GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA
KRALJEVI LUKSUZA

Najbogatiji na svijetu! Kraljevi svjetskog luksuza tijekom pandemije udvostručili su bogatstvo pa ulažu u novu raskoš

Pandemijska godina išla je na ruku industriji luksuza: koncern LVMH ojačao je za 32 posto i svog vlasnika Bernarda Arnaulta doveo na prvo mjesto liste najbogatijih na svijetu, a vlasnik grupacije Kering i njegov najljući rival Francois Pinault udvostručio je bogatstvo pa njih dvojica svoje milijarde sad ulažu u nove sfere raskoši.

Svake subote Bernard Arnault (72), osnivač, većinski vlasnik i generalni direktor grupacije LVMH, običavao je obići 25 trgovina, svojih i konkurentskih, sve dok Covid-19 nije pozatvarao i dućane s luksuznom robom. Iako mu je korona pokvarila subotnje ekskurzije, profite njegove megakompanije nije ni okrznula. Naprotiv. LVMH je u prvom kvartalu ove godine uprihodio rekordnih 17 milijardi dolara, 32 posto više nego u istom razdoblju lani. Zahvaljujući gigantskom skoku LVMH-ovih dionica Arnault je nedavno prvi put izbio na prvo mjesto Forbesove liste najbogatijih, kojom već godinama dominiraju američki ultramilijarderi Jeff Bezos i Elon Musk.

Forbes procjenjuje da monsieur Arnault trenutačno raspolaže s oko 186 milijardi dolara, 145 posto više nego što je imao na početku pandemija.

Kralju industrije luksuza džepove su posljednjih godinu dana najviše punili kupci u Kini. Kad su ih pustili iz lockdowna, Kinezi su kao pomamljeni navalili kupovati Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy, Fendi, Marc Jacobs, Bvlgari, Celine, TAG Heuer, Dom Perignon i ostale robne marke iz portfelja kompanije LVMH, a ista se roba naveliko tržila i u SAD-u. Arnault u Americi nije samo prodavao nego i kupovao: u siječnju je finalizirao akviziciju američke kompanije Tiffany & Co, koju je platio 16 milijardi dolara.

image
Bernard Arnault može se pohvaliti impresivnom zbirkom umjetnina.
MARTIN BUREAU/AFP/PROFIMEDIA

- S ponosom mogu reći da se LVMH pokazao izuzetno otpornim. Krize nas čine jačima - rekao je u travnju na skupštini dioničara. Tom je prigodom aktivistima za zaštitu životinja poručio da će LVMH u proizvodnji i dalje koristiti krzna i egzotičnu kožu, jer svojim kupcima ne želi uskratiti slobodu izbora, no najavio je da će asortiman obogatiti i nekim alternativnim materijalima, primjerice kožom od kaktusa. Arnault ima i specijalnu savjetnicu za održivu proizvodnju - dizajnericu Stellu McCartney. Presudan je faktor svakog poslovnog uspjeha imati i dobrog rivala, pa kao što je Jeff Bezos svog našao u Elonu Musku, tako je Arnaultov najljući konkurent François Pinault (84), vlasnik luksuzne grupacije Kering (Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Boucheron, Brioni, Bottega Veneta itd.).

image
Sin Bernarda Arnaulta godinama je u braku s proslavljenom ma manekenkom Natalijom Vodianovom.
LUCAS BARIOULET/AFP/PROFIMEDIA

LVMH i Kering zajedno drže više od 50 posto globalnog tržišta luksuzne odjeće, obuće, modnih dodataka i nakita.

I Pinault je kroz pandemiju prošao bez ogrebotine te u godinu dana više nego udvostručio svoje osobno bogatstvo. Trenutačno ima oko 55 milijardi dolara i 23. je na Forbesovoj listi. Premda ima znatno manje od Arnaulta, njih dvojica uspjeh i prestiž ne mjere samo novcem.Najistaknutiji francuski biznismeni, čija se prezimena skladno rimuju, konkurenti su već 30 godina. Nadmetali su se, primjerice, oko Guccija (preoteo ga je Pinault) i Sephore (pripala je Arnaultu), a svoje suparništvo katkad pokazuju na neobične načine. Kad je Pinault 90-ih u Bordeauxu kupio čuveno vinsko imanje Château Latour, Arnault je brže-bolje u neposrednoj blizi kupio slavnu vinariju Château Cheval Blanc. Pinault je 2017. kupio ekskluzivan vinograd u srcu Burgundije samo zato što Arnault u istom selu ima vinariju i oveći nasad vinove loze.

image
Francois Pinault u sjajnim je odnosima sa sinom i snahom, kojima će ostaviti pozamašno bogatstvo.
BLONDET ELIOT/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Takve im akvizicije ne donose osobite profite, ali dobro služe za djetinjasto odmjeravanje snaga i ega. Uzgred rečeno, ni jedan od njih nije osobit vinoljubac: Arnaultu je najdraže piće zeleni čaj, a Pinaultu votka.

Dramatično je bilo i njihovo nadmetanje tko će 2019. dati veći prilog za obnovu požarom devastirane crkve Notre-Dame.

Tu je Pinault bio brži na okidaču i prvi je ponudio donaciju od 100 milijuna eura. Nekoliko sati kasnije Arnault ga je zasjenio obećanjem da će njegova obitelj za obnovu opožarene katedrale dati čak 200 milijuna eura. Nesumnjivo je uživao zamišljajući kako se Pinault preznojava što ga je pobijedio i na polju velikodušnosti. Nemilo se Arnault i Pinault natječu ne samo u poslu nego i u istom hobiju - obojica su veliki kolekcionari umjetnina, među najvećima u svijetu. Arnault je 2014. u Bulonjskoj šumi otvorio muzej suvremene umjetnosti, sagrađen prema projektu slavnog arhitekta Franka Gehryja. François Pinault, svekar holivudske glumice Salme Hayek, svoj je muzej suvremene umjetnosti smjestio u staroj zgradi pariške burze, koju je preuredio japanski arhitekt Tadao Ando.

image
Salma Hayek udala se u obitelj Arnault prije nekoliko godina, sa suprugom je dobila i djevojčicu Valentinu.
AVALON/AVALON/PROFIMEDIA

Taj muzej s 10.000 radova iz Pinaultove privatne zbirke, nakon brojnih odgađanja svečano je otvoren 18. svibnja. Iako je kasnio za Arnaultom, za utjehu se može pohvaliti ekskluzivnijom lokacijom: njegov je muzej u blizini Louvrea. Da Pinault ne bi predugo uživao u svojoj sreći zbog novootvorenog muzeja, Arnault je najavio skoru inauguraciju novog pariškog hrama luksuza. Na desnoj obali Seine, nasuprot Pont Neufa, nakon 15 godina renoviranja uskoro bi trebala biti otvorena spektakularna robna kuća La Samaritaine, za čiju je obnovu Arnault utrošio 750 milijuna eura. Kako i dolikuje kralju luksuza, renovirani La Samaritaine bit će Versailles među robnim kućama. U toj palači shoppinga kupci će moći birati između 600 brendova, zaviriti u concept-store od 200 četvornih metara, objedovati u nekom od 12 vrhunskih restorana ili se uljepšavati u beauty i spa centru koji se prostire na 3000 četvornih metara. U sklopu kompleksa La Samaritaine bit će i dječji vrtić te luksuzni hotel Cheval Blanc s pet zvjezdica, 26 soba, 46 apartmana, najvećim bazenom u Parizu i fantastičnim pogledom na skelama omotanu katedralu Notre-Dame. Unatoč izdašnoj Arnaultovoj donaciji, radovi na obnovi slavne crkve nisu daleko odmakli i trajat će još godinama.

Linker
30. prosinac 2021 08:37