svaka čast!

Očevi na roditeljskom dopustu! Najmoćniji muškarci svijeta ga koriste, a sve češće s djecom ostaju i poznati Hrvati

Televizijski voditelji Frano Ridjan u razgovoru za Gloria.hr otkrio je da je s oba svoja sina iskoristio pravo roditeljskog dopusta, a isto je učinio i RTL-ov Ivan Skorin. Na svjetskoj sceni sa svojom su djecom to pravo iskoristili i Mark Zuckerberg, Alexis Ohanian, princ Harry...

Štošta se zamjera gigakompaniji Facebook, ali kad je riječ o roditeljskim dopustima, za američke su uvjete pravi šampioni. Njihovi zaposlenici oba spola imaju pravo na četiri mjeseca plaćenog roditeljskog dopusta, a to je pravo iskoristio i osnivač kompanije Mark Zuckerberg, doduše ne u cijelosti.

Kad mu se 2015. rodila prva kći Maxima, uzeo je dva mjeseca u komadu. Nakon što je njegova supruga Priscilla 2017. rodila drugo dijete, kći Augustu, s bebom je proveo prvih 30 dana te nakon par mjeseci uzeo još četiri tjedna. Kao što je i očekivao, kompanija njegovim izbivanjem nije ništa izgubila, a on je svojim primjerom mnoge muškarce u SAD-u, gdje su očevi na roditeljskom dopustu još uvijek sumnjiva i nepoželjna pojava, ohrabrio da slijede njegov primjer.

image
Mark Zuckerberg i supruga Priscilla roditelji su dvoje djece. Osnivač Facebooka u svojoj tvrtki zaposlenicima daje četiri mjeseca plaćenog rodiljnog dopusta, po čemu su američki šampioni.
IS/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

U Ujedinjenom Kraljevstvu standardni roditeljski dopust traje samo dva tjedna, koliko je i princ William proveo uz svoju prvorođenu bebu Georgea.

Dva je tjedna pauzirao od kraljevskih dužnosti i kad mu se rodila kći Charlotte, no trećem je djetetu uskratio to zadovoljstvo: vratio se na posao dva dana nakon rođenja malog princa Louisa. Kad je Meghan Markle rodila sina Archieja, ponosni otac Harry se, na opće iznenađenje, samo tri dana poslije pojavio na jednoj ceremoniji. Naknadno se pokazalo da se izborio za čak mjesec dana roditeljskog dopusta, uz uvjet da jednom tjedno na nekom za krunu važnom događanju glumi kraljevsku glijvu.

Čitajte i: Otkrio nam je što svaki tata treba znati! Frano Ridjan uzeo roditeljski dopust, uživa sa sinom

Čitajte i: Što se to bijeli kao snijeg? Urednik i novinar Ivan Skorin javio se iz idiličnog krajolika i nasmijao prijatelje

image
Suosnivač Reddita ostao je sa svojim curama četiri mjeseca - Serena Williams skoro je preminula na porođaju pa se Alexis brinuo o bebi, ali i supruzi.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Alexis Ohanian, suosnivač Reddita i suprug Serene Williams, je nakon rođenja njihove kćeri Olympije na roditeljskom dopustu ostao puna četiri mjeseca. Serena je skoro umrla na porođaju pa je brinuo ne samo o novorođenčetu, nego i o njoj.

- Kad hranim Olympiju ili joj češljam kosu, ne radi se o tome da ja preuzmem mamine dužnosti, već radim ono što treba raditi svaki roditelj. Roditeljski dopust za očeve pomaže u rušenju stereotipnih rodnih uloga koje ženama često koče uspjeh u karijeri. Borba za pravo očeva da budu uz svoju tek rođenu djecu zapravo je dio borbe za ženska prava - smatra Ohanian.

RTL-ov reporter i urednik Ivan Skorin znao je da će koristiti roditeljski dopust i prije nego što je njegova supruga Iva rodila djevojčicu Anicu. S kćerkicom je ostao kod kuće tri mjeseca.

- Znao sam da zbog prirode posla neću moći provoditi onoliko vremena s Anicom koliko bih htio u toj najranijoj dobi i baš zato sam bio siguran da je roditeljski dopust idealan za naše povezivanje, da ne budem otac stranac - kaže Skorin.

Frano Ridjan, voditelj Nove TV, roditeljski je dopust za očeve iskoristio s oba sina - Maurom i Manuelom.

- Koristio sam ono što mnogi tate ni ne znaju da mogu - dva mjeseca roditeljskog dopusta, koji smijete koristiti do osme godine djetetova života. Mislim da je vrijeme da mijenjamo običaj u kojem je odgoj djeteta isključivo ženin posao, a otac je tu da priskrbi sredstva za djecu. Nažalost, u školi nas uče svakojake gluposti, a nisam imao nijedno predavanje o tome kako biti dobar tata, pa valjda ne griješim previše.

image
Frano Ridjan i sin Manuel u šetnji centrom Zagreba.
MAJA JUROVIC/CROPIX
Linker
20. travanj 2024 01:38