Zajedno u svemu

Tomislav Tomašević otkrio kako je osvojio suprugu Ivu: ‘Nije mislila da sam materijal za vezu...‘

Političar opisuje put od ekološkog aktivista do favorita za zagrebačkog gradonačelnika te otkriva kako je izgledalo njegovo vjenčanje s instruktoricom joge Ivom Mertić, s kojom je kao strastveni planinar, putnik i snowboarder obišao najudaljenije svjetske vrhove.

Kad smo Tomislava Tomaševića (39) upitali kakav mu je u posljednje vrijeme dnevni ritam, zagonetno se nasmiješio kao da ne zna otkud bi krenuo s nabrajanjem. A da se to doista ne može sažeti u jednoj rečenici postalo nam je jasno nakon što je rekao da mu radni dan u prosjeku traje od osam ujutro do jedan.

- Jedan u noći - pojasnila je njegova supruga Iva Mertić Tomašević (40), instruktorica joge s diplomom iz komparativne književnosti i fonetike, s kojom će 19. svibnja proslaviti pet godina braka. Šale se da će način obilježavanja ovisiti o rezultatu prvog kruga izbora, koji su tri dana ranije, no kako ankete pokazuju da Tomašević definitivno ulazi u završnu utrku za zagrebačkog gradonačelnika, itekako će imati razloga za slavlje.

Suradnici ga zafrkavaju da će zbog privatnih obaveza toga dana biti oslobođen političkih aktivnosti kojih sada ima podosta. Jer osim što je zastupnik zeleno-lijevih opcija Zagreb je naš! i Možemo! u Gradskoj skupštini i Hrvatskom saboru, u sklopu kampanje svakodnevno obilazi glavni grad.

image
Tomislav obožava prirodu i sport.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Tomislav kaže da je većina građana dobronamjerna i osjeća da će donijeti neku novu energiju i potrebnu promjenu.

- I 2017. sam bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika pa sam se saživio s tom ulogom. Tada nisam imao šanse, no prije godinu dana je postalo jasno da bih mogao ostvariti taj cilj, što se sada potvrđuje. Dugo se spremam za taj posao i iako znam da neće biti lagan, nemam sumnji i strahova. Samo fokus i cilj - govori Tomislav Tomašević, kojem su transparentnost u upravljanju gradom te demokratizacija i digitalizacija gradskih poduzeća polazišne točke za rješavanje problema prometa, gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, obnova nakon potresa, izgradnje vrtića i škola, zdravstvene zaštite, skrbi za starije i nemoćne, stambene politike...

Čitajte i: Ekskluzivno! Privatni svijet Tomislava Tomaševića: Supruga Iva najveća mu je podrška, uskoro slave važan datum

Tomašević smatra da je neodrživ trend sve skupljih stanova za najam, kao i to da s jedne strane nemilice niču stambene zgrade, a s druge je gradska infrastruktura pred pucanjem.

Ekološki aktivist, glazbenik, politolog

Dobro razumije tu problematiku jer je i sam često mijenjao adrese. Do pete godine je živio u Zapruđu, nakon toga godinu dana u Velikoj Gorici, a onda se preselio u Zaprešić gdje je završio osnovnu školu. Upisao je VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici i već sa 16 godina postao ekološki aktivist.

- Oduvijek su me pogađale nepravde, osjećao sam suosjećanje prema ljudima kojima je teško i smatrao da mi je dužnost loše stvari mijenjati direktnom akcijom. I to mi je postalo način života. Tražio sam neku organizaciju poput Greenpeacea, no kako je u Hrvatskoj tada nije bilo, na preporuku sam se učlanio u Zelenu akciju i tu ostao četrnaest godina - govori Tomašević, koji se u tu udrugu za zaštitu okoliša učlanio s putopiscem Davorom Rostuharom.

Njih dvojica su u srednjoj školi imali i punk bend Main Switch, a uz to su pisali i uređivali jedan fanzin i ekološki newsletter. Tomislav je od 2007. do 2012. predsjedao Zelenom akcijom, a paralelno se bavio problematikom mladih kroz razne organizacije.

S 20 godina se, kao student Pravnog fakulteta, iz Zaprešića preselio u Zagreb. Živio je kao podstanar u raznim četvrtima, a na kraju je promijenio i fakultet. Bio je odličan student i došao do treće godine, no to ga nije ispunjavalo i zadovoljavalo pa je upisao studij politologije na Fakultetu političkih znanosti.

Školovao se na Cambridgeu

Kako je i tu imao odlične ocjene, ali i zavidno međunarodno iskustvo, među ostalim i savjetnika za mlade UN-ove organizacije za okoliš te bio sudionik brojnih UN-ovih konferencija o održivom razvoju, 2012. je dobio punu stipendiju za magisterij na Sveučilištu Cambridge.

image
Prije osam godina je magistrirao na Cambridgeu.
PRIVATNI ALBUM

Živio je u učeničkom domu koledža Darwin, koji ima najbolji i najjeftiniji bar u Cambridgeu, bio je uspješan postdiplomant, a priuštio si je i poneki tulum i koncert. Nakon godinu dana je, kao jedan od najboljih studenata, magistrirao iz područja održivog razvoja na Odsjeku za geografiju na Cambridgeu te se vratio u Hrvatsku.

- Postojala je opcija da ostanem i na doktoratu, ali kad sam otišao u Englesku, znao sam da odlazim da bih se vratio. I da ono što tamo naučim primijenim u svojoj zemlji i mijenjam stvari - objašnjava Tomislav, dodajući kako je u to vrijeme već bio u vezi s Ivom Mertić, koja ga je posjećivala u Cambridgeu.

Inače je živjela u Zagrebu s cimerima i psom Boškom, mješancem kojeg su udomili kad je imao samo mjesec dana, a ime su mu odabrali jer je kao napušteno štene bio pun buha.

image
Mješanca Boška udomili su kad je bio jednomjesečno štene.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sada svi troje žive na Trešnjevci, u stanu od četrdesetak kvadrata koji su Iva i Tomislav nakon višegodišnjeg podstanarstva kupili 2014.

Svaki slobodni trenutak provode zajedno, najčešće uz serije na Netflixu i HBO-u, a posljednje su gledali “Krunu”. Inače je Tomislavova najdraža serija “Žica”.

image
Tomislav na boardanju u Francuskoj.
PRIVATNI ALBUM

- Volimo i prirodu pa Iva i ja trčimo, vozimo bicikl i uživamo na snowboardu te planinarimo, a s nama je uvijek i Boško. Idemo na mjesta u blizini Zagreba, a u nedostatku vremena i na Sljeme. Tužno nam je gledati kako mu je istočna strana devastirana pa radije biramo zapadnu. Imamo neke svoje skrivene i puste staze, što nam i odgovara jer trebamo malo mira, priznaje Tomašević, koji je sa suprugom posjetio i brojne svjetske planine. Ne čudi, stoga, da mu je najdraži film “Sedam godina u Tibetu”.

Čitajte i: Vice Mihanović o najvećoj ljubavi: 'Čim sam je ugledao, znao sam da s njom želim provesti ostatak života'

Ovisnici o putovanjima

Prvo zajedničko daleko putovanje bila im je Mongolija, 2016., a prije dvije godine su posjetili Peru te planinarili u Andama, obišli Machu Picchu i boardali u pustinji. Lani su planirali dva tjedna u svibnju provesti u Pakistanu i odraditi trekking do podnožja planine K2, druge najviše nakon Everesta, no morali su odustati zbog pandemije.

image
Supružnici Tomašević na planinarenju na Kavkazu.
PRIVATNI ALBUM

Svoju su ušteđevinu trošili kako bi bolje upoznali svijet, na putovanjima uvijek unajme domaće agencije kako bi novac ostao lokalnom stanovništvu, što je bio slučaj i kad su prije pet godina bili na medenom mjesecu u Nepalu. Dva tjedna su proveli na području planine Annapurne i namjeravali proći Thorong La, najviši prijevoj na svijetu.

- Bili smo negdje na 5000 metara visine i falilo nam je još 400 da ga prijeđemo, ali smo se zbog golemih količina snijega i slabe vidljivosti morali okrenuti - prisjeća se Tomislav, dodajući kako je dosad posjetio oko 60 zemalja, a prva veća planinska avantura bio mu je uspon na Kilimanjaro u Africi, gdje je 2007. bio s prijateljem i kolegom iz Zelene akcije Lukom Tomcem.

image
Okušao se i u ronjenju na Zanzibaru.
PRIVATNI ALBUM

Više puta uhićen zbog svojih uvjerenja

Kao ekološki aktivist s izraženim osjećajem za socijalnu pravdu, prosvjedovao je protiv uništavanja tvornice Kamensko, izgradnje štetne spalionice otpada u Resniku i privatizacije zagrebačke Čistoće, urušavanja Kupske ulice... Upamćen je i po borbi za očuvanjem Varšavske ulice kao pješačke zone i javnog prostora, a tijekom prosvjednih akcija protiv izgradnje trgovačkog centra na Cvjetnom trgu više je puta uhićen.

image
Supruga Iva najveća mu je podrška.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Posebno pamtim srpanj 2010., kada je u jednom danu uhićeno 150 prosvjednika, što je i dalje hrvatski rekord. Ljudi su mirno sjedili ispred građevinskih strojeva i policijskih kombija, a cijeli dan su ih trpali u marice i odvozili u postaje diljem grada. Ja sam tog najvrućeg ljetnog dana završio u policijskoj postaji u Bauerovoj ulici, u zatvorenoj prostoriji bez zraka s još petnaestak ljudi. Prozore su otvorili tek kad se tadašnji potpredsjednik Gradske skupštine Josip Kregar, koji je također bio uhićen, mobitelom uživo uključio u HRT-ovu emisiju - prisjeća se Tomislav Tomašević i dodaje kako je s njim uhićena i Iva.

- Bio je to dobar način da neko vrijeme provedemo zajedno - smije se Iva Mertić Tomašević, priznajući kako je dugo odolijevala Tomislavovim udvaranjima.

Opušteno vjenčanje

Upoznali su se početkom rujna 2008. u Zagrebu preko zajedničkih prijatelja, koji su im kasnije postali vjenčani kumovi, a prohodali su tek tri mjeseca kasnije. Iva je, naime, mislila da zbog čestih putovanja nije materijal za vezu, no Tomislav je bio dovoljno uporan da je razuvjeri.

Zaručili su se 2015. u Lisabonu, a svadbeni tulum za stotinjak uzvanika organiziran je godinu dana kasnije, u subotu 21. svibnja.

Slavilo se na jednom obiteljskom imanju pokraj Koprivnice, a sve je bilo opušteno. Gosti su mogli doći cijeli dan kad požele s mogućnošću da prespavaju, s djecom i kućnim ljubimcima, bez formalne odjeće, sa sobom donijeti piće i hranu koju su sami pripremili te puštati omiljenu glazbu. Svadbeni darovi bili su strogo zabranjeni. Tomislav i Iva su se, međutim, vjenčali dva dana prije toga - u kapelici na Sljemenu.

image
PRIVATNI ALBUM

- Supruga i ja imamo specifičan odnos prema vjeri. Nismo ateisti, ali ni klasični vjernici. Duhovne trenutke možemo doživjeti bilo gdje na svijetu, pa i u prirodi - otkriva Tomislav i dodaje kako su se ipak odlučili za vjenčanje u katoličkom duhu. I to je bilo nekonvencionalno jer su umjesto u subotu “da” izrekli u četvrtak u podne, a pozvano je bilo samo desetak ljudi. Vjenčao ih je Tomislavov stric Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Čitajte i: Nika Fleiss objasnila zašto je baš sad odlučila ući u politiku: 'Bez njih ne bi bilo ni mojih rezultata'

Porijeklom je iz Bosanske Posavine

Obitelj Tomislava Tomaševića je po očevoj strani rodom iz mjesta Vidovice u Bosanskoj Posavini i, za razliku od njega, pripada desnom političkom spektru. A slična situacija je i s majkom, čija je obitelj iz Zlatara u Hrvatskom zagorju.

Njegova mama Ivanka završila je višu ekonomsku školu i cijeli radni vijek provela u kadrovskoj službi i računovodstvu HEP-a, a otac Smiljan, dragovoljac Domovinskog rata, radio je sa srednjom stručnom spremom sve moguće poslove - od službenika do trgovačkog putnika.

image
Utakmica Lige prvaka na stadionu Camp Nou.
PRIVATNI ALBUM

Izbjegavaju razgovore o politici jer bi došli u sukob oko svjetonazorskih tema, no Smiljan Tomašević podržava sina na političkom putu.

Smetaju mu nepravde u društvu pa je i on bio uhićen s njim tijekom prosvjeda u Varšavskoj, ali zastupnik je desne stranke Projekt Domovina u zaprešićkom Gradskom vijeću.

Tomislav ima i dvije godine mlađeg brata Tihomira koji je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva, radi u Ericssonu, a po političkom opredjeljenju je lijevi centar. Sa suprugom se Tomislav samo u jednoj stvari razilazi, a to je prehrana. Ona je vegetarijanka, a on jede meso - trudeći se da to ipak ne bude više od dvaput tjedno. No, priznaje kako voli srdele, ćevape i čokoladne slastice.

Postane li gradonačelnik Zagreba, na posao će uglavnom ići pješice, biciklom i javnim prijevozom, a službeno vozilo će koristiti samo kad to bude nužno radi protokola. Liderstvo i autoritet želi dokazivati primjerom, dosljednošću, otvorenošću, radnom etikom i principima. I tako misli voditi grad.

Linker
20. travanj 2024 02:22