ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
ZAVIDNA KARIJERA

‘Ovakva karizma i talent nisu viđeni od pojave Jamesa Deana‘: Najtraženije ime nove generacije - Timothée Chalamet

Iako se jedva uspio upisati u glumačku školu, Njujorčanin francuskih korijena brzo je postao jedna od najtraženijih filmskih zvijezda, modna ikona te zavodnik koji osvaja srca mnogih ljepotica.

Iako se jedva uspio upisati u glumačku školu, Njujorčanin francuskih korijena brzo je postao jedna od najtraženijih filmskih zvijezda, modna ikona te zavodnik koji osvaja srca mnogih ljepotica.

Od pojave Leonarda DiCaprija na filmskom platnu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Hollywoodu se nisu osjetili takav zanos i opće oduševljenje kakvo sa sobom donosi - “timotemanija”. Premda holivudski producenti i redatelji još muku muče s pisanjem njegova imena i izgovaranjem njegova francuskog prezimena pa ga radije zovu nadimcima - Timo, Timmy, Tim i Lil Timmy Tim - 26-godišnji Njujorčanin Timothée Chalamet posljednjih je godina bez svake sumnje najtraženiji glumac mlađe generacije.

Iza sebe već ima impresivnu filmografiju s čak 30 naslova i još više profesionalnih priznanja: dosad je nominiran za Oscara i još 85 drugih filmskih nagrada, a osvojio ih je - četrdeset. Kako stvari trenutačno stoje, čini se, nije moglo bolje: publika i kritika obožavaju njegove televizijske i filmske naslove, modni znalci hvale njegovu inovativnu, osebujnu mješavinu stilova na crvenom tepihu, voditelji TV showova umiru od sreće kad šarmantni glumac pronađe vremena i interesa da prihvati gostovanje u njihovim emisijama, javnost intrigira svojim vezama s Lourdes Leon, Lily-Rose Depp i Eizom Gonzalez...

image
Kao Paul Atreides u filmu 'Dina' s Rebeccom Ferguson u ulozi lady Jessice.
FOTOGRAFIJE: WARNER BROS/COURTESY EVERETT C

A novi nastavci te nevjerojatno uspješne holivudske sapunice tek slijede. Zvijezda filmova “Skrivena ljubav”, “Lady Bird”, “Divan mladić” i “Male žene” najesen se na velika platna vraća glavnom ulogom u znanstvenofantastičnom spektaklu “Dina”. U njemu predvodi zvjezdanu glumačku ekipu s Rebeccom Ferguson, Zendayom, Jasonom Momoom, Joshom Brolinom, Javierom Bardemom, Stellanom Skarsgardom, Charlotte Rampling i mnogim drugima.

Čitajte i: Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih izgubila sve

Na oduševljenje obožavatelja redatelj Denis Villeneuve (“Blade Runner 2049”, “Arrival”, “Sicario”...) ovog se puta prihvatio “nemogućeg” zadatka - ekranizacije kanonskog SF romana Franka Herberta, jednog od najvećih bestselera u povijesti znanstvene fantastike. Objavljen je sredinom 60-ih i odmah je stekao kultni status te je prodan u milijunskoj nakladi. U drugoj holivudskoj adaptaciji, nakon što se tog posla 1984. prihvatio David Lynch, glavnu ulogu Paula Atreida u priči o pješčanom planetu redatelj je dodijelio Chalametu.

image
S Florence Pugh u filmu 'Male žene'.
WILSON WEBB/COLUMBIA/SONY/KOBAL/

U slučaju uspjeha u kinima, u što rijetki sumnjaju, znatno će se povećati glumčevo osobno bogatstvo koje se trenutačno procjenjuje na šest milijuna dolara, jer Chalametu uz fiksni honorar pripada i postotak od zarade. Chalameta ćemo uskoro vidjeti i u novom filmu Wesa Andersona “The French Dispatch”, koji se na filmskom festivalu u Cannesu natječe za Zlatnu palmu. Rođen je 27. prosinca 1995. u New Yorku, a odrastao je u 46-katnom neboderu Manhattan Plaza, u kojem država po subvencioniranim cijenama omogućava najam umjetnicima i njihovim obiteljima. U tom neboderu, primjerice, odrasla je i pop zvijezda Alicia Keys, a prije nego što se proslavio, u njoj je kao zaštitar radio glumac Samuel L. Jackson.

Timothéeova majka Nicole Flender, Njujorčanka treće generacije iz obitelji ruskih i austrijskih Židova, pravo na subvencionirani najam stekla je kao izvođačica i plesačica na Broadwayu, a nakon odlaska u umjetničku mirovinu danas radi kao agentica u prodaji nekretnina za grupaciju The Corcoran te kao instruktorica plesa. Njegov otac Marc Chalamet zaposlen je u uredu UNICEF-a, a u New York je stigao potkraj 80-ih kao specijalni izvjestitelj francuskih dnevnih novina Le Parisien.

image
Sa Selenom Gomez glumio je u filmu 'Kišni dan u New Yorku'.
COURTESY EVERETT COLLECTION

Prije Timothéea dobili su kćer Pauline Chalamet, koja glumačku karijeru trenutačno gradi u Parizu. Djeca su umjetničke gene naslijedila po majci: njihov djed Harold Flender bio je scenarist i publicist, a ujak Rodman Flender filmski je i televizijski redatelj s glumačkim iskustvom na Broadwayu. Roditelji su sina i kćer odgajali bilingvalno - u njihovoj kući svakodnevno se govorilo engleski i francuski, a njihovom znanju francuskog jezika pridonijeli su i ljetni praznici koje su Pauline i Timothée provodili na selu kod djeda i bake, u mjestašcu Le Chambon-sur-Lignonu, udaljenom dva sata vožnje od Lyona.

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

Nevjerojatna razlika između svakodnevice u svjetskoj metropoli i francuske provincije snažno se odrazila na izgradnju Chalametovog identiteta, koji obožava New York i metaforički ljubi zemlju svaki put kad sleti u zračnu luku JFK, kako je izjavio u jednom intervjuu, ali Francusku smatra svojom drugom domovinom.

image
U novom filmu Wesa Andersona 'The French Dispatch'.
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

- U Le Chambon-sur-Lignonu postajem francuska verzija sebe, profinjenija, ležernija i opuštenija. Ondje čak i sanjam na francuskom - izjavio je glumac, čiji je dječački san bio da postane profesionalni nogometaš i trener. Sve se promijenilo kad je kao 13-godišnjak vodio najmlađe uzraste igrača u ljetnom nogometnom kampu u Francuskoj. To mučno iskustvo nametanja autoriteta, discipline, reda i rada mlađima od sebe presudno je utjecalo da se na kraju poput svoje tri godine starije sestre okrene - glumi.

Umjetničku školu LaGuardia uspio je upisati usprkos lošim ocjenama i nimalo blistavom rezultatu na intervjuu, i to zahvaljujući intervenciji učitelja glume Harryja Shifmana koji je bio impresioniran Chalametovom glumačkom izvedbom na audiciji.

- Nikad nikome nisam dao veću ocjenu nego Timothéeu, a vjerojatno ni neću. Jedino mi je bilo važno da ga primimo i učinio sam sve što je bilo u mojoj moći da se to dogodi. Na neki način mi je bilo jasno da je to za njega bilo pitanje života i smrti - ispričao je Shifman, u čijoj je klasi bila i Lourdes Leon, kći pop kraljice Madonne i njezinog osobnog trenera Carlosa Leona, s kojom je Chalamet u vezi bio godinu dana - od ožujka 2013. do ožujka 2014.

image
Posljednjih mjeseci ponovno je u vezi s Lily-Rose Depp.
ERIC CATARINA/STARFACE/PROFI ERIC CATARINA/STARFACE/PROFI

O njemu se tada pisalo kao zvijezdi druge sezone “Domovine”, američkog TV serijala o domovinskoj sigurnosti, u kojem je igrao Finna, crnu ovcu iz obitelji američkog potpredsjednika, koji se upušta u aferu s Danom, kćeri glavnog protagonista Nicholasa Brodyja. Prije toga nastupio je i u nekoliko kratkih filmova te u epizodi “Zalog” TV serijala “Zakon i red”. Uz to je snimao reklame i nastupao u kazališnim predstavama na off-Broadwayu, ali Chalamet usprkos svemu tome u LaGuardiji nije bio zvijezda generacije. Ta uloga je pripala Anselu Elgortu, sinu njujorškog fotografa i operne redateljice, koji također danas gradi uspješnu filmsku karijeru - njih dvojica su istodobno 2017. prvi put bili nominirani za nagradu Zlatni globus.

Čitajte i: Diva se vraća! Diana Ross imala je mnoge ljubavi, a Michael Jackson obožavao ju je toliko da je odbio doći joj na svadbu

Za Chalametovo glumačko sazrijevanje bila je pak presudna uloga Toma Coopera, sina NASA-inog astronauta - igrao ga je jedan od njegovih glumačkih idola Matthew McConaughey, u filmu “Interstellar” redatelja Christophera Nolana. Na tom je setu na Islandu, u Kanadi i SAD-u ukupno proveo četiri mjeseca upijajući atmosferu, družeći se s Anne Hathaway, Mattom Damonom, Jessicom Chastain, Michaelom Caineom, Caseyjem Affleckom..., te učeći tajne zanata u holivudskoj A produkciji. Nolanov film snimljen je s budžetom od 165 milijuna dolara, a samo u kinima je zaradio četiri i pol puta više - 702 milijuna dolara. Osim toga, stekao je status jednog od kultnih žanrovskih ostvarenja, dobio Oscara za najbolje vizualne efekte i još četiri nominacija za nagrade Američke filmske akademije.

image
Na premijeri filma 'Divan mladić' u Londonu 2018., u odijelu modne kuće Alexander McQueen.
TIM P. WHITBY

Chalamet je, dakako, očekivao kako će mu ta uloga trasirati put prema holivudskoj stazi slavnih, ali se to nije dogodilo. Dapače, na audicijama za iduće uloge poslove su redovito dobivali njegovi kolege, a on se morao zadovoljiti mrvicama. Za lošu sreću okrivio je zahtjevni studij kulturalne antropologije na Sveučilištu Columbia, koji mu je oduzimao mnogo vremena pa nije stizao pripremati se kako spada i koncentrirati na svoje glumačke zadatke.

- Dolazim iz kreativne industrije i umjetničke obitelji, a na Columbiji sam se osjećao kao na akademskoj tekućoj traci - izjavio je glumac, koji je nakon prekida studija umjesto povratka u roditeljski dom odabrao samostalni život u njujorškoj četvrti Bronx u blizini stadiona Yankeesa. Nakon što se potpuno fokusirao na glumu ubrzo je dobio i ulogu koja mu je otvorila sva vrata. U srcedrapateljnoj psihološkoj drami “Miss Stevens” publiku je oduševio ulogom nadarenog mladog glumca koji je sam sebi najveći neprijatelj.

- Ovakva karizma i talent nisu na filmskom platnu viđeni od pojave Jamesa Deana - napisao je kritičar The New York Timesa, a to je bio tek jedan od hvalospjeva u nizu. “I dok samo sjedi i šuti, njegovih se plavih očiju jednostavno ne možete nagledati”, napisali su u kritici filma u časopisu Hollywood Reporter i Chalametovu ulogu uvrstili na listu najboljih te godine. Nakon toga ponude za nove uloge počele su pljuštati: 2017. je bila točka profesionalnog preokreta, godina koju će Timothée zauvijek pamtiti.

Te godine je glumio u čak pet filmova, a među njima je bila i romantična drama “Skrivena ljubav”, koja mu je donijela prvu i zasad jedinu Akademijinu nominaciju za najboljeg glumca. S njom se upisao u anale kao najmlađi glumac u posljednjih 80 godina koji je u toj kategoriji nominiran za Oscara. Te godine privukao je i pažnju modnih znalaca koje je oduševljavao svojim retro kombinacijama na crvenom tepihu: odijevao je karirane pulovere, košulje s impozantnim kragnama i širokim hlačama, pa se o njegovom stilu počelo naširoko raspredati u najprestižnijim časopisima poput Voguea, GQ-a, Stylea, VMana i drugih.

image
U filmu 'Kralj' glumio je Henrika V.
COURTESY EVERETT COLLECTION

Iduće godine sreća mu se osmjehnula i u privatnom životu. Na setu povijesne drame “The King” upoznao je tri godine mlađu francusku glumicu Lily-Rose Depp, kćer glumca Johnnyja Deppa i pjevačice Vanesse Paradis, koja je uz to bila i zaštitno lice Chanela. Mediji su ih smatrali savršenim parom jer su oboje odrasli u dvojezičnom okruženju, oboje imaju dvojno - američko i francusko - državljanstvo, oboje su zajedno blistali u izlascima i na crvenom tepihu, a kao filmski bračni par iskazali su se na snimanju “The Kinga”: Chalamet je igrao Henrika V., a Depp njegovu suprugu Catherine.

Čitajte i: Najpoznatija svjetska ratna izvjestiteljica vodi bitku za zdravlje: 'Postoje situacije kada ne možeš ostati neutralan'

Ipak im nije bilo suđeno, jer su u nešto više od dvije godine, koliko su proveli u vezi, više vremena bili razdvojeni zbog obaveza na brojnim snimanjima nego skupa u svom domu u New Yorku. Kako nikad nisu komentirali svoju vezu, tako nisu potvrdili ni prekid početkom 2020., o čemu je ekskluzivno izvijestio britanski Vogue. Nakon prekida Timothée Chalamet četiri mjeseca je uživao u strastvenoj vezi sa šest godina starijom kolegicom Eizom Gonzalez, zvijezdom meksičkih telenovela, kojoj su mediji pripisivali afere s nogometašem Cristianom Ronaldom, glumcima Liamom Hemsworthom i Joshom Duhamelom te pjevačem Malumom.

image
Na filmskom festivalu u Cannesu.
MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Mlađahni glumac njoj je pak očito bio samo jedan u nizu jer ga je ostavila zbog modela Dustyja Lachowicza, a trenutačno je u vezi s Paulom Rabilom, igračem lacrossea, momčadskog sporta u kojem se lopta dodaje štapom s pričvršćenom mrežicom na vrhu. U međuvremenu Chalameta ponovno viđaju s Lily-Rose Depp, naravno, koliko im dopuštaju profesionalne obaveze.

Chalameta u iduće tri godine očekuje desetak filmskih projekata. Trenutačno u Italiji snima “Bones&All”, novi film talijanskog redatelja Luca Guadagnina u kojem su mu partnerice Chloë Sevigny i Taylor Russell, a iduće godine očekuje ga nova verzija filmske adaptacije romana o Willyju Wonki i njegovoj tvornici čokolade, u kojoj se prije pola stoljeća proslavio Gene Wilder. Dobio je i ulogu Boba Dylana u biografskom filmu “Going Electric” redatelja Jamesa Mangolda, čije je snimanje lani odgođeno zbog pandemije koronavirusa, baš kao i njegov kazališni debi, u londonskom teatru The Old Vic u drami “Četiri tisuće milja”.

image
Premijera filma 'The French Dispatch'na filmskom festivalu u Cannesu.
BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prije toga pak očekuje ga jedno od najvećih društvenih priznanja, i to u njegovom rodnom gradu, u kojem će u ponedjeljak 13. rujna zajedno s drugim zvijezdama generacije Z - pjevačicom Billie Eilish, tenisačicom Naomi Osaka te pjesnikinjom i aktivisticom Amandom Gorman - voditi svečanost Met Gala. Tema večeri je američki modni leksikon, a u nju će se glumac kojeg je časopis GQ lani proglasio najbolje odjevenim muškarcem na svijetu - idealno uklopiti.

Chalamet je, naime, po općem mišljenju ideal androgine ljepote i jedan od najutjecajnijih muškaraca u svijetu mode. Vogueovi urednici kratko su saželi u obrazloženju “da neprestano pomiče granice tradicionalnog shvaćanja rodnih identiteta - snažne muževnosti u kombinaciji s izraženom ženstvenošću”. Pritom nisu zaboravili spomenuti da Timothée Chalamet o svom stilu i modnim izborima skrbi sam, jer u njegovom timu zasad nema - stilista.

Linker
26. travanj 2024 16:43