Neće ići!?

Princ William od Netflixa zahtijeva da iz pete sezone izbaci scenu kontroverznog Dianinog intervjua za BBC

Peta sezona ‘Krune‘ bavit će se katastrofalnim odnosima princa Charlesa i princeze Diane, a jedna od scena bit će i kontroverzan intervju s BBC-jevim novinarom. William se tome usprotivio još prošle godine, kada je i od javne televizije zahtijevao da taj intervju više nikada ne spominju niti ga emitiraju.

Serija "Kruna" u protekle četiri sezone tematizirala je brojne situacija u posljednjih 50-ak godina kraljevske obitelji, a s ponekim scenama slavna obitelj nije bila baš previše zadovoljna jer su maksimalno zadirale u privatnost. Primjerice, turbulentnih nekoliko godina braka kraljice Elizabete II. i vojvode od Edinburgha, princa Filipa, buntovnički ispadi princeze Margaret, ali i nevjera i katastrofalan odnos princa Charlesa i pokojne princeze Diane. A najgore, izgleda, tek dolazi...

image
Charles i Diana
BRYN COLTON/SHUTTERSTOCK BRYN COLTON/SHUTTERSTOCK

Radnju u petoj sezoni i dalje će "nositi" odnos princa Charlesa i Diane, u koji je kroz godine njhova braka bila upletena i Camilla, Charlesova ljubav iz mladosti i danas njegova supruga. Taj odnos bit će okosnica pete sezone, a ekranizirat će se i slavni Dianin intervju s bivšim BBC-jevim novinarom Martinom Bashirom.

Tada je Diana rekla: "Bilo nas je troje u tom braku", aludirajući na Charlesovu dugogodišnju vezu s Camillom. I 26 godina nakon ne prestaje se pričati o tome, a stvar u svoje ruke uzeo je princ William koji je zahtijevao da se taj intervju više nikada na prikazuje niti ne spominje, no Netflix je njegove molbe odlučio ignorirati, a BBC tek djelomično uvažiti.

Tim Davie, generalni direktor BBC-ja, ove godine je rekao kako sporni intervju više nikad neće biti emitiran u cijelosti, ali će BBC neke njegove dijelove i dalje koristiti u posebnim prigodama i kontekstima. "Kruna" će ga, izgleda, rekreirati u cjelosti i ponovno u fokus Williamu i Harryju vratiti traume iz djetinjstva.

image
William i Harry na otkrivanju kipa princeze Diane.
YUI MOK/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"Kreatori 'Krune' taj intervju vide kao ključni trenutak u petoj sezoni. Za pisce, burni brak između Charlesa i Lady Di doveo je do njezinog intervjua u Panorami, a posljedice te odluke odrazile su se i na posljednjih nekoliko mjeseci njezina života", rekao je izvor za Daily Mail. Već narušene odnose braće, ova će siuacija još dodatno pogoršati budući da su Harry i Meghan potpisali ugovor vrijedan 112 milijuna funti s tim streaming servisom, a William je sada s njima u direktnom sukobu.

image
Emma Corrin dosad je glumila princezu Dianu.
MCPIX/SHUTTERSTOCK

Što se tiče novinara Bashira, u travnju ove godine dao je otkaz na BBC-u zbog zdravstvenih razloga, a do srpnja je još primao plaću. Otkaz je dao i 1999. godine kako je karijeru želio podići na viši nivo, a na britansku javnu televiziju vratio se ponovno 2016. kao urednik religijskog programa.

Bilo je zviždača koji su još 1995. ukazivali da je Bashir krivotvorio dokumente i širio laži o kraljevskoj obitelji kako bi Dianu nagovorio na intervju, no njima je BBC podijelio otkaze i upropastio im karijere. Lažirao je Bashir i bankovne račune zbog kojih je tvrdio kako ju kraljevski zaštitari špijuniraju. Zbog toga je Diana svima njima dala otkaz.

Čitajte i: Dramatični intervju princeze Diane: Pokrenuta istraga protiv novinara koji je s njom vodio skandalozni razgovor

image
Martin Bashir
KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

"Bila je ostavljena na milost pijanog vozača koji nije bio na dužnosti, a radio je za Al Fayeda. Da je uz nju bio tjelohranitelj iz službe kraljevske obitelji, Diana bi danas bila živa", rekla je prošle godine Tina Brown, bivša urednica Vanity Faira. O etičkim standardima BBC-jeva novinara raspravljalo se još 1996. godine, no nije snosio nikakve posljedice, sve dok tu temu ponovno prošle godine nije otvorio Dianin brat Charles Spencer. U Sunday Timesu, Bashir se ispričao Williamu i Harryju, nakon 25 godina, no i rekao kako nije uredu da se njega dovodi u vezu s njezinom smrti.

Čitajte i: Pokvareni novinar koji je manipulirao princezu Dianu i nakon otkaza nervira britansku javnost

"Mislim da ne mogu biti odgovoran za mnoge druge stvari koje su se događale u njezinom životu i kompleksna pitanja oko tih odluka", rekao je Bashir.

Linker
18. travanj 2024 03:31