sjećanje na divu

Obljetnica tragičnog odlaska neprežaljene princeze! Od pogibelji Grace Kelly njezin suprug nikad se nije oporavio

Prije negoli se udala na monegaški dvor, Grace Kelly bila je najpopularnije ime Hollywooda. Smiješila joj se velebna karijera, no sve je odbacila zbog ljubavi.

Holivudska ljepotica koja se zbog ljubavi odrekla velike karijere i potencijala kakav se rijetko viđao u ‘tvornici snova‘. Grace Kelly bila je izvrsna glumica, a potom je jednakim intenzitetom ušla u ulogu princeze. Grace od Monaka bila je voljena, popularna, poštovana, a njezin tragični odlazak zavio je kneževinu u crno. Prošlo je točno 39 godina otkako je preminula nakon tragične prometne nesreće. Imala je svega 52 godine kada je sletjela s litice.

Kada je kobnog 13. rujna doživjela prometnu nesreću, mediji su izvještavali da njezine ozljede nisu opasne po život. Oprezno su se davale informacije, no liječnicima je ubrzo postalo jasno da će morati izreći nezamislivo. Grace Kelly se nije mogla spasiti, a njezina obitelj doživjela je težak udarac kada su bili primorani donijeti odluku da se Grace 14. rujna isključe aparati za održavanje na životu.

image
HOLLYWOOD PHOTO ARCHIVE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Dan nesreće Kelly je počela obiteljskim obavezama, trebala je najmlađu kćer, princezu Stephanie, odvesti do stanice vlaka, a odakle je djevojka trebala otputovati u Pariz na školovanje. Umjesto toga, četiri dana kasnije oprostila se od majke u ispraćaju koji je pratilo više od sto milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

Čitajte i: Preokret kao iz bajke: Otac je godinama nije želio priznati, a sada će utjeloviti svoju baku Grace Kelly

Do danas svijetom kruže teorije zavjete - što se dogodilo voljenoj princezi, je li sve što je javno rečeno točno i kako to da je baš ona kobnog dana vozila automobil?

Bilo je, kažu teoretičari zavjere, vjetrovito i zahtjevno, a Grace nije voljela biti za volanom. Jedna od teorija koja se proširila nakon nesreće bila je i ona da je zapravo vozila Stephanie te da je potom palača sve zataškala jer je djevojka bila maloljetna i bez vozačke dozvole. Takve glasine Stephanie je demantirala čak 20 godina kasnije, tek je tada smogla snage progovoriti o nesreći.

image
PEOPLE PICTURE/TIFF/SHUTTERSTOCK

Sama je iz nesreće izašla s nekoliko slomljenih rebara i slomljenom ključnom kosti, a prazninu uslijed gubitka majke nikada nije nadoknadila. Ulje na vatru dodatno je dolila i činjenica da je monegaški dvor sve o smrti princeze Grace pokušao držati tajnim, čak do te mjere da su zaposlenici palače prisilno morali na odmor te su sve o odlasku princeze mogli čuti i vidjeti tek iz medija.

Odluku da se princezu Grace Kelly skine s aparata donio je njezin suprug, princ Rainier III, nakon što je razgovarao s djecom - sinom Albertom III i kćerkom Caroline.

Ozljeđena Stephanie je tek dva dana kasnije saznala da joj je majka preminula. Princ Rainier je prije smrti objasnio zašto nije davao da u javnost cure podaci o odlasku njegove voljene Grace. Nije mogao, rekao je, trpjeti lažne informacije koje su kružile, a kada je shvatio da se javljaju priče da je tragediju skrivila njihova kćer Stephanie, Rainier je čvrsto odlučio da će na sve načine pokušati spriječiti stalne priče i teorije o odlasku princeze.

image

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Ljubav koja je planula nakon dogovorenog upoznavanja

Grace Kelly i princ Rainier III. upoznali su se u svibnju 1955. godine, kada je Grace stigla na Filmski festival u Cannesu. Predvodila je američku delegaciju, a s obzirom na tu ulogu bilo joj je dogovoreno i upoznavanje s Rainierom. Grace je tada bila u vezi s francuskim glumcem Jean-Pierreom Aumontom, a susret s princem zamalo je odgodila. Ipak, susret se dogodio, a Grace je Rainiera osvojila profinjenošću i zrelošću. Bilo joj je tek 25 godina, a iza sebe je imala već impresivnu karijeru. Ubrzo je počelo njihovo dopisivanje, a u prosincu 1955. objavljene su njihove zaruke.

image
MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Njezina obitelj platila je miraz u iznosu od dva milijuna dolara, a nakon toga uslijedilo je glamurozno vjenčanje u travnju 1956. Svadbi je u Monaku svjedočilo tri tisuće uzvanika, a svijet je sve pratio putem malih ekrana. Vjenčanica koju je nosila i danas je smatrana umjetničkim djelom, dizajnirala ju je kostimografkinja Helen Rose, a haljina je bila poklon studija MGM. Nakon svadbe, Grace je napustila svoju karijeru te se posvetila braku, majčinstvu i humanitarnom radu.

Tijekom 26 zajedničkih godina, Grace i Rainier imali su uspone i padove, no ostali su zajedno unatoč svemu. Da je zaista bila ljubav njegovog života, govori i činjenica da je Rainiera smrt supruge potpuno slomila. Nikada nije do kraja prebolio njezin odlazak niti se ponovno oženio.

Linker
14. ožujak 2024 12:07