Skandal na festivalu

Umjesto na predavanjima, dvostruki dobitnik Oscara završio je u zatvoru na jugu Italije - zbog silovanja

Žena koju je u zoru, u teškom stanju, ostavio na terminalu zračne luke u Brindisiju, optužuje ga da ju je dva dana mrcvario i prisiljavao na seks.

Zbog sumnji da je brutalno silovao mladu ženu u talijanskom gradu Ostuniju, Oscarima nagrađen kanadski scenarist i redatelj Paul Haggis završio je u zatvoru. Umjesto na radionicama na majstorskoj klasi u sklopu festivala "Allora Fest" na jugu Italije, gdje je od 21. do 26. lipnja trebao podučavati studente režije i dramaturgije, iščekuje podizanje optužnice.

"Prema talijanskom zakonu, ne mogu raspravljati o dokazima. Međutim, uvjerena sam kako će sve optužbe biti odbačene. Potpuno je nevin i u potpunosti surađuje s vlastima kako bi istina brzo izašla na vidjelo," rekla je Haggisova odvjetnica Priya Chaudhry u priopćenju koje prenosi Variety.

Autora Oscarom nagrađenog scenarija filma "Million Dollar Baby" u kojem su briljirali Clint Eastwood i Hilary Swank u glavnim ulogama te koautora scenarija i redatelj filma "Crash" za koji je također osvojio nagradu Američke akademije - tereti se za seksualno zlostavljanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

image

Genevieve Barker i Paul Haggis

PHOTO IMAGE PRESS/SPLASH/PROFIMEDIA

Ružičasti protokol

Prijavila ga je žrtva koja tvrdi da ju je 69-godišnjak dva dana brutalno prisiljavao na seks. Kad je s njom završio, tvrdi žrtva, prošlog petka u zoru odveo ju je u zračnu luku Papola Casale u Brindisiju i ostavio je na terminalu.

Talijanski istražitelji navode da je žena bila ozlijeđena, traumatizirana i dezorijentirana. Zamijetila ju je pogranična policija, u pomoć joj je priskočilo i osoblje aerodroma, a nakon što je prijavila svog zlostavljača, žena je prevezena u bolnicu. U skladu s talijanskim "ružičastim protokolom" za žrtve silovanja, uhićen je slavni Kanađanin.

image

Paul Haggis i Favia Lucini

[YOUR NAME]/BFA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zanijekao je da je žrtvu ikad vidio a kamo li silovao, no vlasti tvrde da postojeći dokazi "pričaju" drugačiju priču.

Čitajte i: Slavna spisateljica s nevjericom dočekala presudu čovjeku za kojeg je vjerovala da ju je silovao

Zbog nemilog događaja oglasio se organizator festivala. Da ironije bude veća, među temama predavanja Paula Haggisa nalazi se i jednakost spolova na filmu. Nezamislivo im je da optuženik za silovanje studentima predaje o toj temi, stoga su ga izbacili ne čekajući daljini tijek događanja. Zgroženi su i šokirani događajem, solidarni su sa silovanom ženom i žao im je što su, barem posredno, upleteni u skandal.

Linker
11. travanj 2024 01:29