Getty Images
65. GODIŠNJICA

Kraljica Elizabeta II: Veliki jubilej u sjeni tragedije

Britanska kraljica slavi safirni jubilej, odnosno 65. godišnjicu stupanja na prijestolje. Unatoč tome, kraljica Elizabeta II. nije željela nikakvu proslavu - dan će provesti u svojem domu u Sandringhamu jer se ujedno radi i o godišnjici smrti njezinog oca.

Osim počasnog topničkog plotuna u Londonu nije organizirano nikakvo slavlje povodom 65 godina vladavine kraljice Elizabete II. Iz Buckinghamske palače su safirni jubilej obilježili objavljivanjem kraljičinog portreta iz 2014. godine na kojem, prigodno, pozira u setu safirnog nakita. Radi se o ogrlici i naušnicama koje je na dan vjenčanja 1947. godine primila od svojeg oca, kralja Georgea VI. Fotografiju je snimio fotograf David Bailey, a bila je dio GREAT kampanje za promociju Velike Britanije diljem svijeta.

Kraljica je u rujnu 2015. godine postala najduži britanski monarh na vlasti, oborivši rekord koji je do tada držala kraljica Viktorija, ali je tom prilikom priznala da to nije nešto čemu je težila. Kao i svaku godišnjicu vladavine i ovu će provesti u svojem domu u Sandringhamu jer se radi i o godišnjici smrti njezinog oca. Uvijek je davala do znanja da je njezina dugogodišnja vladavina posljedica njegovog preranog odlaska i zbog toga to ne voli slaviti.

Iza nje su već tri velika jubileja: srebrni (1997.), zlatni (2002.) te dijamantni (2012.), a mnogi se nadaju da će nakon safirnog dočekati i onaj platinasti 2022. godine. Upravo povodom dijamantnog magazin Vogue je objavio infografiku sa svim kombinacijama kraljice Elizabete u godini dana. Naime, otkako je zasjela na tron nosi prvenstveno odijela sa suknjom, ali u svim mogućim nijansama. Tom prilikom ispostavilo se da je plava s razlogom kraljevska boja jer ju je najčešće birala. Ipak, očito je da je prava "Rainbow Queen" kako su je prozvali - nosi sve boje od nježnih nijansi do onih koje nikada ne biste očekivali.

Vogue

S obzirom na to da se pojavljuje na oko 300 događanja godišnje, nije ni čudno da ima odijela u cijeloj paleti boja. Ipak, ove je godine odlučila smanjiti svoje obaveze, između ostalog i zbog zdravstvenih problema, i dio zadataka je prebacila na mlađe članove kraljevske obitelji, prvenstveno na princa Williama i vojvotkinju Catherine koji će se zbog toga vratiti u Kensingtonsku palaču.

Kako su izgledali prvi dani njezine vladavine nakon što je 1952. godine postala kraljica možete pogledati u nagrađivanom serijalu "Crown", čiji kreatori planiraju čak šest sezona u kojoj će obuhvatiti sva njezina desetljeća na tronu.

Linker
23. travanj 2024 23:06