s najvećim igračima

‘Nije loše za djevojku bez talenata‘: Kim Kardashian - put do kluba milijardera!

Starleta i reality zvijezda dugo je godina bila na meti kritika jer je njezina slava sama sebi svrha, ne objašnjava se nikakvim posebnim talentom niti vještinom. No, tijekom godina pokazala je Kim Kardashian da ipak ima talenta, poslovno je vješta, donosi pametne odluke i zna kako uložiti stečeni kapital. Ova majka četvero djece sa slavom se nosi sjajno i shvaća je kao veliki poslovni alat.

Američka reality zvijezda Kim Kardashian West (40) i službeno je ušla u svjetski klub milijardera, koji prema novoj Forbesovoj listi trenutačno broji 2755 bogataša s raznih meridijana. Na čelu te liste je Jeff Bezos, osnivač kompanije Amazon, težak 177 milijardi dolara. Kim je sa svojih okruglo milijardu dolara prema Jeffu još uvijek sitna riba, a šiša je i njezin otuđeni suprug Kanye West, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,8 milijardi dolara. Razvod od Kim sigurno će ga srozati na Forbesovoj listi, a koliko, to najviše ovisi o njegovim odvjetnicima.

image
Kim i Kanye se razvode nakon nekoliko godina braka, tijekom kojeg su dobili i četvero djece. Privatni krah nije usporio gradnju poslovnog carstva slavne starlete.
AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Nagli skok vrijednosti imovine Kim Kardashian dogodio se prošlog listopada, ponajviše zahvaljujući njezinim udjelima u kozmetičkoj kompaniji KKW Beauty te kompaniji Skims, koja trguje minimalističkim donjim rubljem za oblikovanje tijela i oblina te ležernim odjevnim predmetima namijenjenima za boravak kod kuće.

Poduzetna je reality zvijezda KKW Beauty oformila 2017., a lani je 20 posto te kompanije prodala za 200 milijuna dolara. Kupac je američki kozmetički gigant Coty, pod čijom su kapom brendovi Bourjois, CoverGirl, Max Factor, OPI, Rimmel, Sally Hansen i Wella. Gospođa Kardashian West osnovala je Skims tek preklani i vješto koristeći tristotinjak milijuna svojih sljedbenika na društvenim mrežama, brzo je izgradila unosno tržište. Kad se zahuktala korona, posao sa Skimsom rascvjetao se do neslućenih razmjera.

image
Nakon što je ušla u elitno društvo, Kim je promovirala svoj brend Skims.
APEX/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Konačno je ostvarila san! Kim Kardashian ušla u najprestižnije društvo na svijetu

Čitajte i: Kim Kardashian zaradit će i na krahu četvrtog braka: Razvod vrijedan 2,2 milijarde dolara postaje TV show

Kimino poslovno carstvo izraslo je iz njezine popularnosti, koju je počela stjecati 2007. kao zvijezda reality serijala o zgodama i nezgodama čudnovate obitelji Kardashian.

Dok je zabavljala gledateljstvo pikanterijama iz svoje svakodnevice, klikeri su joj neumorno radili kako da praznu slavu pretvori u konkretan kapital. Lansirala je 2014. mobilnu igricu ”Kim Kardashian: Hollywood” i samo na njoj te godine zaradila 51 milijun dolara. Ideju za kompaniju KKW Beauty posudila je od svoje polusestre Kylie Jenner, osnivačice kompanije Kylie Cosmetics, koristeći iste metode direktnog povezivanja s mušterijama preko društvenih mreža. Prvih 300.000 proizvoda prodala je u samo dva sata. Već 2018. beauty biznis godišnje joj je donosio 100 milijuna dolara prihoda. U trenutku kad je 20 posto dionica prodala konglomeratu Coty, tržišna je vrijednost kompanije KKW Beauty iznosila milijardu dolara.

image
KKW Beauty unosni je kozmetički pothvat koji je Kim donio stotine milijuna dolara na računu.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Prava profesionalka: Kim Kardashian ponovno razvod iskoristila na najbolji mogući način

Skims je Kim pokrenula zajedno s nekolicinom prokušanih igrača iz miljea internetske trgovine odjećom, no zadržala je većinski udio u toj kompaniji čiju tržišnu vrijednost Forbes procjenjuje na pola milijarde dolara.

Premda im je prvobitni fokus bio na rublju za oblikovanje tijela, u pandemiji su se brzo prilagodili zahtjevima tržišta i preorijentirali na prodaju komforne odjeće u kojoj se zatočenici lockdowna mogu komotno rastezati na kauču.

Dio svojih profita Kim je pametno ulagala u dionice profitabilnih kompanija kao što su Disney, Amazon i Netflix.

Od uskoro bivšeg muža Kanyea Westa je za Božić 2017. na dar dobila i lijep paket dionica Adidasa. Na njezino ime glase i tri vrijedna posjeda u Calabasasu, gradiću pokraj Los Angelesa, gdje sjedište imaju mnoge tehnološke kompanije. Kad se sve zbroji, Kim Kardashian West je na krilima besramne samopromocije natukla zavidno bogatstvo. Na vijest da je upala na Forbesovu listu milijardera, reagirala je tek kratkim autoironičnom tweetom: ”Nije loše za djevojku bez talenta”.

Linker
22. travanj 2024 17:39