa u noćnim satima brstila frižider sve dok nisam promijenila svoj odnos prema hrani. Pročitala sam puno knjiga, naučila kombinirati namirnice i kakva mi hrana odgovara. Gluten i šećere sam izbacila iz prehrane zbog intolerancije, jedem zdravu i balansiranu hranu i imam pet planiranih obroka dnevno. Ne odričem se ničega: kolače, torte pa čak i čokoladu radim sama i napokon, bez grižnje savjesti, uživam u hrani. Uz to sam prije manje od dvije godine počela trčati. Odradim desetak kilometara 4-5 puta tjedno, a tenisice idu sa mnom i na gostovanja. Naučila sam da je rješenje u balansu i miru u glavi.

Koji glumački život vam je draži – onaj kazališni ili pred kamerama?

- Oba su mi jako draga. U kazalištu sam praktički odrasla i to mi je drugi dom u kojem je odnos između glumaca i publike čaroban. Iako pred kamerama imam nešto manje iskustva, jako me privlači i svakako se nadam novim izazovima.

Zagreb, 041117.
Kaptol centar.
Promocija filma Dalibora Matanica Egzorcizam.
Na fotografiji: Senka Bulic, Matanic, Helena Minic Matanic, Lana Gojak, Nika Ivanic, Marko Brajic. 
Foto; Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX
Na promociji filma "Egzorcizam" Dalibora Matanića

Što nikada ne biste učinili za ulogu?

Nikad ne reci nikad, ali vjerujem da se ne bih udebljala.

Rođeni ste u Puli , dugo ste živjeli na relaciji Pula-Zagreb, a odnedavno živite u našem glavnom gradu. Kako ste se odlučili na selidbu?

Već sam kao srednjoškolka jedva čekala da odem iz Pule, uvijek mi je bila premala. Zagreb sam zavoljela čim sam došla na faks i osjetila da tu želim živjeti, ali sam se na kraju vratila u Pulu nakon što sam dobila ponudu za zaposljenje pulskog kazališta. Ipak, nisam se htjela odreći Zagreba i poslovnih mogućnosti koje pruža pa sam posljednjih deset godina živjela "u koferu". S vremenom me takav život počeo umarati i kombinacija privatnih i poslovnih razloga je presudila.

Cijelo desetljeće proveli ste u Istarskom narodnom kazalištu, ali vam nakon dugogodišnje suradnje nije produžen ugovor. Kako ste to prihvatili?

- Posljednje sam tri godine postajala sve nezadovoljnija svojim statusom, ponuđenim ulogama, odnosom prema meni u INK-u. Osjećala sam da stagniram kao glumica i da ću ako nešto ne promijenim postati frustirana. Kad je ta odluka u meni sazrijela, odlučila sam odraditi sezonu do kraja i otići iz angažmana, a nedugo potom saznala sam da mi kazalište ne namjerava produžiti ugovor. Kad sam potpisala obavijest o neproduljenju ugovora, izašla sam iz kazališta pjevajući - pao mi je kamen sa srca. Osjećala sam da dolazi novo razdoblje za mene kao osobu i kao glumicu. Odmah po povratku u Zagreb sam počela raditi i zahvalna sam što su mi se počeli otvarati novi projekti, a u INK-u i dalje igram svoje predstave.

Već ste tri godine u vezi s dečkom Sinišom Bajtom, sada i živite zajedno, imate li u planu možda vjenčanje?

Imamo.

Spica / Zagreb 01.07.2017. / foto: Maja Jurovic / Lana Gojak i decko Sinisa Bajt (molim provjeriti)
Maja Jurović
Prošlog ljeta na zagrebačkoj špici s dečkom Sinišom Bajtom

Kako ste se navikli na zajednički život?

Vrlo smo brzo počeli živjeti zajedno, uselila sam mu se dok nije gledao. Dogovaramo se oko svega, pa tako i kućanskih poslova. Meni je to anti-stres terapija jer sam totalna čistunka, a volim i kuhati. Siniša super kuha i volimo otići zajedno na plac. Naravno da smo ponekad različitog mišljenja oko nekih stvari, porječkamo se oko bačenih prljavih čarapa, ali to su čari zajedničkog života.

Koliko vam slobodnog vremena za zajedničke trenutke ostaje i kako ih najradije provodite?

Uvijek pronalazimo vrijeme za sebe, makar na kraju dana uz večeru i čašu vina. Volimo odlaske u kino, kazalište, prirodu, vožnje bajkovima, druženje s prijateljima, putovanja...

Da možete, što biste promijenili na sebi?

Svoj sam fizički izgled prihvatila, ne bih ništa mijenjala. Što se karaktera tiče na tome uvijek treba raditi i voljela bih biti strpljivija, blaža. Ponekad sam zaista teška kad sam u PMS-u.

Koji su vam idući planovi? Imate li nekih novih projekata? Što biste voljeli ostvariti ove godine? Ispuniti si možda neku dugogodišnju želju?

Za sad još nemam planova za nove projekte. Punom parom igram "Sve o ženama" u Teatru Gavran, za predstavu se stalno traži karta više što mi je neizmjerno drago. Igram predstave u Maloj sceni, neke već i deset godina. Voljela bih ove godine napokon uzeti satove pjevanja koje godinama odgađam. Neka je ljubavi i zdravlja, ostalo se sve već posloži.

Zagreb, 100218.
Predstava Debela u kazalistu Mala scena slavi 10-u obljetnicu.
Na fotografiji: glumica Lana Gojak
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Na proslavi 10. obljetnice predstave "Debela" u kazalištu Mala Scena u veljači ove godine

Linker
19. travanj 2024 07:49