JAPAN: U zemlji Izlazećeg Sunca su najbolje jeli.
 Privatna arhiva
Kakav medeni mjesec

Njihove priče su fantastične: Anđela i Davor Rostuhar na pet su kontinenata tražili odgovore o ljubavi, braku i seksu

Nakon povratka s bračnog putovanja, koje je on proveo u jednim hlačama i trima majicama, a ona je svakih mjesecdva kupovala novu garderobu, poznati zagrebački avanturisti i putopisci otkrivaju za magazin Gloria što su, intervjuirajući parove u 27 zemalja širom svijeta, doznali o ljubavi, braku i seksu.

Kad su se 1. siječnja 2019. sa zagrebačkog Glavnog kolodvora zaputili prema Parizu, avanturisti i putopisci Davor i Anđela Rostuhar nisu mogli ni sanjati što će sve doživjeti na bračnom putovanju koje je trajalo 365 dana. Uspjeli su obići svih pet naseljenih kontinenata u potrazi za autentičnim ljubavnim pričama - od domorodačkih i nomadskih po Africi i Aziji do onih koje se odigravaju u najnapučenijim metropolama, poput Tokija ili New Yorka - a prikazat će ih u dokumentarcu “Ljubav oko svijeta” te objaviti u istoimenoj knjizi. U tom malom timu Davor je bio zadužen za financije, snimanje i fotografiranje, Anđela je vodila intervjue i bavila se organizacijom prijevoza i smještaja, dok su zajednički pronalazili sugovornike i priče. Nakon povratka kući Davor će se više posvetiti radu na knjizi, a Anđela - filmu.

Čeka ih golem posao jer su snimili 108 intervjua i imaju više od 50 sati materijala u kojem su im sugovornici otkrili svoja iskustva.

Privatna arhiva
KINA: Trenutak nježnosti u nacionalnom parku Zhangjiajie u provinciji Hunan.

Svaka od tih priča je, kažu, iznimna - bilo da je riječ o heteroseksualnim i homoseksualnim parovima iz urbanih sredina, ili pak o ljudima iz tradicionalnih domorodačkih zajednica, u kojima još postoji poligamija.


Poligamija, poliandrija, poliamorija

- Zanimalo nas je i što se događa s ljubavlju kad se zavole ljudi čija je veza društveno neprihvatljiva, kad odnos nagrizu prevara, bolest, gubitak djeteta ili nemogućnost imanja djece... A posebno smo ponosni što smo, uz poligamne zajednice u Keniji, Brazilu, Namibiji, Indiji te arapskom svijetu, gdje muškarci žive s više žena, pronašli i primjer poliandrije. U dolini u podnožju Himalaje žene, naime, imaju više muževa - kaže Davor.

Privatni arhiv
KIRGISTAN: Snježna idila u zemlji koja se većim dijelom prostire iznad 1500 metara nadmorske visine.

U Americi su pak u vrlo konzervativnoj zajednici Trumpovih glasača dokumentirali slučaj poliamorije ili višeljublja, odnosno održavanja različitih vrsta intimnih odnosa s više osoba uz znanje i pristanak svih partnera. Od zagovornika slobodne ljubavi iz generacije milenijaca, rođenih na prijelazu stoljeća i okupljenih u pokretu “sex positive”, doznali su zašto se u ljubavi ne žele ograničavati na samo jednog partnera te su potpuno otvoreni prema svim vrstama ljubavnih i seksualnih eksperimenata. U filmu i knjizi neće biti i njihova priča jer je, kažu, konvencionalna.

Privatni arhiv
MALDIVI: Otočna republika ima 26 atola s 1200 otoka, a oni su uživali na Maalhosu, dijelu atola Baa.

Upoznali su se prije pet godina, kad se Anđela javila na Davorov oglas za poslovnu asistenticu. Ubrzo nakon toga Davor joj je izjavio ljubav na klupici u zagrebačkom parku, a zaprosio ju je preklani u Zaljevu ljubavi na Antarktici, kamo ga je Anđela dopratila na njegovu ekspediciju do Južnog pola.

Od matičara do šumske svadbe

Nakon povratka kući preklanjskog lipnja vjenčali su se u zagrebačkom matičnom uredu, a zapravo danom svojeg vjenčanja smatraju 1. rujna, kad su za obitelj i prijatelje priredili šumsku svadbu u planinarskom domu na Medvednici.

Na bračnom putovanju obišli su 27 zemalja: Francusku, Oman, Saudijsku Arabiju, Iran, Kirgistan, Kazahstan, Indiju, Maldive, Kinu, Hong Kong, Japan, Palau, Filipine, Solomonske Otoke, Novi Zeland, Čile, Boliviju, Kolumbiju, Brazil, Namibiju, Bocvanu, Zimbabve, Zambiju, Keniju, Čad, Kostariku i Sjedinjene Američke Države, odakle su se s njujorškog aerodroma 31. prosinca vratili kući u Zagreb.

Privatni arhiv
SAUDIJSKA ARABIJA: Najveća izvoznica nafte na svijetu tek se jesenas otvorila i ponudila turističke vize strancima.

- Putovanje nas je iscrpilo, ali i obogatilo našu vezu. Volimo se više nego ikad jer su nas zajednička iskustva i teškoće na putovanju dodatno zbližili. Mnogi kažu da je rođenje djeteta pravi test za bračnu zajednicu, no za nas je ovo putovanje označilo definitivnu potvrdu naše ljubavi. Bilo je i svađa, i razmirica i nesporazuma, ali smo sve bili prisiljeni odmah rješavati, a ne gurati pod tepih - kaže Anđela.

Putovanje ih je koštalo stotinjak tisuća dolara, što nije malo, ali je, govore, neusporedivo manje od budžeta sličnih ambicioznih dokumentarnih projekata.

Privatni arhiv
IRAN: U Jazdu, gradu poznatom po tisućljetnoj zoroastrijskoj baštini, sreli su prijatelje Gorana i Maju.

Kad god je bilo moguće, noćili su u svojem šatoru ili su bili gosti u domovima svojih sugovornika, a smještaj su inače pronalazili preko platforme “couchsurfing”. Kad bi uzimali sobu u hotelu, budžet za noćenje bio je - 25 dolara. Zbog njima nepoznatog razloga divlje životinje ne napadaju šatore pa su se ugroženijima osjećali u vrevi velikih gradova nego na osami u prirodi.

Iskustva koja se pamte cijeli život

Davor je kompletno putovanje “odradio” u jednim hlačama i trima majicama, a Anđela je svakih mjesec-dva mijenjala garderobu - darujući staru i kupujući novu. Sve što im je na putu trebalo - od filmske opreme, odjeće i pribora za kampiranje - moralo je, naime, stati u njihove ruksake. Anđelin je težio 14 kilograma, a Davorov desetak kilograma više. Uoči polaska cijepili su se protiv žute groznice, teške akutne virusne bolesti koju prenose komarci u tropskoj Južnoj Americi i subsaharskoj Africi, te bakterijskog meningitisa, a sa sobom su ponijeli tablete protiv malarije koje su uzimali svakodnevno uoči i tijekom boravka u rizičnim područjima. Na putu su se razbolijevali od prehlade, vrućice i dijareje, ali ozbiljnijih tegoba nisu imali.

Privatni arhiv
NAMIBIJA: Bračni par Rostuhar ispod zvijezdanog neba.

Najbolje su jeli u Japanu, a najljepše im je bilo na Solomonskim Otocima, gdje ih je ugostila samoodrživa domorodačka zajednica posve izolirana od ostatka svijeta.

Priroda ih se posebno dojmila u Palauu, otočnoj državi u Tihom oceanu, osamsto kilometara jugoistočno od Filipina, gdje su uživali u izletima kajacima u čarobnim lagunama. Ponovno žele doživjeti čarobne krajolike Kostarike te fotosafari u Bocvani zbog iznimnog bogatstva životinjskog svijeta.

Privatni album
KOSTARIKA: Očarani bajkovitom atmosferom tropske šume Monteverde.

Najekskluzivnija lokacija ipak je Saudijska Arabija, gdje su bili među prvim vlasnicima turističke vize, dok su jedinstveno iskustvo doživjeli u Čadu, u srcu Afrike, zemlji koja nema nikakvu turističku infrastrukturu, primjerice vodiče ili hotele. Ondje su doživjeli i neugodnost - lokalni šerif držao ih je u kućnom pritvoru dok od njega nisu “unajmili” automobil za nastavak putovanja, a policija ih je izmaltretirala plaćanjem nepostojećih taksi za boravak stranaca.

Privatni arhiv
ZAMBIJA: Viktorijini slapovi na rijeci Zambezi, na granici sa Zimbabveom, zadivljuju visinom od 108 metara.

Nakon kraćeg odmora u Zagrebu na proljeće polaze na dvomjesečnu turu po Hrvatskoj i Europi, gdje će obaviti još pedesetak intervjua, a film i knjigu planiraju dovršiti do kraja godine. Premda im se dojmovi još nisu slegli, bez obzira na sve čega su se na svojem putovanju nagledali, za njih ideal bračne zajednice ostaje monogamna veza bazirana na vjernosti, međusobnom poštovanju i povjerenju - dok ih smrt ne rastavi.


LJUBAV OKO SVIJETA

MAKE I DANI, amazonska prašuma:

‘Svojeg supruga volim jer je u našem selu, u kojem su svi dobri lovci, on najbolji. Uvijek se vraća s najboljim ulovom i najvećim komadom mesa pa se uz njega ne moram brinuti hoće li naša obitelj imati dovoljno hrane.’

GIOVANA I LUIZ FELILPE, Brazil:

Premda su oboje 15-godišnjaci, i prvi put u partnerskoj vezi, uvjereni su da su rođeni jedno za drugo i da će cijeli život provesti zajedno. Planirali su prosidbu i vjenčanje kad navrše 23 godine, a imat će, kažu, sina te dva psa, kojima su već odredili imena. Odabrali su i profesije: ona će biti estetska kirurginja, a on profesionalni borac tajlandskog boksa.

MARIKO I HIROYUKI, Japan:

Bivši pripadnik mafijaškog klana Yakuza jednog je dana bez pozdrava ostavio suprugu i maloljetnu kćer. Na vrata joj je pokucao nakon godinu dana, a ona ga je pozvala za stol. ‘Spasila me svojom bezuvjetnom ljubavi i izvukla iz pakla u kojem sam živio’, pripovijeda Hiroyuki, koji je danas evangelički pastor.

TEODORA MAGUENO, Bolivija:

‘Sa suprugom sam radila kao kuharica u baznom kampu za sudionike alpinističke ekspedicije, koji su se s osvojenih vrhova vraćali umorni, ali presretni. Bili smo znatiželjni što se to ondje gore zbiva pa smo im se pridružili u našoj tradicionalnoj odjeći’, kaže Teodora Magueno, osnivačica ženske alpinističke skupine Cholitas, čiji je san uspon na Mt. Everest.

ADELA I MARCO, Čile:

‘Kad smo prije osam godina započeli vezu, meni je bilo 47, a njoj četiri godine više. Nakon sedam dana dijagnosticiran joj je rak dojke i rekla mi je da se sa svojom bolešću želi nositi sama. Međutim, nije bilo šanse da je pustim pa smo se zajedno izborili za njezino ozdravljenje.’

MADHU I ANIL, Indija:

‘Zaljubio sam se u njezinu dušu i karakter, a ne u tijelo. Zato sam i ostao s njom nakon što joj je čovjek kojem su je njezini roditelji obećali kiselinom spalio lice čim je doznao za naše zaruke. I moji roditelji su se zbog njezine unakaženosti isprva protivili našem braku, ali sam im objasnio da se to moglo dogoditi i nakon vjenčanja ili u prometnoj nesreći.’

RATTNA I MUŽEVI, Himalaja:

U dolini Kinnaur, indijskoj pokrajini u podnožju Himalaje, uobičajena je poliandrija, što znači da žena uzima više muževa, obično rođenu braću. ‘Mnogi misle da je više ljubavi u braku samo s jednom osobom, no to nije istina. Oba supruga volim podjednako, što znači da se ljubav dijeljenjem ne umanjuje, nego umnožava’, govori Rattna Devi (38), udana za braću Jittendru (40) i Sadnama Kumara (37).

MELIS I ELMIRA, Kirgistan:

‘Jednoga dana pojavio se na vratima naše kuće i zatražio moju ruku, ali sam ga odbila. Sutradan se vratio s prijateljima i oteo me. Nisam se pobunila jer Melisa poznajem od djetinjstva i znala sam da je dobar čovjek’, kaže Elmira. U Kirgistanu otmica žena nije zakonom dopuštena, ali je društveno prihvatljiva, posebice u ruralnim sredinama, a naziva se - ala kachuu.

Linker
19. travanj 2024 22:21