voljeni sin

‘Moj Milan mora usporiti‘: Ispred Zagreba Bandiću je bila jedino njegova majka

Zagrebački gradonačelnik za života je uvijek isticao da mu je majka najvažnija osoba u životu. Koliko je bio vezan uz Blagicu Bandić najbolje govori to što se u tridesetak godina političkog života, pored supruge i kćerke i ostale obitelji, jedino s njom otvoreno i rado pojavljivao u javnosti

Opraštajući se od preminulog Milana Bandića, njegovi prijatelji i kolege ističu da od njega nisu poznavali boljeg sina. Osobito je bio vezan uz majku Blagicu koja je preminula u kolovozu 2019. Njezin odlazak bio je veliki udarac za Bandića jer je i relativno mlad ostao bez oca Joze, koji je podlegao bolesti kad je imao 58. godina.

- Moja majka je prekrasna, najbolja i najzaslužnija za sve što sam napravio u životu i ja joj mogu samo reći hvala - govorio je Bandić o svojoj majci, kojoj je na ljubavi i žrtvi nesebično zahvaljivao sve do njezine smrti. Bandiću bliski ljudi otkrivaju da joj se iskreno divio jer su ona i njegov otac imali težak život. Na noge su podignuli troje djece, iako su preživljavali od fizičkog rada, kao i većina stanovnika hercegovačke općine Grude gdje je Bandić odrastao uz sestru Tonku i brata Dragu.

Čitajte i: Vesna Bandić u rijetkom istupu govorila nam je o ljubavi s Milanom: ‘Prišao mi je, pitao plešem li - i tako je sve počelo‘

Bandić se majci zahvalio čim je stao na noge.

Uredio je njihovu obiteljsku kuću u tamošnjem selu Pogana Vlaka u kojem je skromna starica dočekala duboku starost. Nekoć jednostavna, siromašna kuća kasnije je bila je jedna od najljepših među desetak domaćinstava, a pokojna Bandićeva majka s posebnim je užitkom vrijeme provodila u prostranoj okućnici.

image
Nikada nije skrivao koliko je blizak sa svojom majkom, koja se u siromaštvu odricala svega kako bi ga školovala.
DENIS JERKOVIC/CROPIX

Čitajte i: Životni put Milana Bandića: Samozatajne i jake žene obilježile su mu život i uvijek mu bile na prvom mjestu

Za Bandićevu golemu privrženost majci javnost je prvi put doznala 2013., kada je Blagica Bandić zbog problema sa srcem završila u mostarskoj bolnici.

Iako je bio u jeku kampanje za lokalne izbore, Bandić je redovito odlazio u posjet majci u Mostar koji je od Zagreba udaljen gotovo petstotinjak kilometara. Tada je otkriveno da majku i inače često posjećuje te da nikada nije zaboravio rodni kraj, unatoč tome što mu je Zagreb bio dom od osamnaeste godine.

- Zna doći nenajavljeno, samo me iznenadi, nikad ne zna hoće li i koliko ostati, puno radi, uvijek je bio takav. Najsretniji je kad dođe kući, uđe, skine cipele, legne tu na kauč, pa kaže: 'Mama, napravi mi pure i žbuna', to voli još otkad je bio dijete" - opisivala je pokojna gospođa Blagica odnos s Bandićem, ne krijući da joj je od malih nogu bio mezimac. To je pravdala njegovim veselim i znatiželjnim karakterom po kojem su ga svi znali u njihovom selu još otkako je bio dijete.

image
Milana Bandića slomila je smrt njegove voljene majke, koja je, baš kao i on, otišla uslijed srčanog udara.
NIKOLA VILIC/CROPIX

Čitajte i: Sjećanja samozatajne supruge Vesne Bandić: ‘Za mene je on savršen muškarac‘

Podržavala ga je u svemu - od studija do političke karijere, iako je bila silno zabrinuta za njega

Bandića je njegova majka podržavala u svemu pa je tako imao njezinu veliku potporu kad je sa osamnaest godina otišao na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, premda je za nju i supruga to bio veliki financijski pritisak. A jedina je od obitelji i javno stala u njegovu obranu kad je 2014. uhićen zbog toga što je skrivio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola. Magazin Gloria tada je posjetio Bandićevo rodno selo i uvjerio se da je njegova majka slomljena od tuge. Ispred kuće zatekli smo kćerku Bandićeve sestre Tonke koja nam je priznala da baka danima ne prestaje plakati. Zbog brige za sina tada je opet umalo završila u bolnici jer danima nije jela ni spavala te je obitelj potražila liječničku pomoć. Bandićeva majka nikada nije krila i da jako strahuje za njegovo zdravlje, nakon što je on 2003. doživio moždani udar.

Čitajte i: Ona će naslijediti gradonačelnika: Jelena Pavičić Vukičević slovila je uvijek za glas razuma

- Moj Milan mora usporiti. Ovakav tempo nikako nije dobar za njega – znakovito je govorila Blagica Bandić, koja srećom nije doživjela njegovu smrt. Umrla je u 98. godini, nakon što ju je izdalo srce. Baš kao i njezinog sina.

Linker
23. travanj 2024 10:46