Zgroženi su

Poznati o zabrani pobačaja: ‘To će uništiti živote žena te učiniti djecu siromašnijom‘

Boje se što će biti sa ženama koje se suoče s neželjenom trudnoćom nakon što je američki Vrhovni sud srušio presudu Roe protiv Wadea, koja je ženama diljem SAD-a garantirala pravo na legalan pobačaj.

Odluka američkog Vrhovnog suda kojom je ukinuta presuda Roe protiv Wade, koja je legalizirala pobačaj na području cijele zemlje, užasnula je brojne poznate osobe.

Među prvima je reagirala bivša prva dama Michelle Obama.

"Danas mi je slomljeno srce zbog ljudi u zemlji koji su upravo izgubili svoje temeljno pravo da donose odluke o vlastitom tijelu", objavila je na društvenim mrežama.

Šokirana je i Taylor Swift.

"Apsolutno sam užasnuta da smo ovdje gdje smo - da nas je nakon toliko desetljeća borbe za prava žena na vlastito tijelo, ova odluka lišila tih prava", poručila je.

"Dogodilo se. Zgrožena sam. Sad više nego ikad moramo koristiti svoj glas i svoju snagu. Mi smo narod", napisala je glumica Viola Davis.

Komičarka i glumica Aisha Tyler ističe da je ovo mračan dan u američkoj povijesti.

"Vrhovni sud uništio je pravo žena na izbor. Rezultat će uništiti živote žena, učiniti djecu i obitelji siromašnijim, povećati financijsko opterećenje muškaraca i narušiti američko gospodarstvo. Ovo je užasna tragedija za sve nas", napisala je.

Njena kolegica Elizabeth Banks ističe da je ovo teška vijest za sve obitelji.

"Ovo je teška vijest za obitelji, žene i muškarce koji vjeruju da vlada ne bi trebala odlučivati ​​kada i s kim će postati roditelji. Ovo nije kraj ove borbe za ljudska prava", naglasila je.

"Danas je teško, ali nismo završili jer će se u ovoj zemlji razgovor i borba za naša građanska prava nastaviti. Jednakost za sve, ne samo za neke. Budite uz one kojima je naša pomoć trenutno najpotrebnija", poručila je pjevačica Cyndi Lauper.

"Kakav tužan dan za ovu zemlju. Svima oružje, ali ne i reproduktivna prava. Čudno. Čudno", napisao je Andy Cohen.

"Ovo je najbolja odluka koju je Vrhovni sud donio za 19. stoljeće", sarkastičan je Stephen King.

"Uspjeli su. Učinili su nam to. Kako se usuđuju? Apsolutno su gluhi za potrebe američkog naroda", napisala je Bette Midler.

Linker
16. travanj 2024 06:10