nova perspektiva

Mlada harmonikašica osvaja svijet: U školi su joj se rugali, a sad niže priznanja i govori šest jezika

Osim klasične glazbe, kojom ruši predrasude o svom instrumentu kao ‘kavanskom‘ i ‘uličnom‘, harmonikašica Martina Jembrišak, dobitnica nagrade ‘Ivo Vuljević‘, obožava strane jezike i govori ih - čak šest.

Najveće priznanje koje mladi klasični glazbenik u Hrvatskoj može dobiti, nagradu ‘Ivo Vuljević’ Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz pijanisticu Miju Pečnik, prvi put u 33. godine osvojila je - harmonikašica.

To je Zagrepčanka Martina Jembrišak (25), koja harmoniku svira od sedme godine, a svojim talentom i radom diljem svijeta ruši predrasude o harmonici kao ‘kavanskom’ i ‘uličnom’ instrumentu. Martina, naime, svira klasiku.

Njezini vršnjaci harmoniku su smatrali "uličnim instrumentom"

"Sjećam se trenutka kada me profesorica glazbenog u osnovnoj školi zamolila da nešto odsviram pred razredom, a oni su me zasuli kovanicama od 50 lipa vičući da je to dovoljan honorar za nekoga tko svira na ulici. Sramila sam se tada što sviram instrument koji nitko od mojih vršnjaka ne voli, no u međuvremenu se situacija promijenila i harmonika je postala ‘svjetski’ instrument", kaže Martina, koja je prošla trnovit put od učeničkog zlostavljanja do velikih uspjeha na svjetskoj razini.

Kad je odlučila da će glazba postati njen životni poziv, otišla je u Varšavu - na tamošnjem Sveučilištu Fryderyka Chopina studirala je i magistrirala harmoniku, a sada se usavršava na Muzičkoj akademiji u njemačkom gradu Detmoldu. Studiji su joj omogućili da nastupa na renomiranim pozornicama diljem Europe i Azije te da održava stručne seminare.

Talentirana glazbenica uz sviranje obožava i učenje stranih jezika

"Putovanja i boravak u stranim zemljama potiču interes za jezike pa ja osim engleskog i njemačkog tečno govorim poljski, dobro razumijem slovački, a učila sam i talijanski i kineski", otkriva Martina Jembrišak.

Snimila je prvi samostalni album ‘Images of the Passing Time - Slike prolazećeg vremena’, a Nagradu ‘Ivo Vuljević’ zaslužila je s projektom #60secondsofaccordion. Na društvenim je mrežama raspisala svojevrsni natječaj za kompozitore, koji su u 60 sekundi trebali glazbom opisati kako provode dane u karanteni.

Projekt je bio promoviran i na radiju Whup Live u Americi, na live stream koncerti-ma u suradnji s True Art TV iz Londona, Merit School of Music u Chicagu te mnogim drugim online platformama.

Linker
18. travanj 2024 04:05