Dan protiv nasilja nad ženama

Potresni video sina ubijene sutkinje Ljiljane Hvalec para srce: ‘Tada sam zadnji put vidio svoju majku‘

Dino Hvalec imao je samo devet godina, a njegov brat Vito pet kada je njihova majka, sutkinja Ljiljana Hvalec, mučki ubijena na svom radnom mjestu, zajedno sa svojim kolegicama.

Danas, 22. rujna, u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na isti datum prije 22 godine zemlju je šokirao nezapamćen zločin, kada su u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda život izgubile tri žene, a četvrta je teško ranjena.

Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić, inače policajac Policijske postaje Novi Zagreb, ubio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nakon trostrukog ubojstva Oraškić je izašao iz sudnice i išetao iz zgrade suda. Policija ga je uhvatila na graničnom prijelazu Bregana, kada im je pokušao prodati priču da ide na sprovod u Brežice. Pored sebe je imao policijsku uniformu, 180.000 kuna i 90.000 njemačkih maraka, što je upućivalo na činjenicu da je taj monstruozni čin ranije planirao.

Čitajte i: Kristina Ivanuš kao žrtva nasilja poručila: ‘Sretna sam što sam isključena iz obitelji‘

Mato Oraškić zbog toga je zločina postao prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora. No, čak ni ta kazna nije dovoljna niti neće vratiti drage osobe koje je izgubila njihova obitelj.

U spomen na majku

Sin sutkinje Ljiljane Hvalec, Dino Hvalec, u spomen na majku snimio je tužan i potresan videospot koji je prikazan na konferenciji 'Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji', koju je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Sjećam se finih jela koje je kuhala, ali i zabave u kuhinji. Mama je voljela sport...sva igrališta su bila naša. Pamtim putovanja, izlete, skijanja i ljetovanja. Mama nas je prije posla vodila u školu i vrtić. Sjećam se kako me poljubila pred školom i s bratom otišla prema vrtiću. Tada sam zadnji put vidio svoju majku. Imao sam devet godina, a moj brat Vito imao je pet kad nam je mama ubijena", govori Dino u videu.

Čitajte i: Zagrebačka ekonomistica o zlostavljanju na poslu: Dodirivao me, zvao Plavuša, degradirao i smanjio plaću, a nitko mi nije htio pomoći

Nakon strašnog zločina, u toj sudnici nikada se više nije održala rasprava, a iako teško ranjena, Stanka Cvetković jedina je preživjela pokolj. Koliko god bile velike, ni najteže kazne ne mogu vratiti Dininu majku, kao ni druga dva života.

Ovaj video dio je Nacionalne medijske kampanje 'Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji' pod heštegom #empatijasada, a cilj mu je senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja, te promocija besplatne 24-satne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.

Linker
23. travanj 2024 06:25