NASILJE U HOLLYWOODU

Pijanstva, tučnjave i optužbe u zvjezdanoj ljubavnoj vezi, a za sve je kriva - mama

Ni pet godina nakon razvoda ne nazire se sudski epilog rata holivudskih zvijezda Amber Heard i Johnnyja Deppa: međusobno se optužuju za nasilje, ona tvrdi da je u nju jednom čak penetrirao bocom, dok je glumčeva sestra posvjedočila da su odrastali uz zlostavljačicu koja je vlastitog sina zvala - jednooki.

U braku su bili jedva 15 mjeseci, ali zato godinama nakon razvoda ratuju: Johnny Depp (58) i Amber Heard (35) ovih dana vode žestoku bitku na sudu u Virginiji, na kojem glumac traži od bivše supruge 50 milijuna dolara odštete. I to zbog ukaljanog ugleda i, posljedično, gubitka unosnih honorara, na što je glumica odgovorila protutužbom i od njega zahtijeva 100 milijuna dolara. U sudnici se izmjenjuju svjedoci optužbe i obrane pa porotnici slušaju pikanterije i gadosti što su ih bivši supružnici priuštili jedno drugome. Detalji su do te mjere uznemirujući da bi u javnost mogli izići samo uz upozorenje da nisu dostupni djeci, ali ni osobama tankih živaca ili pristojno odgojenima.

image

Johnny Depp i Amber Heard u danima ljubavi

RABBANI AND SOLIMENE PHOTOGRAPHY GETTY IMAGES

Prema Amber Heard, Depp ju je psihički, fizički i seksualno zlostavljao, gađao mobitelom i jednom čak u nju penetrirao bocom, a o njegovom nasilnom ponašanju svjedoče i poruke koje je slao prijateljima. "Spalimo Amber", "utopimo je prije nego što je spalimo" - samo su neke od njih. Depp pak tvrdi da je on izbjegavao sukobe, a da je ona ta koja je bila agresivna, urlala na njega, pijana ga gađala bocom koja se razbila, staklom mu odrezala dio prsta na ruci... Puno se toga već čulo, a suđenje je tek počelo i treba ispitati više od stotinu svjedoka. Među njima su i poznata imena - glumci James Franco, Paul Bettany i Ellen Barkin te poduzetnik Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, za kojeg Depp kaže da je započeo vezu s Amber Heard dok su njih dvoje formalno još bili u braku.

ČITAJTE I: Johnny Depp na sudu odbacio sve optužbe Amber Heard: ‘Nikada nisam udario nijednu ženu!‘

Prve modrice i optužbe

Johnny Depp i Amber Heard upoznali su se 2011. na setu filma "Portorikanske noći: dnevnik opijanja", a vjenčali su se 2015. Heard se s Deppom preselila u njegov penthouse na aveniji Broadway u New Yorku, u zgradi Eastern Columbia, gdje je on tada imao još dva raskošna stana. Jedan je dao na upotrebu prijatelju iz djetinjstva Isaacu Baruchu, a drugi Amberinoj sestri Whitney i njezinom dečku Rockyju Penningtonu. Isprva su se svi družili, zajedno izlazili i zabavljali, sve do 23. svibnja 2016., kad je Heard podnijela zahtjev za razvod i zabranu prilaska, a na sudu se pojavila s masnicom na licu. Tvrdila je da ju je Depp fizički napao, pogodio mobitelom u glavu, vukao je po podu... Zvučala je uvjerljivo; ona je krhka plavuša, on je od nje dvadesetak kilograma teži i, premda je 23 godine stariji i dobrano istrošen alkoholom i drogom, u relativno je dobroj formi koju mora održavati zbog uloga.

image

Johnny Depp za vrijeme suđenja

JIM LO SCALZO/AFP

No sve te optužbe - samo nekoliko sati prije zakazane parnice - bile su mu oproštene. Tad već bivši supružnici u zajedničkom su priopćenju objasnili da je njihov brak bio pun strasti, ponekad i nasilan, ali da su se voljeli, te da se razvode zbog "nepomirljivih razlika". Amber Heard je uz to izjavila da će sedam milijuna dolara, koliko je dobila od Deppa, donirati Američkoj udruzi za građanska prava i Dječjoj bolnici u Los Angelesu - i svatko je otišao svojim putem.

Gubitak uloga

A onda je, nakon više od dvije godine, u prosincu 2018. u Washington Postu izišao članak Amber Heard, u kojem ona piše da je "postala javna osoba koja je pretrpjela obiteljsko nasilje i zbog toga bila podvrgnuta osudi društva - samo zato što je o tome progovorila". Iako nije navela Deppa imenom, u novoj atmosferi #metoo pokreta svi su se odjednom okrenuli protiv njega. Izgubio je ulogu kapetana Jacka Sparrowa u unosnoj filmskoj franšizi "Pirata s Kariba", u Hollywoodu je postao "persona non grata" i više nitko nije htio raditi s njim pa je pretrpio milijunsku štetu.

image

Amber Heard dolazi na suđenje

JIM LO SCALZO/AFP

A kad je njezine tvrdnje prenio i britanski The Sun, u članku u kojem je Depp opisan kao muškarac koji tuče ženu, glumac je tužio tabloid - i izgubio spor. No nije odustao od toga da osvjetla svoj obraz pa je u ožujku 2019. podnio tužbu protiv Amber Heard tvrdeći da je on bio žrtva u njihovom braku - ali je zbog korone to suđenje počelo tek ovih dana.

Spor se vodi u Fairfaxu jer su u tom gradu smješteni serveri Washington Posta, a teret dokaza je na Heard. Mora dokazati da je istina ono što je tvrdila, primjerice, da ju je Depp seksualno zlostavljao.

ČITAJTE I: Mračni detalji cure sa suđenja Johnnyja Deppa i bivše: ‘Amber je na našem vjenčanju bila drogirana!‘

- Zanimljivo, jedna od najgnusnijih optužbi na njegov račun, da je u nju penetrirao bocom, pojavila se tek nakon što je u Washington Postu napisala da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, a prije je nije spominjala - tvrde Deppovi odvjetnici.

Na prvom ročištu svjedočila je Deppova sestra Christi Dembrowski (61). Ona je opisala njihovo odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, uz nasilnu i agresivnu majku Betty Sue koja je napadala djecu, nazivala ih pogrdnim imenima - Deppa je zvala "jednooki" jer je neko vrijeme u djetinjstvu nosio flaster na oku - čak ih i tukla, a jednako se ponašala i prema mužu, koji bi se tada povlačio i na kraju je napustio nju i djecu. Ona tvrdi da se i njezin brat jednako ponašao u sukobima - ne bi odgovarao na agresiju, nego bi se povukao i udaljio. Ispričala je i da je bila prisutna kad su Deppa nazvali iz Diora i ponudili mu da im bude model, što je Amber podcjenjivački komentirala.

image

Holivudska zvijezda Johnny Depp s mamom Betty Sue na dodjeli Oscara

JEFF KRAVITZ FILMMAGIC, INC

- S gađenjem je pitala zašto bi Dior htio Johnnyja. Rekla mu je da on nema stila i da je debeli starac - ispričala je Christi.

Ljepotica postala zvijer

Deppov prijatelj Isaac Baruch je izjavio da je bio u dobrim odnosima s Amber na početku, ali da se ona poslije promijenila. Vidio ju je i dan nakon što je tvrdila da ju je Depp napao i ozlijedio pošto se napio i demolirao njezin stan. No ni on, a ni policija koju je noć prije ona pozvala, nisu na njezinu licu primijetili nikakve ozljede, niti su u stanu zatekli nered.

Na suđenju se otkrilo i da je Amber 2009. bila uhićena zbog fizičkog napada na tadašnju ljubavnicu, fotografkinju Tasyju van Ree, ali da protiv nje tada nije podignuta optužnica. Doznalo se i da su od po 3,5 milijuna dolara - koliko je obećala dati udruzi za građanska prava i dječjoj bolnici u Los Angelesu nakon što je od Deppa dobila sedam milijuna - na adrese tih ustanova stigle simbolične svote. Američkoj udruzi za građanska prava isplatila je 450 tisuća, a još 500 tisuća je u njezino ime uplatio izvjesni Elon bez prezimena. Naravno, svi znaju da je to Elon Musk, koji i dalje, kao i Amber, tvrdi da nisu bili u vezi dok je ona formalno još bila u braku s Deppom. Znatno lošije je prošla dječja bolnica - umjesto obećanih milijuna, dobila je 100 tisuća dolara - a Amber Heard je lakonski izjavila ima velike troškove zbog sudskih sporova koje vodi s bivšim mužem.

image

Amber Heard i Johnny Depp - nekada ljubavnici, danas na suprotnim stranama

JIM LO SCALZO/AFP

Šefica iz pakla

Svjedočila je i bivša Heardina asistentica, koja je glumicu opisala kao nasilnu, agresivnu osobu i "šeficu iz pakla". - Ona je vrištala i vikala, jednom samo zbog toga što sam magazine ostavila u kući umjesto u garaži, dok je Johnny Depp, s kojim sam zbog posla bila godinama u kontaktu, uvijek bio tih i smiren, kao savršeni južnjački gospodin - ispričala je Kate James.

O nasilnoj naravi Amber Heard na sudu je govorila i Laurel Anderson, bračna savjetnica para Depp - Heard. Ona je potvrdila da je u njihovu odnosu postojalo obostrano zlostavljanje te otkrila kako su joj priznali da su jedno prema drugome bili fizički nasilni.

- Iako je Depp uglavnom kontrolirao svoje postupke, Heard je znala kako ga izbaciti iz takta. Zaključila sam da je započinjala sukob svaki put kad bi pomislila da je kani ostaviti - ispričala je Laurel Anderson. Heard je, prema njezinim riječima, "gađala" Deppa u pravu žicu dok ne bi izgubio kontrolu, a onda bi smirivala situaciju, pa bi se pomirili i sve bi bilo u redu do sljedećeg ekscesa.

Kako će završiti njihov spor, još je prerano reći jer pred sudom se pojavio tek neznatan broj od oko 120 najavljenih svjedoka. Na odvjetnike je par potrošio po 20-ak milijuna dolara svaki, a kako se kraj još ne nazire, troškovi će samo rasti. I to je zasigurno razlog zbog kojeg je i jednom i drugom važno pobijediti - i ne samo obraniti čast, nego se i domoći odštete.

Linker
20. travanj 2024 13:50