Sve zbog prošeka

Poznata zagrebačka epidemiologinja u jeku borbe s pandemijom pronašla je ljubav sa Zlatkom Matešom

Dijana Mayer, koja borbu s covidom smatra najvećim izazovom u karijeri, otkriva kako je krajem prošle godine sasvim slučajno upoznala sadašnjeg partnera - što je bio sudbinski susret.

Osim što je pandemija koronavirusa svijet okrenula naglavačke te promijenila dotadašnji način života i razmišljanja, dogodilo se i to da su znanstvenici i liječnici postali poznati poput glumaca, glazbenika i TV zvijezda. A među medijski eksponiranim stručnjacima čije se izjave o aktualnoj situaciji s covidom-19 i cijepljenjem s pozornošću slušaju je i dr. sc. Dijana Mayer (50), dr. med. specijalist epidemiologije te voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Život i posao dijeli na pretpandemijsko i pandemijsko vrijeme, teško odvaja privatno i poslovno, a borbu s koronavirusom smatra najvećim izazovom u karijeri.

Ona i njezini kolege angažirani su 24 sata dnevno uz minimalne pauze, jer opseg posla u posljednje se dvije godine dramatično povećao. HZJZ je, objašnjava Dijana Mayer, vodeća javnozdravstvena ustanova u zemlji i regiji, zadužena za stručne savjete i uputstva koji se mijenjaju i šire ovisno o novim saznanjima o covidu-19. Na svojim su internetskim stranicama objavili nekoliko stotina preporuka u vezi pandemije, uz to rade na strateškim dokumentima, zakonima i akcijskim planovima, odgovaraju na upite građana i medicinara te - cijepe. No, brojkama primarijus Dijana Mayer nije zadovoljna.

image

Kao epidemiologinja, dr. Mayer uvijek naglašava da je veća korist od cijepljenja nego rizik od nuspojava.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Nerazdvojni! Zlatko Mateša ponovno uživao u druženju s Dijanom Mayer, ovaj put na izboru za Ženu godine

- Prije mjesec dana, kad su uvedene obavezne covid potvrde za ulazak u određene institucije, cijepilo se više ljudi. Ali kako pada broj novooboljelih, tako pada i interes za cijepljenje. To nam nije drago, jer od početka govorimo da epidemiju nećemo sami pobijediti. Moramo raditi zajedno s građanima. Necijepljeni su, nažalost, bazen koji omogućuje da se koronavirus množi i širi. Teško će biti obuzdati pandemiju, osim ako priroda ne učini svoje pa se virus sam ne uništi - govori Dijana Mayer, koja se suočava i s verbalnim napadima antivaksera, ali ih se ne boji.

To joj je samo dodatni izazov u poslu, no smatra da je otpor cijepljenju uzeo previše maha, što je postalo opasno za živote i zdravlje ljudi.

Neshvatljivo joj je i neprihvatljivo da netko i nakon dvije godine sumnja u postojanje virusa, da misli kako je siguran ako se zdravo hrani i vježba, a teško joj je razumjeti i one koji se u velikom broju okupljaju na prosvjedima.

- Nakon svakog TV nastupa dobijem nekoliko e-mailova u kojima mi pišu da cijepim svoju djecu i mamu, a ne njihovu. Kažu mi i da ću gorjeti u paklu, priželjkuju mi smrt... Već sam se navikla na takve komentare, čak sam na neke e-mailove i odgovarala objašnjavajući da sam cijepila i svoju djecu i svoju mamu. Zapravo, svi ljudi s kojima se družim i s kojima sam okružena su cijepljeni. Uvijek naglašavam da je veća korist od cijepljenja nego rizik od nuspojava. Više od 70 posto preminulih od posljedica covida-19 bilo je necijepljeno. Nisam u direktnom kontaktu s oboljelima, no kolege koji rade na covid odjelima svjedoče o tome koliko je to teška i smrtonosna bolest. Klinička slika je nepredvidiva i može se toliko rapidno pogoršati da ujutro na viziti pacijent diše normalno, popodne završi na respiratoru, a navečer premine. Iz dana u dan broje se mrtvi pa ako to nije dovoljan motiv za cijepljenje, ne znam što jest - govori Diana Mayer, kojoj je pandemija donijela i nešto lijepo.

image

Svaki slobodan trenutak epidemiologinja pokušava iskoristiti za putovanje s partnerom Zlatkom Matešom.

PRVIATNI ALBUM

Čitajte i: Zlatko Mateša i njegova djevojka nisu mogli sakriti sreću: Nakon pola godine veze, uživaju još više

VEZA MI SE ZAISTA DOGODILA NEOČEKIVANO. TKO BI, UOSTALOM, I MOGAO TAKO NEŠTO ISPLANIRATI. PA SAMO SAM TRAŽILA PROŠEK ZA PAŠTICADU!

Unatoč poslu od jutra do mraka pronašla je ljubav zbog koje je javnosti jednako zanimljiva kao i kad govori o koronavirusu i cjepivu. Jer njezin je partner Zlatko Mateša (72), predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i bivši premijer kojeg je upoznala krajem prošle godine. Susret je bio sudbinski, a kumovao mu je - prošek.

- Volim kuhati i toga dana sam tražila prošek za pašticadu. Nigdje ga nisam mogla pronaći pa sam otišla u vinoteku poznanika Ivice Jakića koji je, naravno, imao ono što sam tražila. Ondje je bio Zlatko sa svojim prijateljima, upoznali smo se i raspričali, a onda se prebacili u jednu konobu na Kaptolu. Razgovarali smo o skorom dolasku cjepiva i dogovorili se da će Zlatko i njegovi prijatelji doći k meni na cijepljenje. Tako je i bilo: Zlatko je prvu dozu primio u siječnju, drugu u veljači, a nakon toga smo se nastavili dopisivati. U ožujku smo zajedno otišli kod Zlatkovog prijatelja na ranč u Lici i ondje je sve krenulo. Zlatko mi se zaista dogodilo slučajno. Tko bi, uostalom, i mogao tako nešto isplanirati. Pa samo sam tražila prošek za pašticadu! - smije se Dijana Mayer, priznajući da je bila razočarana u muškarce, a prijateljica Tatjana Crnogaj ju je zafrkavala da ima toliko visoke kriterije kao da za partnera želi premijera. I onda se igrom sudbine desilo da uđe u vezu baš sa Zlatkom Matešom koji je na čelu Vlade RH proveo od 1995. do 2000., a prije toga je bio saborski zastupnik i ministar gospodarstva.

image

Dijana Mayer, epidemiologinja i partnerica Zlatka Mateše.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Njihova je veza otkrivena u srpnju ove godine, kad su ih fotografi "uhvatili" na koncertu posvećenom Arsenu Dediću ispred zagrebačkog HNK.

Nedavno su zajedno bili i na koncertu klape Intrade u zagrebačkoj Ciboni, a uz glazbu vole i putovanja.

- Preko tjedna radim, ali katkad uspijem uzeti dan-dva godišnjeg i otići na produženi vikend sa Zlatkom. Bili smo u Provansi, Monaku, Antalyji i Rimu, a rado obilazimo i Hrvatsku - govori Dijana Mayer, koja je ovog rujna sa Zlatkom bila i na otoku Piškeri gdje se poduzetnica Snježana Mehun udala za Franza Shillingera. Kum mu je bio upravo Mateša koji iza sebe ima tri braka i desetogodišnju vezu s 34 godine mlađom menadžericom Bojanom Maglaić. I ona je bila među uzvanicima na vjenčanju Snježane i Franza, a Dijana kaže da su se ljubazno pozdravile i nastavile zabavljati - Bojana s curama, a ona sa Zlatkom. Oboje su, kaže, zrele, neovisne i situirane osobe s dugogodišnjim karijerama, dakle ostvarene u svakom smislu.

image

Dijanin sin Filip, koji će u siječnju proslaviti 25. rođendan, studira glumu, a već je ostvario neke uloge u serijama i na filmu.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Iako nije iz liječničke obitelji, odmalena je bila zaljubljena u tu struku, Ponajviše zato što je bolovala od astme te od šeste do osamnaeste godine često završavala na hitnoj. Za nju kao da nije postojala druga branša osim medicine. Stoga je nakon Zdravstveno-obrazovnog centra 1990. upisala Medicinski fakultet u Zagrebu. Diplomirala je šest godina kasnije, nakon toga stažirala na Klinici za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević", a radila je i kao motritelj kliničkih studija za nekoliko međunarodnih farmaceutskih kompanija. Od 2005. radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a uz to je završila tri postdiplomska studija (iz biomedicine, epidemiologije i školske medicine) te odslušala onaj iz menadžmenta u zdravstvu. Specijalizaciju iz epidemiologije je završila 2010., a pet godina kasnije stekla titulu doktor znanosti.

- Kad sam kao studentica slušala predavanja o španjolskoj gripi, čija je pandemija počela 1918., činila mi se toliko strašnom da nisam mogla ni zamisliti nešto slično u sadašnjem životu. A evo, ono što smo učili teoretski sada radimo i u praksi. Tješimo se da je to privremeno i kad je sve počelo govorili smo si: "Još mjesec dana", "još pola godine", "još godinu dana"... Tako su prošle godina za godinom, ali mi to uspješno hendlamo. Naše obitelji su uključene u naš profesionalni život, počevši od moje kćeri s kojom živim. Sluša savjete koje dajem pacijentima i građanima pa zna što treba reći i kako postupati kad je covid u pitanju - govori Dijana Mayer, čije dvoje djece nije odabralo medicinu kao svoj poziv.

image

Osim jedrenja, epidemiologinja voli i putovanja. Tako je prije devet godina bila i u Francuskoj Polineziji.

PRIVATNI ALBUM

Čitajtet i: Romansa na pomolu! Nježno prijateljstvo Zlatka Mateše i ugledne epidemiologinje: ‘Nikad se ne zna što život nosi‘

Kći Luna (19) je brucošica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a sin Filip, koji će u siječnju proslaviti 25. rođendan, studira glumu. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti je završio prve tri godine, a četvrtu pohađa na Royal Central School of Speech and Drama u Londonu. Već ima iskustva pred kamerama jer je, uz ostalo, glumio u filmovima "Koko i duhovi", "F20" i "Ribanje i ribarsko prigovaranje" te serijalu "Uspjeh". Dijana Mayer je 2009. s djecom završila školu jedrenja na Hvaru i otad joj je to velika strast.

- Upoznala sam poznatog jedriličara Mladena Šuteja te s njim 2011. bila u Polineziji, a nakon toga i na Sejšelima. Sad uglavnom jedrim Jadranom i to mi je najdraži oblik ljetne rekreacije - kaže Dijana Mayer, koja sada ima dvije želje. Da pandemija što prije završi i da njezina veza sa Zlatkom Matešom bude još kvalitetnija.

Linker
23. travanj 2024 05:49