Čudesna Izraelka u Hollywoodu

Životna priča Gal Gadot! U vojsci je provela dvije godine, Miss je postala ‘na silu‘, a muž je zbog nje napustio sve

Zvijezda novog filmskog hita "Wonder Woman 1984" bivša je misica i instruktorica borilačnih vještina, koja se proslavila ulogama akcijskih junakinja, a uspjeh duguje i mužu - on je zbog njene karijere ostavio svoj milijunski posao u Tel Avivu te je s djecom prati na svako snimanje.

- Nema prečica, uspjeh ne dolazi na brzinu. Govore da sam iznenada postala zvijezda, a meni je za to trebalo trinaest godina. Zato sam i bila spremna kada je slava došla, govori izraelska glumica Gal Gadot (36), koja je turbulentnu 2020. završila s osmijehom na licu. Nakon višestrukog odgađanja njezin najnoviji film "Wonder Woman 1984", u kojem ponovno glumi glavnu superjunakinju, konačno je došao u kina, a u SAD­u i u internetsku videoteku HBO Max. Zbog pandemije koronavirusa nastavak sigurno neće postići odličnu zaradu originala, čiji je prihod u kinima iznosio 822 milijuna dolara, ali vrlo povoljne recenzije i pohvale obožavatelja na internetskim forumima dokaz su da je nesuđena odvjetnica zadržala titulu jedne od najvećih ženskih akcijskih zvijezda.

image
Gal Gadot jedna je od najuspješnijih holivudskih glumica današnjice.
CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

Bila sam dobro dijete, odlična učenica koja je uvijek slušala roditelje, iako sam se kući najčešće vraćala s masnicama i krvavim koljenima.

Rođena u Petah Tikvi, odrasla je u obližnjem manjem gradu Rosh Haayinu. Njezini roditelji, profesorica tjelesnog Irit i strojarski inženjer Michael Gadot, još su prije njezina rođenja promijenili prezime Greenstein u Gadot, što na hebrejskom znači obala rijeke. Vodeno nadahnuće imali su i dok su starijoj kćeri davali ime pa su je nazvali Gal, na hebrejskom ­ val. ­ - Uvijek sam bila jako aktivna, igrala se s dječacima lovice i stalno trčala po susjedstvu, što je poticala naša majka. Nije nam dala gledati televiziju, već bi nam gurnula loptu u ruke i rekla da se odemo van igrati ­ prisjetila se Gadot svojeg djetinjstva, napomenuvši da su njoj i mlađoj sestri Dani roditelji dali najveći dar ­ vjeru da su sposobne ostvariti što god zamisle.

Doduše, o životu holivudske zvijezde u djetinjstvu nije ni sanjala. Voljela je scenu pa je tako dvanaest godina plesala, prvo balet, zatim suvremeni ples, ali je jednako uživala trenirajući košarku i borilačke vještine. Sve su te izvannastavne aktivnosti zapravo bile samo priprema za glavni cilj ­ uspješnu akademsku karijeru. ­ U našoj kući o glumi se nije ozbiljno razmišljalo. Roditelji su uvijek naglašavali da je ples lijepa zabava, ali da je moj glavni cilj studirati i dobiti diplomu. Tako sam i ja zamišljala svoj životni put ­ prisjetila se glumica. Vjerojatno bi danas i radila u nekom uredu u Tel Avivu da nakon višemjesečnog majčinog nagovaranja nije pristala prijaviti se na izbor za Miss Izraela.

image
Na izboru za Miss Universe, u Quitu, 2004., bila je predstavnica Izraela.
MARTIN BERNETTI AFP

- Samo da mamu skinem s vrata, ­ rekla je 178 centimetara visoka brineta, prodornih svijetlosmeđih očiju i zavodljivog osmijeha, dok je predavala prijavnicu. Bila je to za nju puka zafrkancija, nešto o čemu će pričati unučadi kad joj lice bude puno bora, no žiri se nije šalio i 18­godišnju ljepoticu proglasio je za Miss Izraela. Na natjecanje za Miss Universe, održano u ekvadorskom glavnom gradu Quitu, otišla je odlučna da se ne pokaže u najboljem svjetlu. Namjerno se odijevala u neatraktivnu odjeću, zabušavala u promotivnim aktivnostima i zbunjivala žiri.

Članica žirija bila je i američka pjevačica Paula Abdul. Na njezino pitanje samo sam zakolutala očima i s najsnažnijim izraelskim naglaskom slagala kako mi je žao, ali ne govorim engleski.

­- Učinila sam sve da ne pobijedim. I uspjela sam, pobjedonosno sam izgubila - s osmijehom na licu priznala je Gal Gadot, koja nije uspjela ući ni među petnaest najljepših. Dok se većina djevojaka nakon izbora okrenula manekenskim karijerama i svijetu šoubiznisa, Gadot je uzela pušku u ruke. Ne želeći više odugovlačiti, otišla je na obavezno dvogodišnje služenje vojnoga roka. U Izraelskim obrambenim snagama bila je i 2006. za vrijeme 34-dnevnog izraelsko-libanonskog rata, no Gal nikada nije bila u opasnosti. Daleko od borbenih linija podučavala je ostale vojnike osnovama tjelovježbe - od gimnastike do fitnessa. Njezin najpoznatiji zadatak bilo je promotivno snimanje za muški časopis Maxim, koji je 2007. objavio veliku reportažu o ženama u redovima izraelske vojske.

image
Mnogi su se začudili kada je objavljeno da je Gadot za glavnu ulogu u akcijskom spektaklu ‘Wonder Woman’ dobila honorar od samo 300 tisuća dolara. Dobar posao naplatila je tek nastavkom.
ENTERTAINMENT - WARNER BROS. COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Odradila vojni rok, to vrijeme i danas smatra neprocjenjivim

- Vojska me naučila disciplini i požrtvovnosti i zato vrijeme koje sam ondje provela smatram dragocjenim - rekla je Gadot, koja je nakon vojnog roka u gradu Herzliyi upisala studij prava i međunarodnih odnosa. Kako bi povećala studentski budžet, počela je snimati modne kampanje. Bivša Miss Izraela dobivala je ponude sa svih strana, ali na snimanja je gledala isključivo kao na prolaznu zabavu i lako zarađen novac. Njezina budućnost, mislila je tada, bio je svijet zakona, propisa i sudskih bitaka. Vjerojatno bi tako i bilo da je nije zapazio holivudski casting agent, koji je u to doba tražio novu Bondovu djevojku za film "Zrno utjehe". Gadot su pozvali na audiciju u Los Angeles, čak je prošla prvi krug prije nego što je uloga pripala Ukrajinki Olgi Kurylenko. Da poraz može biti pobjeda, uvjerila se kad ju je isti agent nazvao nekoliko mjeseci kasnije i pozvao na još jednu audiciju - ovaj put za akcijski spektakl "Brzi i žestoki: Povratak" s Vinom Dieselom i Paulom Walkerom.

Svjesna sam da me redatelj Justin Lin nije angažirao zbog glumačkog iskustva.

- Više ga je impresioniralo što znam rukovati oružjem i spretno voziti motor - priznala je Gadot nakon što je 2009. dobila ulogu akcijske junakinje Gisele Yashar u jednom od najprofitabilnijih filmskih serijala "Brzi i žestoki", koji je dosad na svjetskim kinoblagajnama zaradio gotovo šest milijardi dolara. Iako je dotad imala samo jednu ulogu, onu u izraelskom TV serijalu "Bubot", odlično se snašla na setu, zaradila povjerenje redatelja i glavnih glumaca, pa je kasnije snimila još dva nastavka "Brzih i žestokih".

Većini 24-godišnjakinja iznenadna bi slava brzo udarila u glavu, ali izraelska glumica znala je dobro uskladiti profesionalne uspjehe i stabilnost u privatnom životu. Važan faktor u toj stabilnosti je njezin suprug, izraelski trgovac nekretninama Yaron Varsano (45), kojega je upoznala uoči odlaska na odsluženje vojnog roka. - Imali smo iste prijatelje, ali nismo se poznavali, sve do jednog tuluma u pustinjskom resortu na jugu Izraela. Počeli smo razgovarati i potpuno me opčinio. Kad sam došla doma, odmah sam ga nazvala: "Ne znam je li prerano da te nazovem, ali htjela bih izaći s tobom" - otkrila je Gadot kako je upoznala supruga, koji je ipak ponudio malo više detalja.

image
Sa svojim kćerima Mayom i Almom provodi vrijeme čak i kada je na setu. Suprug i kćerkice svugdje je prate.
JAVILES/BRUCE/BACKGRID/BACKG

Počeli smo razgovarati u 10 navečer, poljubili smo se u zoru i držeći se za ruke odvezli natrag u Tel Aviv.

- U tom trenutku kao da smo se slijepili. Bilo je prekrasno - prisjetio se Varsano, koji je novoj djevojci već na drugom izlasku obećao da će je oženiti. I doista, čekao je dvije godine te 2008. ispunio obećanje. Vjenčali su se u velikom kongresnom centru u središtu Tel Aviva, jednom od rijetkih mjesta koje je moglo ugostiti brojne uzvanike. Zanosna Gal blistala je u vjenčanici dizajnera Dannyja Mizrachija. - Yaron je moja najveća potpora. Kada sam neodlučna i ne znam kako dalje, on mi pomogne savjetom. Uvijek me sasluša i nađe prave riječi. I prvi je koji će reći da mogu ostvariti što god zamislim - puna je hvale glumica za svojeg supruga, koji je s bratom u Tel Avivu imao luksuzni hotel Varsano, ali ga je 2015. prodao ruskom tajkunu Romanu Abramoviču za 25 milijuna dolara. Iako je u potpunosti podržavao njezinu filmsku karijeru, Varsano je na određeni način ipak usporio njezin proboj u Hollywoodu. Naime, nakon uspjeha filma "Brzi i žestoki: Povratak" Gadot je odradila još nekoliko manjih uloga i - otišla na porodiljni. Kćer Almu rodila je 2011. pa do 2013. uopće nije prihvaćala uloge u Hollywoodu. Ipak, jedna ponuda promijenila je sve.

- Želim glumiti snažne žene, a ne bespomoćne slatkice koje čekaju da ih netko spasi - objasnila je Gal Gadot zašto je bila oduševljena kada su je pozvali na audiciju za ulogu Wonder Woman u spektaklu "Batman v Superman: Zora pravde".

Redatelj Zack Snyder rekao joj je da uloga neće biti velika, ali glumica je prepoznala potencijal. Stripovski gigant DC Comics pokušavao je s holivudskim studijem Warner Brothers stvoriti svoj filmski svijet superjunaka kako bi odgovorio na dominaciju konkurenata Marvela i Disneyja, a Wonder Woman trebala je biti važan kotačić u tom stroju snova. Za ulogu se ozbiljno pripremala. Uz glumačke vježbe, trenirala je mačevanje, kung-fu, kickboxing, capoeiru i jiu-jitsu, a sve se to isplatilo kada su je obožavatelji 2016. vidjeli na velikom platnu.

image
Na setu filma ‘Wonder Woman 1984’ s redateljicom Patty Jenkins.
LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/

"Batman v Superman: Zora pravde" nije postigao poseban uspjeh, naprotiv dosta je obožavatelja bilo razočarano, ali svi su isticali jednu svijetlu točku filma - karizmatičnu Gal Gadot. Nije ni čudno što je Warner nakon toga ubrzao sni manje samostalnog filma o Wonder Woman. Redateljska palica povjerena je Patty Jenkins, proslavljenoj dramom "Čudovište", koja je Charlize Theron donijela Oscara za najbolju glumicu. Film o amazonskoj princezi koja spašava svijet u kina je došao već godinu kasnije i toliko se svidio gledateljima da je na kinoblagajnama zaradio više od 800 milijuna dolara. Uz uzbudljivu priču, svi su posebno isticali i snažnu poruku, jer Wonder Woman postala je uzor djevojčicama diljem svijeta, koje su napokon uvidjele da nisu samo muškarci superjunaci.

Film je potpuno promijenio moj život. Čini mi se da se ljudima toliko svidio jer su osjetili da je iskren.

- Stvorile su ga dvije žene kojima je bilo stalo da pokažu žensku snagu i odlučnost. Gledatelji su to prepoznali - istaknula je Gadot, ujedno priznavši da je to bilo najteže snimanje u njezinom životu. - Pripremali smo se šest, a zatim snimali osam mjeseci. Kako sam perfekcionist, u svakom sam trenutku htjela znati svaki detalj, a nakon nekog vremena čovjeka to potpuno iscrpi. No, na kraju sam bila zahvalna jer sam znala da sam dala sve od sebe - govori izraelska glumica.

Poseban izazov postavio se kada je redateljica Jenkins nekoliko mjeseci nakon snimanja uvidjela da joj treba još nekoliko kadrova. Nazvala je Gadot, koja je odmah pristala, ali i napomenula "malu prepreku" - bila je trudna, s trbuščićem koji se nije mogao sakriti filmskim kostimom. Srećom, ekipa za posebne efekte mnogo toga može riješiti pa je kostim Wonder Woman razrezan kako bi glumičin trbuh mogao stati u njega, a kasnije je u postprodukciji kompjutorski zašiven. - Tko zna što će Galina kćerkica Maya reći kad jednog dana dozna da je bila u maminom trbuhu dok je ona snimala akcijske scene - našalila se redateljica Patty Jenkins, koja je Mayu na filmu potpisala kao glumicu iako se još nije ni bila rodila.

image
U filmu ‘Liga pravde’, 2017.
CLAY ENOS/DC/WARNER BROS/SHUTTER
image
S Jonom Hammom u filmu ‘Utrka sa susjedima’, 2016.
20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERST

U životu nema veličanstvenijeg osjećaja od onoga kada nekome podarite život.

- Glumim božicu u filmu "Wonder Woman", ali božanstveno se osjećam kao majka dvije prekrasne djevojčice - nikada ne skriva Gadot koliko joj obitelj znači. Zato pažljivo odabire svoje buduće projekte, a kada prihvati neku ulogu, onda cijela obitelj s njom dolazi na set. Od svojih curica i supruga nikada ne želi biti razdvojena dulje od dva-tri dana, tvrdeći da nijedna uloga ne može nadomjestiti njezinu obiteljsku sreću.

image
S Arniejem Hammerom u trileru ‘Smrt na Nilu’ redatelja Kennetha Branagha, 2020.
SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PR

Idilu joj nije pomutila ni 2020., u kojoj je prvi put naišla na prepreke u karijeri. Premijera filma "Wonder Woman 1984" trebala je biti održana u lipnju, ali je odgođena zbog pandemije. Kako bi u vrijeme karantene pružila dašak nade svojim obožavateljima, Gadot je organizirala nekolicinu svojih prijatelja, među kojima su bile i kolege Zoë Kravitz, Amy Adams, Pedro Pascal i Natalie Portman, da zajedno snime Zoom verziju hita "Imagine" Johna Lennona. Bio je to golemi neuspjeh, dočekan s puno cinizma i optužbi o privilegiranim zvijezdama s lažnim emocijama. - Ponekad s najboljim namjerama pokušate nešto učiniti i jednostavno ne uspijete. Žao mi je zbog toga, ali tu ništa ne mogu - rekla je glumica. No, i u tim nezgodnim trenucima znala je da ima život kakav neki mogu samo sanjati. S dvoje prekrasne djece, voljenim suprugom i blistavom karijerom, teško je ne složiti se s njom kada kaže da je zadovoljna:- Svjesna sam koliko imam sreće. Zato svako jutro čim ustanem zahvalim Bogu na svemu što imam. Zatvorim oči, duboko udahnem i kažem: "Hvala ti".

Linker
24. travanj 2024 23:27