Traume koje pamte

Nije Bruce Willis jedini, i ove su zvijezde morale ponovno učiti čitati, hodati i govoriti

Zdravstveno stanje slavnog glumca zabrinulo je svjetsku javnost, a sa sličnim su se problemom susrele glumice Sharon Stone i Emilia Clarke.

Bruceu Willisu nedavno je dijagnosticirana afazija, stanje koje utječe na njegove kognitivne sposobnosti, zbog čega se šezdesetsedmogodišnji glumac odlučio povući iz svijeta filma. Riječ je o stanju koje najčešće nastupa kao posljedica infarkta ili ozljede glave, a može izazvati trajna i ozbiljna oštećenja mozga. Naime, zbog afazije, osoba se može susresti s poteškoćama s kretanjem, verbalnom komunikacijom pa čak i s gubitkom pamćenja.

Afazija najčešće napada ljude srednje ili starije dobi, ali katkad i mlađe, a s ovim su se poremećajem morale nositi Sharon Stone i Emilia Clarke.

image

Glumica Sharon Stone 2001. je godine hitno prevezena u bolnicu zbog moždanoga udara koji je uzrokovao masivno cerebralno krvarenje.

IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naime, 2001. godine glumica Sharon Stone, koja je s Bruceom glumila u filmu Alpha Dog 2006., hitno je prevezena u bolnicu zbog moždanoga udara koji je uzrokovao masivno cerebralno krvarenje, otkrila je za The Hollywood Reporter.

Nakon devetodnevnog krvarenja, Stone je provela čak dvije godine učeći ponovno hodati i govoriti, a poteškoće su nastupile kao posljedica afazije.

"Nakon moždanog udara, došla sam kući i mucala sam, nisam znala čitati dvije godine... Sve je to bilo toliko teško: glumila sam u seriji Zakon i red i nisam mogla zapamtiti replike iz scenarija. Tek sada mogu govoriti o tome jer se konačno osjećam dobro i u stanju sam normalno voditi razgovor", kazala je za The Hollywood Reporter.

image

Stone je priznala i kako je sada sretna i zahvalna što ima priliku normalno stariti.

MAIRO CINQUETTI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Stone je priznala i kako je sada sretna i zahvalna što ima priliku normalno stariti, s obzirom na to da su šanse za oporavak bile izuzetno niske. Iako je njezino iskustvo s afazijom bilo privremeno, promijenilo je način na koji razmišlja i gleda na svijet. "Postala sam emocionalno inteligentnija", rekla je Stone za ABC News.

"Odlučila sam naporno raditi kako bih otvorila ostale sfere svoga uma. Sada se osjećam jače", dodala je.

Osim Stone, s ovakvim se stanjem morala nositi i glumica Emilia Clarke, i to netom nakon završetka snimanja prve sezone hit-serije Igra prijestolja.

image

2011. godine Clarke je doživjela aneurizmu koja je uzrokovala moždani udar.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Naime, 2011. godine Clarke je doživjela aneurizmu koja je uzrokovala moždani udar, a potom i subarahnoidalno krvarenje te je hitno operirana. Dva tjedna kasnije, Emilia nije znala ni kako se zove.

“Patila sam od stanja zvanog afazija, odnosno od posljedica traume koju je pretrpio moj mozak”, rekla je za The New Yorker 2019. godine.

Čitajte i: Crne slutnje se obistinile: Bruce Willis zbog bolesti mozga prekida s glumom

image

Godine 2013. Clarke je podvrgnuta drugoj operaciji mozga kako bi spriječila još jednu aneurizmu.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"U najgorim trenucima htjela sam samo nestati. Molila sam medicinsko osoblje da me puste da umrem. Moj je život, kao i moj posao bio usredotočen na jezik, na komunikaciju. Bez toga sam bila izgubljena", priznala je Clarke čije je stanje afazije bilo samo privremeno, a već nakon tjedan dana glumica je ponovno mogla govoriti.

Godine 2013. Clarke je podvrgnuta drugoj operaciji mozga kako bi spriječila još jednu aneurizmu. Iako je operacija bila komplicirana i traumatična, glumica je sada konačno izliječena.

Linker
16. travanj 2024 10:28