INSPIRATIVNA POSLOVNA PRIČA

Ženska kreativna Brigada! Zajedno projektiraju, kuhaju, meditiraju..., i prijatelji su obitelji

Zagrebački arhitektonski i dizajnerski laboratorij strateški promišlja odnos sa svojim klijentima, ali i zaposlenicima jer se svako ulaganje višestruko vraća.

Ove jeseni su izložbom Od arhitekture do doživljaja u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva obilježili svojih prvih deset godina, u kojima se zagrebačka Brigada nametnula inovativnim pristupom integracije arhitekture, dizajna interijera i produkt dizajna u ključna prostorna rješenja za brendiranje njihovih klijenata i korisnika.

Otprilike u isto vrijeme, sjedište tvrtke preselilo se u zagrebački Kaptol centar u kojem danas radi kreativni Brigadin pretežito ženski tim - jer deset od trinaest zaposlenika su žene. Čine ga arhitktice Ena Tadej, Marijana Gradečak, Mia Petričević, Petra Ladan, Virna Šonje i Željka Lovrić, dizajnerica interijera Lexi Schmidt, produkt dizajnerica Andreja Lovreković, voditeljica financija Marija Lukić, te poslovna direktorica Zoja Ivanišević.

image

Petra Ladan, Ena Tadej, Lexi Schmidt i Virna Šonje ponose se što je njihova tvrtka prijatelj obitelji i djece

DARKO TOMAS/CROPIX

"Ženska prevlast nije bila dio promišljene strategije, tako se dogodilo", kaže poslovna direktorica Zoja Ivanišević koja se Brigadinom timu priključila nakon iskustva rada u velikim konzultantskim kućama u Milanu i Rimu.

"Kući sam se vratila iz privatnih razloga, a Brigada mi je bila prvi izbor jer sam iz portfolija vidjela da se projekti rade na svjetskom nivou, te da je riječ o tvrtki koja inzistira na kreativnom i entuzijastičnom pristupu klijentima, ali i svojim zaposlenicima", nastavlja Ivanišević.

Svjesni da njihov kolektiv čine odgovorni i strastveni pojedinci, željni stalnog učenja i rasta, odlučili su ih motivirati na razne načine. Svojim zaposlenicima jamče veliku dozu slobode - od fleksibilnosti u odabiru radnoga mjesta (kod kuće ili u uredu) i organizacije vlastitog vremena (netko je produktivniji ujutro, drugi noću), do slobode da kroz svoj posao istražuju nova rješenja i testiraju nove materijale, tehnologije i slično. Također, potiču dodatnu edukaciju zaposlenika, što nisu samo tečajevi, konferencije, stručna usavršavanja i slično, nego i tečajevi prevladavanja treme od javnog nastupa ili, primjerice, odlazak u Veneciju na Biennale.

image

Marija Lukić, Zoja Ivanišević, Marijana Gradečak, Andreja Lovreković i Željka Lovrić imaju potpunu slobodu korištenja neograničenog godišnjeg odmora

DARKO TOMAS/CROPIX

Ove godine započeli su s implementacijom četverodnevnog radnog tjedna, te neograničenim brojem dana godišnjeg odmora, što znači da svaki zaposlenik može za sebe odlučiti koliko će se i kada odmarati.

Čitajte i: Klub u kojem vladaju žene: Kad su svi zatvarali i otpuštali, one su otvorile klub koji danas okuplja mladu urbanu scenu

"Nije nam problem udarnički zapeti zbog kratkih rokova, pa jednako fleksibilno pristupamo i odmoru. Končani cilj je raditi bolje i efikasnije, a ne više", govori Ivanišević koja se ponosi činjenicom da je njezina tvrtka dobila priznanje Poslodavac prijatelj obitelji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za 2021.

To je posebno važno arhitektici Petri Ladan, mladoj majki iz Samobora koja dva dana tjedno odradi od kuće, s posla bez obzira na količinu zadataka može otići da u razumno vrijeme pokupi 2,5-godišnju kćerkicu iz vrtića, dok ostatak poslovnih obaveza prilagođava - privatnim.

image

Ženska snaga Brigade: Ena Tadej, Lexi Schmidt, Željka Lovrić, Marija Lukić, Petra Ladan, Andreja Lovreković, Marijana Gradečak, Zoja Ivanišević i Virna Šonje

DARKO TOMAS/CROPIX

"Za mene je to idealna kombinacija, a tvrtka uz to plaća i vrtić djeci svojih radnika, kao i prehranu zaposlenicima", kaže Ladan.

Prije tri godine pokrenuli su i tzv. Sexy Friday, što znači da se svaki drugi petak poslijepodne zabavljaju, uče i druže u uredu ili izvan njega.

Čitajte i: 100 godina od smrti Vlahe Bukovca: Autorica izložbe otkriva sve što niste znali o životu i radu genijalnog slikara

"Kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme jača timski duh", kaže Marija Lukić i dodaje kako je raspon tema raznolik - od stručnih edukacija o novim materijalima i inovativnim rješenjima, do tečajeva joge, pravilnog disanja, samoobrane, meditacije, te degustacija, obilaska izložbi... A idući zajednički projekt im je uređenje terase na kojoj će saditi i uzgajati vlastite namirnice.

"Kuhamo svi, ali najstrastveniji kuhari su naši muški kolege, posebno naš osnivač Damjan Geber, incijator ideje o sadnji zajedničkog vrta", kaže Zoja Ivanišević.

Linker
19. travanj 2024 00:39