Poslovno carstvo

Na čelo tekstilne velesile, u čijem je portfelju i Zara, napokon zasjela Marta Ortega Perez, kći osnivača tvrtke

Put do izvršne predsjednice najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca odjeće vrijednog 100 milijardi dolara, 37-godišnjakinja je počela kao asistentica prodavača u Zarinoj trgovini u Londonu.

Svijetu visokog biznisa u kojem i dalje dominiraju muškarci, pridružila se jedna žena - riječ je o Španjolki Marti Ortega Perez (37) koja je prije nekoliko dana imenovana za izvršnu predsjednicu španjolske multinacionalne tvrtke Inditex, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca odjeće i modnih detalja koja je vlasnik brendova Zara, Pull&Bear, Bershka i Massimo Dutti. Marta, najmlađa kći osnivača firme Amancija Ortege (85) i njegove sadašnje, druge supruge Flore Perez Marcote, na čelo sto milijardi dolara vrijednog tekstilnog trgovačkog diva dolazi u travnju sljedeće godine umjesto Pabla Isle koji je na tom mjestu bio od Orteginog umirovljenja 2011.

image

Marta Ortega Perez

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, premda je vijest značajna u smislu osnaživanja žena u svom poslovnom okruženju, nova šefica je od strane investitora dočekana sa sumnjom, a ne sa čestitkama i pohvalama. I to ne zato što je žena, već stoga što nisu uvjereni da ima dovoljno znanja da bi uspjela konsolidirati tvrtku nakon što je tijekom pandemije koronavirusa izgubila deset posto svoje tržišne vrijednosti. ''Ona nam tek mora dokazati da je sposobna voditi takvu mega kompaniju tijekom izazovnih vremena'', rekao je bankar Kepler Cheuvreux, jedan od investitora tvrtke, u ime svih članova upravnog odbora kad je dobio odluku o njezinom imenovanju.

Čitajte i: Svadba godine: U nevjerojatnoj vjenčanici udala se kći vlasnika Zare

No, jedna od najljepših žena u svijetu biznisa, kako joj znaju tepati španjolski mediji, nije zalutala u ovaj posao, niti joj je funkcija pala ''s neba''. Nakon školovanja u internatu u Švicarskoj, upisuje studij međunarodnog poslovanja na sveučilištu u Coruñi, nakon kojeg upisuje još i Europsku poslovnu školu u Londonu.

image

Martini roditelji - otac Amancio Ortega i majka Flora Perez

FOTOGRAFIJE: EUROPA PRESS/CORDON PRESS/PROFIMEDIA

Karijeru u očevoj tvrtki koju je on osnovao 1975. s prvom suprugom Rosaliom Merom, počela je 2007. za vrijeme poslovnog usavršavanja raditi u Bershkinoj londonskoj trgovini kao asistentica prodavača kojoj je zadatak bio slagati pristiglu robu na police. Amancio, koji je svoju ljubimicu odredio za nasljednicu poslovnog carstva još dok je bila u internatu, želio je da Marta krene ''od dna'' kako bi upoznala sve aspekte poslovanja.

Posao asistenta prodavača je radila i u Zarinoj trgovini u londonskoj ulici Oxford, a nakon poslovnog usavršavanja prošla je različita radna mjesta u Inditexovim sjedištima u Parizu, Hong Kongu i Milanu.

Čitajte i: Nasljednica carstva brze mode: Marta Ortega Pérez upravo je zasjela na čelo Zare koju je osnovao njen otac

Novu funkciju dočekala je kao kreativna konzultantica za ženske kolekcije odjeće u odjelu razvoja brenda Zara. Stoga, ima li i trunku poslovne genijalnosti svog oca koji je od male trgovine odjećom u tri desetljeća stvorio svjetsku kompaniju s više od sedam tisuća dvjesto trgovina u 94 zemlje svijeta, uspjeh joj ne gine. Barem ako se nju pita.

image

Mlada poduzetnica i Carlos Torretta

RAúL TERREL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

- Veselim se svim izazovima jer sam vješta u savladavanju prepreka - kratko je izjavila Marta Ortega nakon imenovanja, insinuirajući na svoj hobi.

Ona je, naime, natjecateljica u preponskom jahanju, sportu kojim ju je zarazila njena guvernanta iz Velike Britanije.

Čitajte i: Monegaška palača prekinula šutnju i otkrila što je s princezom: Charlene će se mjesecima oporavljati

Ljubav prema konjima i jahanju spojila ju je sa prvim suprugom, profesionalnim preponskim jahačem Sergiom Alvarezom Moyom, za kojeg se udala 2012., i s kojim ima 8-godišnjeg sina Amancija. Od njega se razvela nakon tri godine braka, a 2018. se udala za Carlosa Torrettu, unuka uglednog španjolskog dizajnera Roberta Torrette i vlasnika manekenske agencije koja u Europi zastupa američku manekenku Kendall Jenner i brazilski super model Adrianu Limu.

Linker
20. travanj 2024 13:12