Ne cvatu joj ruže!

Krijumčarka ili žrtva prevare? Kim Karadashian na udaru američkog odreda za baštinu

Skandalnozna priča o švercu antičke skulpture iz Italije u Sjedinjene Države nakon pet godina dobiva sudski epilog.

Ime američke TV zvijezde, glumice i poduzetnice Kim Kardashian (40) ovih se dana ponovno našlo u središtu velikog međunarodnog skandala vezanog uz šverc antičke skulpture božice Atene, izrađene u prvom ili drugom stoljeću prije naše ere. Prema procjeni struke ta vrijedna kopija nastala je prema predlošku kipara Mirona, jednog od trojice glavnih predstavnika starogrčkog klasičnog kiparstva 5. stoljeća prije naše ere, a u Los Angeles je dopremljena 2016. u kontejneru u kojem se nalazilo 40 komada namještaja, ukrasnih komada i umjetnina naručenih za opremanje kuće supružnika Kim Kardashian i Kanyea Westa u Calabasasu. Na dostavnici je bila navedena ukupna masa pošiljke od 5,5 tona, kao ime naručitelja i uvoznika bilo je navedeno upravo ime Kim Kardashian, a isporučila joj ih je Zaklada Noela Robertsa za ukupnu cijenu od 745.882 američkih dolara.

Čitajte i: Konačno je ostvarila san! Kim Kardashian ušla u najprestižnije društvo na svijetu

Policijskim i carinskim službenicima pošiljka je upala u oči upravo zbog dobro očuvanog donjeg dijela antičke skulpture dopremljene skupa s namještajem, dekoracijama i drugim umjetninama, te je privremeno zaplijenjena dok se u potpunosti ne istraži njezino podrijetlo i otkloni svaka sumnja eventualnoj zloporabi i krijumčarenju kulturno-povijesne baštine.

Talijanski karabinijeri zaduženi za zaštitu baštine zatražili su od ureda američke Domovinske sigurnosti povratak statue, te 2018. svoj zahtjev potkrijepili stručnim vještačanjem ovlaštenog arheologa koji je nedvojbeno ustvrdio da se skulptura još od antičkog doba nalazila na području današnje Italije, te da je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje.

Priča dobavljača iz Zaklade Noela Robertsa potpuno je drukčija.

Prema njihovoj evidenciji skulptura božice Atene bila je u vlasništvu Axela Vervoordta, belgijske kompanije za trgovinu umjetninama, a njezin trag preko francuske galerije umjetnina i njemačke aukcijske kuće vodi do privatne zbirke engleskog kolekcionara. No, ne postoje nikakvi jasni tragovi i dokazi kako se našla u njegovo vlasništvo.

Čitajte i: Najpoželjnija na svijetu: Tko se sve udvara Kim Kardashian nakon razvoda?

Odvjetnici Kim Kardashian, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na milijardu dolara, tvrde da njihova klijentica poriče svaku istragu koja može dovesti do povrata Mironove Atene stvarnim vlasnicima, jer ona taj kip nije naručila niti kupila, te nije bila svjesna činjenice da je on u Sjedinjene Države uvezen u sklopu pošiljke koja je glasila na njezino ime. U službenom priopćenju se tvrdi da je ime gospođe Kim Kardashian zloupotrijebljeno, odnosno iskorišteno bez njezina znanja i odobrenja, te da se veseli sudskom epilogu afere započete prije pet godina.

Čitajte i: CNN-ov izvjestitelj ljubi Kim Kardashian? Bizarna ljubavna kombinacija pokrenula buru komentara

Ured Axela Vervoordta, kuće koja je uređivala luksuzne domove Roberta De Nira, Stinga, te Billa i Melinde Gates, isto se tako bacio na posao, jer im je bruka sa švercom antičke skulpture velika mrlja za besprijekorni imidž kompanije što im jamči pristup najimućnijim klijentima diljem svijeta. Prema njihovoj tvrdnji sve je čisto i legalno, a do zbrke je došlo zbog pogreške u knjiženju u popratnoj dokumentaciji.

Kako god, priča će uskoro dobiti svoj epilog na nadležnom sudu u Los Angelesu, a Kim Kardashian se od kipa božice mudrosti, snage i pravednog ratovanja već oprostila, ustvrdivši da je ni od kog nije naručila niti je znala za njezino postojanje prije nego što je prije pet godina - zaplijenjena.

Linker
25. travanj 2024 07:56