ZNA ŠTO PRIČA

Kim Kardashian izazvala je bijes žena diljem svijeta svojim ‘receptom‘ za poslovni uspjeh

Mnogi joj priznaju da zna unovčiti slavu, uostalom, stekla je bogatstvo od 1,8 milijardi dolara, ali to ne znači da ima pravo vrijeđati žene koje su imale manje sreće od nje

Nekada je bila starleta u usponu i stilistica Paris Hilton, a danas je Kim Kardashian moćna poduzetnica čije je bogatstvo Forbes početkom ove godine procijenio na 1,8 milijardi dolara. Stoga ne čudi da su mnogi naćulili uši kad su Kim, njezine sestre Kourtney, Khloé, Kendall, Kylie te matrijarh Kris Jenner u nedavnom razgovoru za Variety progovorile o svom poslovnom uspjehu. Što god mislili o njima, unovčile su slavu toliko unosno da su stvorile poslovno carstvo od 16 tvrtki u području kozmetike, mode, marketinga... To se posebno odnosi na Kim, čija je karijera počela davne 1996. u dućanu s odjećom Body, u Encinu, dijelu losangeleškog prigradskog prstena. Te godine kupila je svoj prvi automobil, a njezin otac Robert Kardashian, odvjetnik poznat po tome što je oslobodio O. J. Simpsona, zvijezdu američkog nogometa optuženu da je ubila bivšu suprugu Nicole Simpson i njezinog dečka, natjerao ju je da osiguranje plati sama. Nekako je slutio da će ga brzo slupati.

Prevarom do odjeće

Sedam godina kasnije, otac joj je podlegao raku jednjaka, a Kim, sestre i mama Kris morale su se snalaziti same. Koristeći poznanstva sklopljena dok joj je otac bio živ, postala je stilistica R&B pjevačice i glumice Brandy Norwood. Njezina majka Sonja dala joj je svoju kreditnu karticu kako bi Kim za Brandy kupila odjeću potrebnu za snimanje, no Kim je na kartici koju je zaboravila vratiti "ispeglala" dug od 120.000 dolara i odjenula se od glave do pete, sa sestrama. Da ne troši kod konkurencije, odjeću je kupila u obiteljskom butiku "Dash" - otvorila ga je 2006. s majkom i starijim sestrama.

image

Nedugo nakon Međunarodnog dana žena Kim je razbjesnila žene toliko da je danima zasipaju porugom i prezirom

FOTOGRAFIJE: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Put do stilskog vrhunca: Kako je Kim Kardashian od ružnog pačeta postala modna ikona

Dakako, Sonja Norwood tužila je Kim zbog prijevare jer joj do 2008. nije vratila ni centa, slučaj se povlačio po sudu godinu dana dok se nisu nagodile pa je tužba odbačena. Tada je Kim još jednom iskoristila stara poznanstva (navodno vješto "manevrira" laktovima) i ubacila se u pratnju Paris Hilton, prijateljice iz djetinjstva. Nasljednica hotelskog lanca snimala je od 2003. s prijateljicom Nicole Richie (kćer pop zvijezde Lionela Richieja) reality show "The Simple Life", pa je Kim zacijelo tada dobila ideju što će joj biti sljedeći potez. I gdje će biti novca. Počela je kao jedna od asistentica naivne Paris, potom ju je počela stilizirati i dok su u timu Hilton "rekli keks", Kim je uz pomoć promućurne majke Kris dogovorila vlastiti reality show. Posao je sklopljen preko PR stratega Paris Hilton, Sheeraza Hasana. Kim i Kris rekle da su mu da su "spremne učiniti sve što je potrebno" da projekt uspije, izjavio je kasnije Hasan za magazin 20/20 . Majka i kćer sklopile su deal i s Rickom Mendozzom, slobodnim fotografom koji je surađivao s tabloidom TMZ: najprije je na dogovorenim mjestima "vrebao" Paris Hilton i Kim, a onda samo Kim.

Seks i video

Nekako u to vrijeme, u javnost je procurila snimka seksa Kim Kardashian s Ray J -em, pjevačem i glumcem. On je, gle čuda, brat Brandy Norwood kod koje je Kim započela karijeru, i sin Sonje Norwood čijom se kreditnom karticom okoristila. Gospođa Norwood zacijelo je i danas sanja u ne baš pozitivnom kontekstu, ali Kim Kardashian ne zamara se detaljima. Uzgred rečeno, kad je tvrtka Vivid Entertainment 2007. objavila snimku pod nazivom "Kim Kardashian, Superstar", Kim ih je tužila zbog povrede privatnosti. Odvjetnici tvrtke na sudu su tvrdili da su snimku uredno kupili od treće strane za milijun dolara. Kasnije su se nagodili s Kim i u zamjenu za 5 milijuna dolara odustala je od tužbe.

image

Kim je uz pomoć majke Kris dogovorila vlastiti reality show preko PR stratega Paris Hilton, Sheeraza Hasana

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kim Kardashian i službeno je solo: Pobjeda na sudu nakon iscrpljujuće brakorazvodne parnice

Iste 2007. počinje prikazivanje reality showa "Keeping Up with the Kardashians", jednog od najdugovječnijih i najgledanijih projekata u povijesti televizije s čak 20 sezona, (završio je u lipnju 2021.), a ostalo je legenda.

Pomaknite guzice

Zašto smo podsjetili na početak karijere KK? Zato što je u nedavnom razgovoru za Varitety sa sestrama Khloé i Kourtney Kardashian te matrijarhom Kris Jenner, dala nečuven poslovni "savjet" ženama koje počinju svoj biznis. Njime je, nedugo nakon Međunarodnog dana žena, razbjesnila žene u tolikoj mjeri da je danima zasipaju porugom i prezirom. Što je rekla?

"Imam najbolji savjet za žene u biznisu", izjavila je za taj časopis tijekom snimanja naslovnice. "Podignite svoju guzicu i radite." Umjesto da u tom trenutku razmisli i zašuti, dodala je: "Čini se da ovih dana nitko ne želi raditi."

Medijska ikona nastavila je sa "tokom struje svijesti" i dotaknula se radnog okružja u kojem žene postižu zapažene rezultate. Međutim, ni to nije dobro prihvaćeno, piše portal The Cut.

image

Sonja Norwood tužila je Kim zbog prijevare jer joj do 2008. nije vratila ni centa

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

"Morate se okružiti ljudima koji žele raditi. Stvorite dobro radno okruženje u kojem svatko voli ono što radi jer imate jedan život. Ne dozvolite si toksična radna okruženja kako biste došli na radno mjesto i odradili svoje," izjavila je.

Mudrost na kvadrat

Ideš! Tko ne bi volio naći se na takvom mjestu, ali u svijetu u kojem još vlada pandemija i mnogi su izgubili radna mjesta, radi se u kojekakvim radnim sredinama jer moraju. No, KK time si ne razbija glavu.

"Svi misle da samo živimo od svoje slave. Koga briga. Mi se osvrćemo samo na pozitivne kritike i ubijamo se od posla da bismo imale sve što danas imamo. Žao nam je ako mislite drugačije no nemamo energije boriti se s vama. Ne moramo biti pjevačice, plesačice ili glumice, živimo svoj život i gle čuda - uspjele smo", zaključila je Kim, koja je, teško je u to povjerovati, buduća odvjetnica. Naime, u svibnju 2019. najavila je da počinje četverogodišnje odvjetničko naukovanje i pripravništvo u jednom pod mentorstvom Vana Jonesa, američkog političkog komentatora i odvjetnika. Pritom će joj dobro doći "istražiteljske" vještine. Naime, KK je ne sluteći, na Met Gali 2018. pomogla riješiti misterij krađe neprocjenjivog egipatskog artefakta a pritom gotovo nije makla prstom.

image

Kim Kardashian i Paris Hilton su prijateljice iz djetinjstva

CARLOS COSTAS/SHUTTERSTOCK

Zlatni rudnik

Naime, nosila je blještavu Versaceovu kreaciju u zlatnoj boji, zatrebala joj je podjednako atraktivna pozadina za fotografiranje i spazila je zlatni sarkofag u muzejskoj vitrini. Smjestila se pokraj sarkofaga, a njezina fotografija nedugo potom obišla je svijet. Primijetili su je i u Egipatskom muzeju u Kairu: pokazalo se da je riječ o sarkofagu svećenika Nedjemankha iz 150 -100 godina p.n.e. koji je ukraden, prokrijumčaren iz Egipta i naposljetku prodan muzeju Metropolitan za 4 milijuna dolara, javio je New York Post. Zahvaljujući Kim, njezinoj haljini i smislu za poziranje, artefakt je vraćen u Egipat, a raskrinkana je i banda pljačkaša. Što reći, njezina tvrdnja da "ne mora biti pjevačica, plesačica ili glumica da bi uspjela", definitivno stoji. Slava je novac, a u ovom slučaju i zlato. A ona je otkrila nepresušni rudnik.

Linker
20. travanj 2024 02:35