Vedran Peteh
Bez krova

Vojo Šiljak: 'Smijem se vlastitoj nevolji, stan je ispražnjen i sad ga čuva fotografija s vjenčanja'

Legendarni radijski i TV voditelj morao se sa suprugom iseliti iz stana oštećenog u potresu, kojeg je, unatoč narančastoj naljepnici na zgradi, ponovno obišao s ekipom magazina Glorija.

Nisam klonuo du­hom, jer se kao za­fr­­kant po prirodi nastojim smijati u lice i vlastitoj nevolji. No, nekako mi se čini da neću dočekati obnovu svoga doma od potresa ako se o nama nastave skrbiti ovim tempom, govori legendarni voditelj s 55 godina iznimne karijere na radiju i televiziji Vojo Šiljak (78), koji je sa suprugom Đurđom (71) ostao bez krova nad glavom. Njihov komforan četverosobni stan u strogom središtu Zagreba, naime, teško je oštećen u nedavnom potresu, a kako je cijeloj zgradi narušena statika, svi stanari su se iz nje morali hitno iseliti i pronaći privremeni smještaj na novim adresama.

- Prvih nekoliko dana proveli smo kod kćeri Lee u njezinu stančiću, a potom smo se preselili prijateljici, koja nam je ustupila svoj krasan dom na Trešnjevci. Zapravo joj čuvamo stan dok je ona u Australiji, a čuvar našeg praznog stana je naša vjenčana fotografija u prirodnoj veličini, koju su nam prije 43 godine darovali prijatelji - kaže Vojo Šiljak ekipi Gloria magazina.

ZAGREB 27.04.2020
vojo siljak
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Ostale su samo fotografske uspomene - na 55 godina uzbudljive karijere i 43 godine braka

Sve dragocjenosti - poput umjetničkih slika, brojnih nagrada, ordena i priznanja koje je Šiljak dobio za svoj rad - privremeno je udomio kod prijatelja, a trenutačno mu je najveća briga kamo smjestiti svoju biblioteku, koja je jedina potpuno neoštećena.

Susjedi se susreću u dvorištu

- S regala je ispala jedna jedina knjiga, “Priče” Isaaca Bashevisa Singera, dok je ostatak stana bio u potpunom kršu i neredu - prisjeća se Vojo Šiljak, koji je nakon potresa sa suprugom počistio cijeli stan, jer mu se u prvom trenutku učinilo da će u njemu biti moguće nastaviti život. No, nakon građevinske inspekcije njegova je zgrada dobila narančastu markicu i proglašena je neuporabljivom zbog potrebe za hitnom sanacijom, pa se bivši susjedi danas susreću samo u dvorištu...

ZAGREB 27.04.2020
vojo siljak
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Sve dragocjenosti su ‘udomljene’ kod prijatelja

U stan od stotinu četvornih metara u donjogradskom bloku u blizini Britanskog trga s obitelji se uselio 1979. Svidjela im se lokacija, stropovi od 340 centimetara visine te diskretni šarm austrougarske građevine iz 1910.

Zašto citira glazbenog genija Arsena Dedića i zašto mu je posebno žao susjeda - pročitajte u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka, 7. svibnja 2020.

Pročitajte i:

Potresni prizori: Naš najpoznatiji seizmolog Krešimir Kuk otvorio nam je srce u razrušenoj crkvi u Palmotićevoj u kojoj se i vjenčao

VIDEO | Tradicija na moderan način: Ivan Pažanin izmamio nam je zazubice 'pomaknutim' receptom za jedan klasik

VIDEO INTERVJU | David Skoko otkrio nam je tko je 'stara kuka', ujedno njegov najveći životni uzor

Linker
03. travanj 2024 02:24