Intimni intervju

Jole slavi 50. rođendan: Otkriva najvažnije životne lekcije, a povjerio je i hoće li pjevati na Grašinu vjenčanju

Splitskom pjevaču Jošku Čagalju Joli mobitel od jutros doslovce gori. Ne pamti, kaže, kad je za rođendan primio toliko lijepih pozdrava i želja. Među prvima mu je čestitala i Gloria.hr kojoj je dao ekskluzivni rođendanski intervju.

Ako se za ijednog muškog izvođača na našoj estradi može reći da je rođeni zabavljač i pozitivac, onda je to Joško Čagalj Jole. A ovih dana ima pretek razloga za sreću. Uz jubilarni, pedeseti rođendan, nedavno mu je izišla i nova pjesma, ljubavna balada "Dom bez adrese" za koju, u šali kaže, da je u skladu s njegovim zrelim godinama. Unatoč njegovoj reputaciji, za rođendan neće imati veliku feštu. Planove mu je pokvarila pandemija pa će ovaj veliki datum proslaviti samo s obitelji: suprugom Anom (40), kćerima Ivom (15), Emom (13) i Tijom (10) te dvogodišnjim sinčićem Ivanom Lukom.


Znači ništa od tuluma s par stotina ljudi, kako svi očekuju od vas?

Situacija s koronom mi to ne dozvoljava. Na svim mojim dosadašnjim rođendanima i proslavama nikada nije bilo manje od 150 ljudi.

Imate li nekih posebnih rođendanskih želja?

Osim dobrog zdravlja svima oko mene - nemam. Smatram se sretnim čovjekom: imam divnu obitelj, i užu i širu, a i da mi se na profesionalnom planu ne ostvari više nijedna želja, ne bih se tužio.

Koji rođendan pamtite kao najposebniji?

Teško mi je izdvojiti samo jedan. Nadao sam se da će ovaj biti vrhunac, s obzirom na to da je u pitanju 50. Moja mi je supruga čak htjela prirediti party iznenađenja, što sam ja njoj napravio za njezin 40.

image

Iako je planirao veliko slavlje za jubilarni rođendan, to zbog epidemiološke situacije neće biti moguće.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Po kojem pitanju najviše osjećate pritisak godina?

Možda će zvučati kao floskula, no doista ne vidim nikakvu razliku na sebi u odnosu na prije desetak godina, pa čak i dvadesetak. Pogotovo po pitanju kondicije. Kako redovito joggiram i sada bih bez problema mogao pjevati i skakati deset dana bez pauze. A na tržnici i sličnim mjestima još uvijek mi se obraćaju s "mladiću". Doduše, mislim da je više riječ o nekom slengu. No, uvijek se zahvalim kad me netko tako oslovi.

Pribojavate li se ipak sijedih u kosi?

Ne, ali im se i ne veselim. Međutim, mislim da mogu biti miran još neko vrijeme. Moj otac je tek prije nekog vremena dobio prve sjedine, a ima 76 godina.

Da možete, što biste promijenili u svojih prvih pola stoljeća života?

Ništa osobito. Kao i više-manje svi ljudi, koji put sam "udario u zid" i naučio lekciju. Možda bih pametnije birao neke prijatelje, neku pjesmu, neke investicije... S druge strane, imam svoj "mali krug velikih ljudi". Među mojim društvom barem pet, šest prijatelja znam duže od 35 godina. Sjećam se kako smo cheeseburger dijelili na tri dijela. A zadnjih desetak godina u moj je život ušlo još puno predivnih ljudi.

A čemu su vas najviše naučile godine?

Da ne srljam i ne trčim za nečim velikim. Nekada sam znao u dva dana pjevati u Istri i u Dubrovniku, no onda sam shvatio da će mi takav tempo kad-tad doći na naplatu. A ova pandemija je tu moju odluku samo učvrstila.

Je li vas s godinama prošla strast za motorima? Navodno ste u garaži godinama imali dva trkaća motora.

I sada su tamo. Malo jest, premda ih još vozim. Eto, to je najveća promjena koja mi se dogodila. Nekada sam znao s motorom ići do Italije i Slovenije. Nikada nisam imao nezgodu, jer sam na cesti stvarno oprezan i poštujem prometna pravila.

image

Za sebe kaže da nije ljubomoran, da je popustljiviji roditelj i da je kao dijete bio pravi vražićak.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Čitajte i: Ekskluzivne fotografije proslave drugog rođendana Jolinog sina: ‘Bilo je veselo, kao na mojim koncertima!‘

Je li vam se s pedeset godina lakše nositi s pubertetskim mušicama vaših dviju starijih kćerkica ili s dvogodišnjim Ivanom?

U našoj obitelji je Ana stroži roditelj, a ja sam tolerantniji prema djevojčicama. Djelomice sam to naučio i zahvaljujući mojoj publici koja je u razmaku od 7 do 77 godina, tako da imam puno iskustva s tinejdžerima. Osim toga, kćeri su nam doista divne: odlične su učenice, poslušne su, dobre osobe. Ivan je priča za sebe. Ne može imati bolju dušu, ali je nevjerojatno živ. Za koju godinu ćemo morati adaptirati stan zbog njegovih nestašluka.

Kakvi ste vi bili u njihovim godinama?

Do svoje pete godine, bio sam gori od Ivana. U našem stanu u Njemačkoj, gdje sam živio do polaska u osnovnu školu, poskidao sam sve zidne tepete, išarao sve zidove, a igračke sam palio u peći. No, poslije sam bio miran kao ministrant, čak i u pubertetu.

Jeste li kao dijete maštali o nekom drugom zanimanju?

Nisam, premda sam u školi bio uzoran učenik. Zarana sam se zaljubio u glazbu. Dok smo živjeli u Njemačkoj, pohađao sam glazbenu školu. A kad smo se vratili u Zagvozd, koji i sada smatram mojim drugim domom, išao sam na privatne satove iz glazbe.

image

Jole i Ana Čagalj u braku su dobili četero djece, a pjevač nikad ne propusti prigodu reći koliko cijeni svoju suprugu.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Što vas kod Ane najviše oduševljava i nakon 16 godina braka?

Njezina nevjerojatna energija i organiziranost. Na nogama je već u 6:30, nema poroka, požrtvovna je supruga i mama, vrhunska je domaćica, dobra je i poštena osoba. A s godinama izgleda sve bolje, iako nema puno vremena za sebe. Već 15 godina najavljuje da će krenuti na fitness, čak je kupila i opremu. No, još je nije odjenula ni jedan put.

Kako ste podijelili kućanske obaveze?

Moj jedini zadatak je razvoženje djece. Cure su jedno vrijeme išle na balet i na moderni ples, bavile su se raznim sportovima, a Ivan od ove godine ide u vrtić. S godinama sve više otkrivam i ljubav prema kuhanju. Majstor sam za roštilj i peku, a sve me više zanima priprema mesa u raznim umacima.

Tko od vaše djece pokazuje najviše afiniteta za glazbu?

Sve tri cure su jedno vrijeme pjevale, no nisam siguran da će se baviti glazbom. Kod kuće imamo pianino, ali nijedna od njih ne svira. Vole pjevati i plesati. Najstarija Iva pohađa gimnaziju, a druge dvije su još u osnovnoj školi. Ivan je lud za mojom pjesmom "Maksimalno". A mislim da ćemo ga upisati na neki sport kad još malo odraste. Brz je i jako spretan. Ja sam kao tinejdžer trenirao džudo i tenis. I bio sam dosta dobar.

Poznati ste kao najveći veseljak. Što vas najbrže rastuži?

Bolest i sirotinja. Ne znam kako itko može biti sretan ako ljudi oko njega pate. Ne sramim se ni zaplakati. U posljednjih nekoliko godina otišlo je četvero, petero meni dragih ljudi. I sada mi navru suze na oči kad se sjetim da se s nekima od njih neću više nikada šaliti.

Što nikada ne biste oprostili?

Do sada sam preko svega prošao. No, ne podnosim "falše" ljude, zakulisne igre i ogovaranja. Tim više što sam ja osoba koja voli reći sve u lice.

image

Da nešto u prošlosti može promijeniti, popularni pjevač kaže da bi pametnije birao neke prijatelje i pjesme te neke investicije.

SAŠA BURIĆ/CROPIX

Spotovi su vam poznati po atraktivnim ženama. Tko je ljubomorniji između vas i Ane?

Ana! No, to ne pokazuje. Meni je taj osjećaj takoreći nepoznat. Dapače, Anu moram nagovarati da koji put iziđe s prijateljicama, a ne daj Bože da mene i djecu ostavi same par dana.

Na koliko ste svadbi pjevali u 23 godine karijere?

Ne znam, ali sam bio pozvan na tisuću. Smatram se pravim sretnikom što sam u karijeri pjevao, a i dalje ću pjevati na raznim pozornicama: u koncertnim dvoranama, klubovima, na gradskim trgovima, ali i na privatnim eventima.

Hoćete li pjevati na svadbi Petra Graše i Hane Huljić s kojima ste i privatno prijatelji?

Ako se uspijem dočepati mikrofona, rado! Koliko znam, na toj proslavi koja bi trebala biti na jesen, pozvano je puno mojih kolega.

image

Za upravo izdanu pjesmu Jole tvrdi da je ne bi mogao pjevati s dvadeset godina.

VJEKO BILOTA PRESS

Čitajte i: Ponosni Jole: 'Ivan je naš mali veseljak, samo se smije. No, moja Ana je čudo od žene!'

Jeste li zadovoljni kako je publika primila vašu pjesmu "Dom bez adrese" koja se znatno razlikuje od vašeg uobičajenog repertoara?

Mislim da je pjesma pun pogodak i da mi je došla u pravo vrijeme. Ovakvu pjesmu, koja govori o rastavama, ne možeš pjevati s dvadeset godina. Prema reakcijama publike očito sam iznio tu emociju, unatoč tome što sam u sretnom braku. Super sam zadovoljan i sa spotom. Režirao ga je Vojan Koceić, a sniman je u Pisku te u blizini Peručkog jezera. Pjesmu je, pak, napisao moj menadžer Pero Kozomara.

Znači li ova pjesma preokret u vašoj karijeri?

Ja sam uvijek koketirao s više žanrova. Ovo nije moja prva balada, i bit će ih s godinama još više, no i dalje sam vjeran mojim plesnim, brzim pjesmama. Moja iduća pjesma, koju rade Tonči i Vjekoslava Huljić, baš je takva, vesela i moderna.

image

S Jolom je razgovarala kolegica Dolores Tolić u splitskom hotelu Briig, dok je za fotografije bio zadužen kolega Saša Burić iz foto agencije CROPIX.

SAŠA BURIĆ/CROPIX
Linker
20. travanj 2024 10:59