na optuženičkoj klupi

Uloga za koju nema Oscara: Kevin Spacey - svi grijesi seksualnog predatora

Počelo je suđenje osramoćenom američkom glumcu, kojeg sin TV voditeljice optužuje da ga je napastovao, pa mu nakon otkaza iz serijala ‘Kuća od karata’ i gubitka novih uloga prijeti i - kazna zatvora od pet godina

Američki glumac Kevin Spacey, dvostruki dobitnik Oscara, dugogodišnji umjetnički direktor londonskog kazališta Old Vic i zvijezda TV serije “Kuća od karata”, našao se u novoj ulozi s kojom nema izgleda za Akademijinu nagradu, ali bi mu mogla donijeti pet godina zatvora: u sudnici na otoku Nantucketu u Massachusettsu protiv 59-godišnjeg Spaceyja podignuta je optužnica za seksualni napad na Willa Littlea.

Glumac je 2016. u otočnom baru Club Car, navodno, ponudio piće tada 18-godišnjem zaposleniku te mu nakon nekoliko čaša nasrtljivo gurnuo ruku u hlače zahtijevajući seks. Momak je djelić nemilog incidenta snimio mobitelom te snimku poslao svojoj djevojci na Snapchat, što će sad poslužiti kao dokazni materijal, a uspio se izvući tek kad je Spacey otišao na zahod. Na sudu je glumac preko svojeg odvjetničkog tima izjavio da nije kriv i da će se braniti sa slobode, dok mu je sudac zabranio pristup žrtvi i svjedocima te zakazao sljedeće ročište za početak ožujka.

NANTUCKET, MA - JANUARY 07:  Actor Kevin Spacey leaves Nantucket District Court after being arraigned on sexual assault charges on January 7, 2019 in Nantucket, Massachusetts.  (Photo by Scott Eisen/Getty Images)
Getty Images
NANTUCKET, MA - JANUARY 07:  Actor Kevin Spacey (L) attends his arraignment on sexual assault charges with his lawyer Alan Jackson at Nantucket District Court on January 7, 2019 in Nantucket, Massachusetts.  (Photo by Nicole Harnishfeger-Pool/Getty Images)
Getty Images
Sa svojim odvjetnikom Alanom Jacksonom

Sudnica na inače mirnom i uspavanom otoku bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a ni temperatura ispod nule nije spriječila novinare i fotografe da strpljivo čekaju ispred suda kako bi snimili slavnog optuženika. Za događaj u baru na Nantucketu možda se nikad ne bi doznalo da traumatizirani momak nije povjerio majci što se zbilo. I on i majka, bivša TV voditeljica Heather Unruh, bili su veliki Spaceyjevi obožavatelji i takvo nasilničko ponašanje njihova idola duboko ih je pogodilo i razočaralo. Majka je i prijavila napad, ali tek godinu poslije, nakon što je u listopadu 2017. u javnost izišao gay glumac Anthony Rapp, koji je, ohrabren pokretom #MeToo, otkrio da mu je bilo samo 14 godina kad ga je 1986. tad 26-godišnji Spacey pozvao k sebi na zabavu gdje ga je odnio na krevet i zatim se bacio na njega. A Rappovo je svjedočanstvo pokrenulo lavinu optužbi i javilo se više od 30 osoba, redom muškaraca koji tvrde da ih je Spacey napastovao, uznemirivao pa i pokušao silovati, a među njima je i Harry Dreyfuss (28), sin slavnog glumca Richarda Dreyfussa.

LONDON, ENGLAND - JUNE 21:  Kevin Spacey attends the European Premiere of Sony Pictures

Samo na vrućoj liniji koju je uvelo kazalište Old Vic, na čijem je čelu Spacey, rođen u New Jerseyu, ali zaljubljen u sve britansko, bio od 2004. do 2015., zabilježeno je 20 optužujućih poziva. U Hollywoodu je pitanje seksualnog zlostavljanja naelektrizirano još od skandala s producentom Harveyem Weinsteinom, koji se, čini se, nije libio svoju moć u filmskoj industriji zloupotrijebiti za seks i ucjene. Žučna reakcija javnosti koja je uslijedila nakon što su ga optužile brojne žene stajala je Weinsteina karijere, zaprijetila i mnogim drugim muškarcima na istaknutim položajima, a ubrzo je bolne posljedice osjetio i Spacey.

Premda slovi kao jedan od najdarovitijih holivudskih glumaca, koji se iskazao u zahtjevnim ulogama kao što su ona Keysera Sozea u “Privedite osumnjičene” ili muškarca u kriznim godinama u “Vrtlogu života” Sama Mendesa, za koje je dobio Oscare - odrekli su ga se praktički svi, pa i njegov agent i bliski prijatelj Evan Lowenstein. Redatelj Ridley Scott smjesta je prekinuo suradnju i sve prizore koje mu je Spacey već snimio u filmu “Sav novac svijeta” ponovio, samo s Christopherom Plummerom u ulozi J. Paula Gettyja, uz trošak oko 10 milijuna dolara. Jednako su rezolutno postupili i u Netflixu te su “po kratkom postupku” ukinuli lik manipulatora Franka Underwooda, koji je Spaceyju donio Zlatni globus i nominacije za Emmy, pa je u šestoj sezoni “Kuće od karata” Underwood pokojan, u Ovalnom uredu je njegova žena Claire (Robin Wright), a iz uprave Netflixa poručuju da sa Spaceyjem više nikad neće surađivati.

Kevin Spacey
in House of Cards
(Season 3)
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 231198731, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills

Spacey, pak, očito smatra da je lažno optužen. Na Badnjak uoči početka suđenja glumac je na YouTubeu objavio bizarni video u kojem, opasan pregačom s božićnim motivima, prkosno izjavljuje da je oklevetan i okrivljen bez dokaza. - Obećavam vam, ako nisam platio za ono što i ja i vi znamo da sam učinio, sasvim sigurno neću platiti za ono što nisam učinio - kaže Spacey na snimci, glasom Underwooda, kao da se izjednačuje sa svojim beskrupuloznim likom iz serije, i zaključuje: - Znam što vi želite. Želite da se vratim. I dok je istina da publika nije najbolje primila seriju bez Underwooda, ta arogantna taktika teško da će Spaceyju vratiti izgubljenu reputaciju, kao što mu je zapravo odmoglo kad je, u pokušaju obrane od Rappovih optužbi, na Twitteru objavio da se ne sjeća njihova susreta prije više od 30 godina, ali se svejedno ispričao za “pijano i neprimjereno ponašanje”, te izjavio da više neće tajiti svoju intimu nego bira “otvoreno živjeti kao gay muškarac”.

Do tada je Spacey pomno krio seksualnu orijentaciju i čak i kad je iznimno uvjerljivom ulogom pritajenog homoseksualca u filmu “Ponoć u vrtu dobra i zla” iz 1988. potaknuo medijske napise da je gay, nije to priznao. - Oduvijek sam nastojao zadržati određeni stupanj dostojanstva kad su takve stvari posrijedi. Iskreno, ne želim da se o meni bilo što zna. Što je glumac dulje u sjeni, likovi se bolje vide – objasnio je tad. No, takvo opsesivno skrivanje privatnosti pobuđivalo je sumnje. Što je to naizgled uglađeni i kultivirani glumac, kojeg je princ Charles osobno odlikovao viteškim redom za njegov doprinos britanskom kazalištu, tako silno želio sakriti? Premda je 2000. na dodjelu Oscara došao u pratnji djevojke, mnogi su slutili da je gay, ali homoseksualnost odavno nije prljava i kažnjiva tajna; dakle, očito se radilo o još nečemu. Britanska javnost se uznemirila kad je Spacey 2004. prijavio da je napadnut u 4 ujutro na ulici u južnom dijelu Londona, a poslije povukao prijavu, a o kakvoj se situaciji radilo postalo je jasnije kad je trač portal Gawker objavio svjedočanstva o tome kako Spacey nasrće na mlade muškarce na setu, a u slobodno vrijeme lovi ih po barovima i poziva na perverzne privatne zabave kod sebe kući, gdje onda zahtijeva od njih seksualni odnos. Vjerojatno je zato “izlazak iz ormara”, čin koji javnost i LGBTQ zajednica inače pozdravljaju, u Spaceyjevom slučaju shvaćen više kao pokušaj umanjivanja štete, a ne iskreno prihvaćanje vlastite seksualnosti, i nije mu nimalo pomogao. A nije pomoglo ni što su počele stizati nove optužbe. Čulo se svašta: 14-godišnjak je tvrdio da ga je Spacey silovao, stanoviti Justin Dawes bio je, kaže, srednjoškolac kad ga je Spacey pozvao k sebi na piće i gay pornofilmove, član ekipe filma “Albino Alligator” koji je Spacey režirao, sjetio se neželjenih masaža po bedrima, barmen Kris Nixon i redatelj Tony Montana kako ih je Spacey uhvatio za penis, a pisac Ari Behn, sad već bivši muž norveške princeze Marthe Louise, ispričao je da ga je Spacey na nekoj zabavi zgrabio ispod stola za genitalije i pozvao da iziđu i popuše cigaretu.

September 24, 2017 - MüNchen, Bayern, Deutschland - Kevin Spacey beim Founders Festival Bits & Pretzels im ICM. München, 24.09.2017, Image: 350423209, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

“Možda malo poslije”, odgovorio mu je Behn, kojem je događaj bio smiješan. Ali možda najgore od svega je što mnogi iz ekipe serije “Kuća od karata” ne samo da spominju “toksičnu atmosferu” na snimanju nego i tvrde da su za Spaceyjevo predatorsko ponašanje znali apsolutno svi, ali nitko nije ništa poduzimao. Što je istina, a što laž, katkad je teško odrediti, posebno u svijetu filma koji se bavi stvaranjem privida. Je li filmska industrija doista leglo poroka gdje seksualni grabežljivci nekažnjeno haraju jer su žrtve pripravne podnijeti sve kako bi došle do toliko željenog uspjeha? Je li Spacey doista izopačeni pedofil ili tek pohotni gay razvratnik, što je odbojno, ali ne i kažnjivo, i koriste li se možda pojedinci njegovim imenom da na neki uvrnuti način dođu do svojih pet minuta slave? Pitanja je mnogo, a suđenje će možda odgovoriti na neka. Ali u jedno možemo biti sigurni: unatoč Oscarima i tituli viteza, Kevin Spacey više nikad neće biti zvijezda.

Linker
18. travanj 2024 09:42