#freeBritney

Trinaest godina zatočeništva Britney Spears: Otac joj raspolaže životom otkako je doživjela živčani slom 2007. godine

Pjevačica je u srijedu prvi put svjedočila protiv oca Jamiea Spearsa. Traži da se ukine 13 godina dugo skrbništvo, zbog kojeg samostalno ne može odlučivati o gotovo ničemu.

“Britney Spears je ljudsko biće”, “Oslobodite Britney”. “Ona je zavorenik”. Ovi i još mnogi natpisi na transparentima osvanuli su ispred zgrade suda u Los Angelesu gdje je pjevačica nakon pune dvije godine šutnje dobila priliku oglasiti se oko kontroverznog skrbništva koje nad njom ima otac Jamie Spears.

image
#freeBritney pristaše prosjedovale su za oslobođenje pjevačice iz ruku njezina oca.
IRFAN KHAN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Priča seže još u 2008. godinu. Nakon živčanih slomova, sukoba s fotografima, brijanja kose i vožnje u pijanom stanju, sud je odlučio da Britney nije sposobna brinuti se sama o sebi. Njezin život doslovce je preko noći pao u tuđe ruke, u pohlepne ruke njezina oca Jamiea. Kako bi raskrinkali kroz što sve pjevačica prolazi, The New York Times ove je godine izbacio dokumentarac “Framing Britney Spears”.

Čitajte i: Britney Spears: Od zvijezde do žrtve onih ljudi koji su joj trebali biti najbliži

U dokumentarcu se seciraju događaji koji su doveli do njezinog privatnog raspada - od desete godine, kad je uplovila u nemilosrdan svijet showbizza do danas. Naslovnice je punila njezina trogodišnja veza s Justinom Timeberlekom koja je završila prekidom 2002. godine, a pjevač je to jako dobro iskoristio za promociju solo karijere. U televizijskim je intervjuima, umjesto o sebi i glazbenom opusu, govorio o Britney i njihovom seksualnom životu. Medijski narativ o tome da ga je Britney prevarila naglašavao je i u svojim pjesmama - “Cry me a river” iz 2002. godine i “What goes around...comes around” iz 2007. godine. Zbog svojih ispada, ispričao se u veljači ove godine, a podršku pjevačici pružio je na Twitteru i nakon njezina saslušanja u srijedu.

image
Britney Spears s majkom i ocem.
PLANET PHOTOS/PLANET/PROFIMEDIA

“Nakon ovoga što smo danas vidjeli, svi bismo trebali podržavati Britney u ovom trenutku. Bez obzira na našu prošlost, dobru i lošu, bez obzira koliko davno ona bila", napisao je Justin Timberlake.

Upravo je 2007. godina bila prekretnica krhke pjevačice. Nakon samo tri mjeseca veze, pjevačica se 2004. udala za Kevina Federlinea. U braku su dobili dvoje djece, a papire za razvod podnijela je 2006. godine. Nije se znala nositi s toliko slavom i krahom u privatnom životu u isto vrijeme. Da je dotakla dno bilo je jasno 2007. godine kad je obrijala glavu i kišobranom razbijala automobil fotografa. Završila je na psihijatrijskom liječenju i izgubila skrbništvo nad sinovima.

Čitajte i: Tko je smjestio Britney Spears? 'Ogavno je kako se odnose prema njoj': Novi dokumentarac otkriva puno

To je, izgleda, iskoristio njezin otac koji je tražio potpuno skrbništvo nad svojom kćeri. Trebalo je biti privremeno, a upravo iz tog razloga je Britney na njega i pristala. Jamie Spears oženio je 1975. godine Britneyinu majku Lynn. U braku su dobili troje djece - Britney, Bryana i Jamie Lynn. Par se rastao 2002. godine, a Lynn je navodno tražila zabranu pristupa jer se bojala za vlastitu sigurnost zbog Jamieovog nasilnog ponašanja. Nesuglasice koje su imali u braku uspjeli su riješiti i ponovno su se zbližili 2010. godine. Trenutačno nije poznato jesu li i dalje skupa.

Kontroverzan odnos s ocem ima i Britney, koja je na početku ere skrbništva govorila kako ona ne bi bila toliko uspješna da nije bilo njezinog oca. On joj je doslovce sve - skrbnik, menadžer, psiholog... Jedino je poznato da dobiva godišnju plaću od oko 130 tisuća dolara zbog brige o kćeri i njezinom mentalnom stanju. U nekoliko je intervjua isticao da je njegova uloga isključivo štiti Britney. A svima se čini kako mu je stalo jedino do novca.

Prije nego što je preuzeo brigu nad kćeri, Jamie je bio građevinar, a povremeno je radio u rafinerijama nafte kao zavarivač. Sa suprugom je početkom 80-ih izgradio wellness centar i lječilište.

Prije dvije godine, privremeno skrbništvo nad njom kao privatnom osobom prebačeno je na Judy Montgomery jer je Jamie imao zdrastvenih problema s debelim crijevom.

A što se točno zabranjuje Britney? Ona ne smije samostalno raspolagati svojim novcem, voziti auto, glasati, roditi dijete, angažirati odvjetnika, razgovarati s novinarima, javno govoriti o svojoj situaciji, a uvide o njezinom zdravstvenom stanju također ima samo njezin otac. Takva se skrbništva obično daju za osobe koje imaju teške mentalne poremećaje ili, primjerice, demenciju, i nisu sposobne samostalno upravljati svojim životom.

image
Britney Spears s dečkom Samom Asgharijem posjetila je event o dodjeli beauty nagrada u rujnu 2019. godine u Los Angelesu.
@PARISAMICHELLE/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

U 13 godina pod ovakvim "režimom" Britney je objavila četiri albuma, bila sudac u televizijskim showovima "X faktor" i "Američki idol", četiri godine je nastupala u Las Vegasu, gdje je navodno zaradila 138 milijuna dolara, izdala parfem i modnu liniju. Ovakva postignuća čine se oprečnima s činjenicom da je ona osoba čije su financije i privatan život pod stalnim okom njezina skrbnika. Nakon posljednje turneje 2018. godine odlučila je da više neće nastupati dok se ne riješi njezin status.

image
Jamie Spears, otac Britney Spears.
SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Podršku je dobila u obliku pokreta #freeBritney. Njezin otac ga je nazvao obmanom koja se širi društvenim mrežama, no sama Britney je preko svojeg odvjetnika podržala pokret. O svemu se prošle godine oglasio i njezin brat Bryan.

"Oduvijek je željela izaći iz toga. Vrlo je frustrirajuće kada vam netko konstantno govori što da radite", rekao je u gostovanju u jednom podcastu.

Njezino obraćanje na sudu u Los Angelesu u srijedu pokrenulo je lavinu reakcija, pogotovo jer se pjevačica oglasila putem video poziva. Prvi put je javno zatražila oslobođenje od oca. Njezino izlaganje trajalo je 20 minuta i njime je prekinula 13 godina dug zavjet šutnje.

“Puno se toga dogodilo otkako sam prije dvije godine posljednji put bila na sudu. Nisam se do sada obraćala jer sam osjećala da me nitko ne bi ni saslušao”, rekla je.

“Samo želim svoj život natrag. Zaslužujem ga, radila sam cijeli život”, rekla je Britney. Dodala je kako svome dečku s kojim je u vezi od 2016. godine želi roditi dijete, no zbog skrbništva to ne smije učiniti samostalno, odnosno to joj nije dopušteno. Također je rekla kako je na lijekovima koji su karakteristični za liječenje bipolarnog poremećaja, ali kontra svoje volje.

“Nisam sretna, ne mogu spavati. Ljuta sam i plačem po cijele dane”, rekla je Britney.

image
Britney Spears na premijeri filma 'Once Upon a Time in Hollywood'.
MATT BARON/SHUTTERSTOCK MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Na svome Instagram profilu podršku Britney dala je i pjevačica Shirley Manson iz sastava Garbage. I Miley Cyrus je dio pokreta #freeBritney. Na nastupu prije Superbowla tijekom izvođenja pjesme “Wrecking Ball” uzviknula je “Volim te, Britney”.

Što je sljedeće u pravnoj bitki?

Britney će sudu morati dokazati da je sposobna samostalno upravljati bogatsvom koje se procijenjuje na 60 milijuna dolara, ali i kako je sposobna upravljati i svojim privatnim životom. No, pravni stučnjaci ističu kako su rijetke situacije gdje se skrbništvo ukida, odnosno izglednije je da će Britney ovako živjeti do kraja života.

Linker
19. travanj 2024 23:44